Concedieri 2024. S-au dat primele mailuri cu demiteri de la Guvern

91 de posturi de la Ministerul Mediului vor fi desfiinţate. Dintre acestea, 19 sunt posturi de conducere, anunţă ministrul Mediului, Mircea Fechet. Decizia este luată în cadrul procesului de reorganizare instituţională.
Filip Stan
12 ian. 2024, 17:24
Concedieri 2024. S-au dat primele mailuri cu demiteri de la Guvern
Marcel Ciolacu anunță concedieri masive! Cine sunt românii care vor rămâne fără locul de muncă.

Concedieri 2024. 91 de posturi de la Ministerul Mediului, dintre care 19 posturi de conducere, vor fi desfiinţate. „Începem, în acest an, un amplu proces de reorganizare instituţională a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Aşa cum era firesc, începem cu autoritatea centrală – şi anume ministerul, urmând ca etapa a doua să cuprindă toate instituţiile din subordine. Concret, vom reduce 91 de posturi în total, dintre acestea 19 fiind posturi de conducere. Îndeplinim astfel cerinţele legale, iar eu sunt convins că o structură mai suplă, mai ales la nivel de management, va face ca fluxurile de lucru şi procesul decizional să se deruleze mai eficient,”, a anunţat ministrul Mediului pe Facebook.

Ministrul Fechet mai anunţă că în perioada următoare se va pune accent pe fondurile europene şi digitalizare. În a doua etapă a reorganizării vor fi transformări şi la instituţiile din teritoriu subordonate ministerului.

Concedieri 2024. Cresc salariile cu 5%, dar se taie 25% din funcțiile de demnitate publică

„Etapa a doua va cuprinde toate instituţiile aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea MMAP. În cazul acestora, pe lângă aplicarea aceloraşi principii – reducerea posturilor de conducere, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene şi digitalizare – un alt obiectiv va fi întărirea structurilor teritoriale, care au fost neglijate nepermis de mult în ultimii ani”, a precizat Mircea Fechet.

 

Rata șomajului în cifre. Numărul șomerilor din România a depășit populația orașului Arad

Rata șomajului din România în cifre. Institutul Național de Statitstică, (INS) a publicat raportul privind numărul de șomeri din România. Astfel, aflăm de la INS că numărul persoanelor care nu muncesc este de aproximativ 442.000. Un număr care se apropie de populația unui județ de mărimea Aradului.

Doar că cifrele nu sunt exacte, asta pentru că oamenii descurajați sau cei care lucrează cu normă parțială nu sunt incluși în rata oficială a șomajului. Vârstnicii au o probabilitate de 5 ori mai mare de a rămâne fără un loc de muncă în următorii doi ani față de un tânăr de sub 25 de ani.

Majoritatea șomerilor așteaptă între 6 și 11 luni până să obțină un nou loc de muncă, excepție fac pesoanele de peste 50 de ani care așteaptă chiar și doi ani. Aproximativ o treime din șomerii de 50+ așteaptă doi ani până își găsesc un nou angajator.

Tranziția de la șomajul pe termen scurt la cel pe termen lung este deprimantă pentru o persoană care a fost activă pe piața municii timp de 30 de ani și care dintr-o dată nu-și mai găsește un loc de muncă. Peste 100.000 de români se află în această situație.

Concedieri masive de Sărbători: 1.500 de angajaţi au primit mailul prin care sunt daţi afară

Pe de altă parte, angajatorii invocă faptul că persoanele trecute de 50 de ani eșuează la capitolul soluții digitale. Mai mult, pe lângă salarii ar fi nevoiți să investească în cursuri și traininguri pentru ei. Însă nici tinerii nu-și găsesc de lucru prea ușor, și asta deoarece sunt preocupați cu finalizarea studiilor. În acestă situație se regăsesc aproximativ 530.000 de persoane.

Piața muncii și lipsa de experiență

Un alt motiv pentru care tinerii nu se integrează pe piața muncii ține de lispa de experiență. Încetinirea consumului este un al impediment din cauza căruia rata șomajului este ridicată.

Studiile reprezintă un criteriu important de departajare. Peste jumătate dintre „subocupați” au studii de nivel scăzut, în timp ce 43,4% au un nivel minim de educația. Pe lângă aceste aspecte, migrația reduce semnificativ forța de muncă disponnibilă din România.

Un raport al Băncii Mondiale indică faptul că aproximativ trei milioane de români trecuți de prima tinerețe lucrează în statele Uniunii Europene. Un sfert dintre românii plecați să lucreze peste hotare au studii superioare. Astfel, exodul de creiere are consecințe grave pentru dezvoltarea României, iar orașele mari resimt din plin această migrație a inteligenței.

Rata șomajului și o piață a muncii stabile

Experții explică faptul că una din problemele de pe piața muncii din România ține de faptul că numărul locurilor de muncă plătite peste medie și perspectiva de carieră sunt reduse. Specialiștii mai spun că există un decalaj între numărul absolvenților de studii superioare și locurile de muncă pentru care se solicită studii universitare. Astfel se facă că numărul absolvenților români depășeșe oferta.

În România numărul salariaților remunerați cu salariul minim a crescut semnficativ în 2023 până la 1,897 milioane. În procente acest lucru se traduce printr-o creștere de 52%, comparativ cu anul precedent. Altfel spus, o treime din angajații români sunt plătiți cu remunerația minimă.

Pe de altă parte, o rată scăzută a șomajului nu înseamnă și o piața a muncii stabilă. „Încăpățânarea” angajaților de a ține cu dinții de locurile de muncă prost plătite este un indicator al faptului că locurile de muncă sunt limitate, potrivit Hotnews.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni