Proteste ale transportatorilor şi ale fermierilor, pentru a treia zi consecutiv. Poliția e în alertă la intrările în București. Nicușor Dan: N-avem o cerere de autorizație. N-o să aprobăm niciodată blocarea Pieței Universității

Transportatorii și fermierii continuă protestele demarate miercuri. Transportatorii care vor să ajungă la Guvern amenință că vor bloca orașul. Polițiștii și jandarmii sunt în alertă și au făcut filtre la intrările în capitală. Forțele de ordine le interzic accesul în Capitală pe motiv că nu au autorizație.
Alina Costache
12 ian. 2024, 12:38
Proteste ale transportatorilor şi ale fermierilor, pentru a treia zi consecutiv. Poliția e în alertă la intrările în București. Nicușor Dan: N-avem o cerere de autorizație. N-o să aprobăm niciodată blocarea Pieței Universității

Proteste ale transportatorilor şi ale fermierilor, pentru a treia zi consecutiv în România. Transportatorii se regrupează la intrarea în Capitală, la Afumaţi, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Alex Perţea, reprezentantul transportatorilor care participă la protest.

„Suntem la intrare în Capitală. Suntem în curs de regrupare pentru a ne continua protestul. Ca şi locaţie nu suntem foarte hotărâţi care este direcţia din acest punct. Momentan suntem în regrupare. Suntem în zona Afumaţi, chiar la intrare, pe centură”, a spus Alex Perţea.

Întrebat dacă protestatarii se îndreaptă spre Guvern, el a menţionat că transportatorii nu s-au hotărât în această direcţie şi că „există o posibilitate, nu au nimic organizat în acest sens”.

El a mai spus că în acest moment la protest participă 70-80 de persoane, 30-40 de tractoare şi aproximativ 50 de camioane.

Transportatorii au declanşat miercuri proteste spontane, fiind nemulţumiţi de evoluţia preţului la RCA. De asemenea, reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, în legătură cu protestele transportatorilor şi fermierilor, că lucrurile s-au desfăşurat cu puţină tensiune, dar în ordine, cu calm, sub control, menţionând că a fost un dialog civilizat între protestatari şi reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei.

Citește și: George Simion şi Diana Şoşoacă, la protestul fermierilor, împiedicaţi de Jandarmerie să intre în Capitală: „Statul român face dreptate pentru austrieci, nu pentru români. Jandarmeria e plătită direct de OMV”/ Protestatari: „Aţi venit pentru voturi!”

 

Nicușor Dan, despre protestul transportatorilor: N-avem o cerere de autorizație. N-o să aprobăm niciodată blocarea Pieței Universității

Primarul general aș Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri, la Digi24 că nu există în acest moment vreo cerere din partea transportatorilor și fermierilor pentru autorizarea protestului.

„Legea spune că autorizația pentru proteste e dată de primar. Nu avem o cerere până în acest moment. Din momentul când vom avea o cerere vom întruni o comisie, jandarmi, polițiști, poliție rutieră și o să fie invitați și reprezentanți ai celor care fac cererea. Nu sunt motive ca un astfel de protest să fie respins, în condițiile în care nu e paralizată activitatea în București. Nu o să aprobăm niciodată blocarea Pieței Universității să nu se mai treacă pe acolo. O să aprobăm o formă de protest care să nu stânjenească activitatea curentă a bucureștenilor. E o discuție tehnică. La prima vedere, întrucât se dorește un protest la Piața Victoriei, acolo e spațiu suficient de protest ca să nu paralizăm circulația.  De când primim o cerere, convocăm telefonic solicitanții, membrii instituțiilor din comisie și ne întrunim cu toții. Convocarea se face în aceeași zi, legea spune că între momentul în care se face cererea și momentul autorizării protestului trebuie să fie minimum 72 de ore,” a explicat Nicușor Dan, la Digi 24.

 

Protest al fermierilor la Nădlac

Mai mulţi fermieri protestează, vineri, cu aproximativ 50 de utilaje agricole pe drumurile principale din apropierea punctelor de trecere a frontierei de la Nădlac, acţiunea afectând traficul rutier.

Preşedintele Asociaţiei „Ţăranul nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, a declarat, pentru AGERPRES, că protestul este unul spontan şi va dura „cât va fi motorină în rezervoare”.

„Ne-am adunat fermieri din zona Nădlac pentru a protesta faţă de condiţiile actuale în care lucrăm. Am ieşit cu tractoare, combine şi remorci şi mergem cu viteză redusă pe principale drumuri de legătură cu vămile Nădlac I şi Nădlac II. Avem o serie de nemulţumiri, una dintre cele mai mari fiind concurenţa neloială făcută de produsele agricole care provin din Ucraina. Suntem nemulţumiţi de plăţile făcute cu întârziere de APIA şi de sumele foarte mici plătite de Guvern ca despăgubiri pentru calamităţi. De exemplu, după secetă, ni s-a promis în jur de 4.000 de lei şi am primit puţin peste 300 de lei, inacceptabil. Mai avem probleme în relaţia cu băncile, care ne suprataxează pentru credite şi nu oferă transparenţă la contractare”, a declarat Porubsky.

Marşul fermierilor este supravegheat de forţele de ordine.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!