Mesajul vehement transmis de un important oficial moldovean: „A venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Republicii Moldova”

Lilian Carp, președintele Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică din parlamentul de la Chișinău, a transmis un mesaj vehement, cu privire la obligați operatorilor economici din Transnistria de a plăti taxe către bugetul de stat de la Chișinău.
Filip Stan
12 ian. 2024, 13:22
Mesajul vehement transmis de un important oficial moldovean: „A venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Republicii Moldova”
Mesajul vehement transmis de un importat oficial moldovean: „A venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Republicii Moldova”

Decizia de anul trecut privind modificarea codului vamal al Republicii Moldova, care impune agenților economici din Transnistria să contribuie la bugetul de stat de la Chișinău, reprezintă un semnal clar că momentul reunificării Republicii Moldova a sosit, a afirmat Lilian Carp, președintele Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică din parlamentul de la Chișinău.

Citește și: Victor Ciutacu, atac devastator la adresa Maiei Sandu. Cum au ajuns reziştii din România să ocupe posturi-cheie în structurile Republicii Moldova

Carp a subliniat necesitatea ca toți agenții economici, indiferent unde își desfășoară activitatea – în Găgăuzia, Chișinău sau regiunea transnistreană – să opereze într-un mediu de afaceri egalitar, comentând astfel noile amendamente care au stârnit nemulțumirea autorităților de la Tiraspol.

„Haideţi să înţelegem ce a stat la baza acestei decizii. Pe parcursul acestor 30 de ani (de la obţinerea independenţei R. Moldova – n. red.) am tot cedat în ceea ce priveşte regiunea transnistreană sau UTA (Unitatea Teritorială Autonomă) Găgăuzia. Astfel, noi avem o discriminare în raport cu agenţii economici care activează în Moldova. Toţi agenţii economici trebuie să fie puşi în condiţii egale”, a declarat Lilian Carp, joi seară, într-o emisiune la o televiziune din R. Moldova, conform Agerpres.

„Este clar că încă avem mult de lucru, dar aceasta este o decizie prin care dăm câteva mesaje. Primul este că aceştia (agenţii economici – n. red.) activează pe teritoriul Republicii Moldova, iar în al doilea rând legea este lege pentru toţi. În condiţiile date transmitem un semnal că a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Republicii Moldova”, a afirmat Lilian Carp.

Lilian Carp, deputat în cadrul partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), afirmă că, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, Transnistria și-a pierdut capacitatea de a impune condiții sau de a șantaja guvernul moldovean, inclusiv prin blocarea accesului pentru fermierii din raionul Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate în afara traseului Tiraspol-Camenca. În eventualitatea unei astfel de situații, Carp asigură că autoritățile au elaborat un plan B.

„Riscurile ca ei să dicteze anumite lucruri nu sunt. Nu au de ales: sau încep procesul de integrare şi înţeleg că fac parte din Republica Moldova şi se termină jocul de-a separatismul, sau va trebui să discutăm. Există şi un plan B în condiţiile în care ar încerca să facă anumite lucruri, de exemplu să şantajeze agricultorii de la Dubăsari. Luăm în calcul şi compensarea pierderilor pe care aceştia le pot avea”, a mai spus liderul parlamentar moldovean.

Pe 1 ianuarie, a intrat în vigoare noul cod vamal al Republicii Moldova, care obligă agenţii economici din regiunea transnistreană să plătească taxe vamale la bugetul de stat. Până acum, deşi companiile din stânga Nistrului erau înregistrate la Chişinău, plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Schimbarea a provocat nemulţumirea așa-ziselor autorităţil de la Tiraspol, care acuză guvernul moldovean că împovărează fiscal companiile transnistrene. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a dat asigurări pe 10 ianuarie că, în ciudapresiunilor Transnistriei, Republica Moldova nu va renunţa la aceste modificări ale codului vamal.

Citește și: Republica Moldova a exportat în 2023 vinuri de peste 111 milioane de dolari

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!