Războiul din Orientul Mijlociu se extinde. Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte într-o şedinţă de urgenţă vineri după-amiază în urma atacului desfăşurat de SUA şi Regatul Unit asupra rebelilor houthi în Yemen, a anunţat Franţa, care deţine preşedinţia consiliului în ianuarie, transmite AFP.
Reuniunea de urgenţă a fost solicitată de Rusia, a precizat preşedinţia franceză a Consiliului de Securitate, şi se va desfăşura după o altă reuniune deja programată asupra situaţiei din Fâşia Gaza.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care cere încetarea „imediată” a atacurilor rebelilor houthi asupra navelor comerciale în Marea Roşie, menţionând de asemenea dreptul statelor membre de a apăra navele în faţa acestor atacuri. Rusia s-a abţinut la votul asupra acestei rezoluţii.
Dmitri Medvedev avertizează că Rusia ar putea utiliza armele nucleare în cazul unui atac din partea Ucrainei asupra siturilor de lansare a rachetelor
„Nu putem să nu fim preocupaţi de situaţia actuală în Marea Roşie (…), dar suntem de asemenea preocupaţi că Statele Unite şi aliaţii lor preferă, la fel ca de multe alte dăţi, o soluţie unilaterală prin forţă”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia.
Războiul din Orientul Mijlociu se extinde. Statele Unite şi Regatul Unit au efectuat vineri în zori atacuri ţintite cu rachete lansate de nave, submarine şi avioane asupra unor instalaţii militare ale rebelilor houthi în Yemen. Aceşti rebeli apropiaţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului şi-au multiplicat atacurile în Marea Roşie asupra navelor despre care consideră că au legături cu Israelul, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.
Războiul din Orientul Mijlociu se extinde. Proteste masive după bombardamente:
Statele UE vor discuta săptămâna viitoare trimiterea unei forţe navale europene care să contribuie la protejarea navigaţiei comerciale în Marea Roşie în faţa atacurilor rebelilor houthi din Yemen, au declarat vineri oficiali europeni citaţi de France Presse şi EFE.
Proiectul mobilizării unei astfel de forţe, complementară coaliţiei conduse de SUA, este discutat de mai multe săptămâni la Bruxelles. Dar alcătuirea şi dimensiunea unei astfel de misiuni europene încă nu au fost stabilite. Unele state membre ar fi dispuse să participe, precum Germania, altele nu, cum este Spania.
Conform unui document al Serviciului European de Acţiune Externă scurs în presă, planul care face obiectul consultărilor la Bruxelles sugerează desfăşurarea a cel puţin trei nave de război pentru a proteja navigaţia comercială în Marea Roşie.
Iniţiativa urmează să fie abordată săptămâna viitoare pentru prima dată la nivel european, a confirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Sebastian Fischer, care a adăugat însă că înainte de a fi luată o decizie este nevoie să fie examinate toate implicaţiile legale şi constituţionale.
The Telegraph anunţă operaţiunea „Cobra”: Marea Britanie şi SUA se pregătesc să atace rebelii houthi din Yemen
Şi purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Apărării, Mitko Muller, a venit cu o declaraţie nuanţată. „Trebuie să aşteptăm să vedem care este decizia politică, care este posibilul mandat şi cum este planul de operaţiuni, iar abia atunci se va putea determina care ar fi o posibilă participare a Bundeswehr-ului”, a indicat acest purtător de cuvânt.
O propunere formulată anul trecut viza extinderea misiunii europene Atalanta, axată pe protejarea traficului maritim împotriva piraţilor în largul Somaliei, dar această iniţiativă a fost blocată de Spania.
Această ţară a confirmat vineri că nu va participa nici la eventuala misiune a UE ce va fi discutată de statele membre. „Nu ştim încă dacă UE va face o astfel de misiune”, dar dacă ea va exista „Spania nu va lua parte la aceasta în Marea Roşie întrucât participă deja la 17 misiuni”, a motivat ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles.
Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului, şi-au multiplicat atacurile în Marea Roşie asupra navelor despre care consideră că au legături cu Israelul, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.
Statele Unite şi Regatul Unit au efectuat vineri în zori atacuri ţintite asupra unor instalaţii militare ale rebelilor houthi în Yemen, provocând temeri cu privire la o extindere regională a conflictului din Fâşia Gaza.