Potrivit deciziei luate luni, completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.
În cazul finanţatorului echipei Steaua Bucureşti – condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind sechestrarea de persoane -, instanţa a revocat suspendarea executării acestei pedepse. Judecătorii au reindividualizat pedepsele de câte trei ani de închisoare primite de Becali în acel dosar şi le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri, potrivit Mediafax.
După recontopirea pedepselor, au arătat judecătorii, Gigi Becali urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de închisoare cu executare, din care instanţa a dispus să fie scăzută perioada 2 aprilie – 17 aprilie 2009, în care omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrării de persoane.
Totodată, Magistraţii au mai decis ca Becali să plătească suma de 421000 de dolari drept despăgubiri.
Decizia este definitivă, neexistând alte căi de atac.
Vila şi terenurile latifundiarului se află sub sechestru.
Tot în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.
În cazul fiicei fostului ministru al Apărării, Ioana Babiuc, instanţa a dispus menţinerea achitării decise de cei trei judecători ai instanţei de fond.
Prin aceeaşi decizie, judecătorii instanţei supreme au dispus interzicerea unor drepturi civile, timp de cinci după executarea pedepselor, în cazul lui Becali, Babiuc şi Cioflină, Astfel, aceştia nu vor avea voie să aleagă şi să fie aleşi în autorităţile publice sau în funcţii publice, să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi nici să ocupe o funcţie sau să exercite o profesie ori să desfăşoare o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
Instanţa a mai dispus ca Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină să plătească în solidar 421.280 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 5 octombrie 1998, către statul român.
De asemenea, Babiuc şi Becali trebuie să plătească, tot în solidar, 448.378 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 1999, către statul român.
Totodată, instanţa a dispus menţinerea măsurilor asigurătorii puse de procurorii anticorupţie pe bunurile celor trei inculpaţi condamnaţi şi i-au obligat pe fiecare dintre aceştia la plata a câte 25.000 cheltuieli judiciare către stat.
Decizia de luni a instanţei supreme, care este definitivă, a fost luată cu majoritate de voturi.
După ce minuta deciziei va fi comunicată poliţiştilor de la Urmăriri, aceştia trebuie să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei. Astfel, cei trei condamnaţi ar urma să fie duşi la sediul Direcţiei de Cercetări Penale al Poliţiei Capitalei, pentru întocmirea formelor de încarcerare.
La ora transmiterii acestei ştiri, Gigi Becali se află la Parlament, într-un birou al Comisiei Juridice.
Becali este cercetat într-un nou dosar legat de Avicola Iaşi, fiind oprit să iasă din ţară, în noaptea de duminică spre luni.
În 14 mai, la ultimul termen al dosarului schimbului de terenuri, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut condamnarea la pedepse cu închisoarea a lui Becali şi a celorlalţi inculpaţi, în vreme ce apărătorii acestora au arătat că, în raport de probele anchetatorilor şi de situaţia juridică a celor două terenuri vizate, se impune achitarea clienţilor lor.
Gigi Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, şi Dumitru Cioflină, fost şef al Statului Major General, au fost achitaţi, în 24 mai 2012, de instanţa supremă în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi Ministerul Apărării Naţionale, decizia fiind atacată cu recurs de către procurori.
Astfel, Becali a fost achitat pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, Victor Babiuc şi fiica lui, Ioana, pentru luare de mită şi, respectiv, complicitate la luare de mită, iar Dumitru Cioflină pentru abuz în serviciu. Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.
Magistraţii instanţei supreme au decis achitarea celor patru pe motiv că lipseşte unul dintre elementele infracţiunii.
Probele procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu dovedesc acuzaţiile aduse lui Gigi Becali, Victor Babiuc, Ioanei Babiuc şi lui Dumitru Cioflină în legătură cu schimbul de terenuri dintre omul de afaceri şi MApN, arătau judecătorii instanţei supreme în motivarea deciziei de achitare a acestora.
Lipsa probelor care să conducă la stabilirea unei legături între încheierea contractului de vânzare-cumpărare şi aprobarea celui de-al doilea schimb de terenuri de către Victor Babiuc a determinat Parchetul să încerce să dea o conotaţie penală unor împrejurări care fie sunt pe deplin explicabile şi lipsite de orice relevantă, fie sunt flagrant contrazise de probatoriul administrat chiar în cursul urmăririi penale, notau judecătorii în documentul citat.
Potrivit procurorilor, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu Gigi Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.