Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: ”Sub nicio formă nu vom accepta ca Rusia să revină pe granița cu România”

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, a precizat că Alianţa este încrezătoare în ceea ce priveşte aprobarea noului ajutor financiar pentru Ucraina în Congresul SUA, după negocierile celor două mari partide americane.
Filip Stan
12 ian. 2024, 20:03
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: ”Sub nicio formă nu vom accepta ca Rusia să revină pe granița cu România”

Geoană a mai spus că „sub nicio formă nu vedem condiţii şi nu vom putea accepta ca Rusia să revină pe graniţa României”. Acesta a mai făcut apel „la pregătirea pentru un război de lungă durată”, însă a adăugat că „nu vedem de nicio parte capabilitatea militară de a putea să aibă o victorie decisivă într-un sens sau celălalt”.

”Nu cred că vom avea dificultăţi masive din punctul de vedere al finanţării efortului ucrainean, care este şi efortul nostru.  Vedem în acest moment un adevărat război industrial, în paralel cu cel atât de brutal şi nemilos pe care îl vedem şi care se întâmplă în Ucraina de doi ani de zile. Deci nu avem atât de mult o problemă de finanţare, apar sincope depăşibile, dar avem o problemă de capacitate industrială în principal în Europa, pentru că de 30 de ani am colectat, inclusiv România, dividendele păcii şi am crezut că după terminarea Războiului Rece lucrurile vor fi liniştite şi calme. Economia de război a Rusiei satisface nevoile de astăzi”, a declarat Mircea Geoană, vineri la Digi 24.

„În plus, de o manieră totalmente în afara legii internaţionale, Coreea de Nord, Iranul promit sau deja trimit armament suplimentar pentru Rusia împotriva ucrainenilor”, a continuat secretarul general adjunct al NATO.

„Avem o conversaţie extrem de energică şi pozitivă cu industria de apărare, care produce echipamente de dublă întrebuinţare, pentru că avem nevoie nu doar de muniţie şi de artilerie, avem nevoie şi de tehnologie, de cyber, de mai multe lucruri pentru a putea să-i convingem, în metode de economie de piaţă, să producă mai mult în termene mai strânse. Pentru asta NATO a adoptat la Vilnius un plan de acţiune de producţie militară care este ghidul”, a completat Geoană.

El a adăugat că vrea să transmită un semnal de încredere şi predictibilitate.

„Aşa cum poate unii dintre noi, la începutul războiului, acum aproape 3 ani de zile, am considerat că în două săptămâni ruşii ocupă Kievul, noi am spus ”Nu, Ucraina are capacitate să reziste”, după cum am fost poate prea entuziaşti, optimişti la începutul ofensivei ucrainene de acum câteva luni, din primăvara anului trecut. Fac un apel să nu cădem în latura cealaltă de pesimism exagerat, pentru că Ucraina are resurse suficiente ca să poată să susţină acest război, să aibă succes. Nu există sub nicio formă un risc ca în situaţia de azi, cu resursele militare ruseşti, cu producţia militară rusească, cu modul de operare al Federaţiei Ruse, ei Rusia pierd 300 de militari pe zi, mii de vehicule blindate, sute de avioane.

Nu sunt într-o situaţie grozavă.  Apelul meu este la pregătirea pentru un război de lungă durată, va dura. Nu se va întâmpla în 2024, probabil că nici în 2025. Nu vedem de nicio parte capabilitatea militară de a putea să aibă o victorie decisivă într-un sens sau celălalt. Ne aşteptăm la un război prelungit cu mici ofensive, contraofensive, cu teritoriu câştigat şi pierdut”, a mai explicat secretarul general adjunct al NATO.

Acesta a mai precizat că „ucrainenii, cu sprijinul nostru, au reuşit să recupereze 50% din teritoriul ocupat de ruşi iniţial”, ceea ce „nu e puţin lucru”.

„Sub nicio formă nu vedem condiţii şi nu vom putea accepta ca Rusia să revină pe graniţa României. Avem nevoie de Ucraina care să stea în picioare, de Republica Moldova care să vină în Europa, de Georgia care să vină în comunitatea euro-atlantică”, a conchis Geoană.

Mircea Geoană, despre pericolul repreyentat de Rusia pentru Republica Moldova: ”Militar nu are motive de îngriorare”

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat, chestionat dacă există pericolul ca Federaţia Rusă să atace Republica Moldova, că această ţară nu are motive de îngrijorare din perspectivă militară, însă „un război hibrid total, într-un an cu alegeri prezidenţiale, este de interes vital şi pentru Rusia”.

„Militar, nu au resurse. Planul iniţial era ocuparea Kievului şi ocuparea Odesei, încercuire prin Transnistria şi prinderea Ucrainei într-o menghină. Ăsta a fost planul militar iniţial. El a eşuat şi nu se va întâmpla. Militar, Republica Moldova nu are motive de îngrijorare. Din punctul de vedere al unui atac hibrid, al unui război hibrid total. Mai ales că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, unde Maia Sandu conduce cu atât de mult succes drumul proeuropean al fraţilor de peste Prut este de interes vital şi pentru Rusia.

De aceea, Republica Moldova este un partener comun al NATO şi al UE. Lucrăm împreună, inclusiv în planul luptei împotriva dezinformării şi-i ajutăm să aibă rezilienţă sporită, la atacuri cibernetice, la dezinformare şi la încercarea disperată a Rusiei, prin cozi de topor din Moldova, să oprească drumul proeuropean al Republicii Moldova”, a declarat Mircea Geoană, întrebat dacă există pericolul ca Rusia să atace Republica Moldova, vineri la Digi 24.

El a completat că şansa integării Republicii Moldova în Uniunea Europeană „nu vine decât de două ori pe secol”.

„Dincolo de faptul că suntem români şi ţinem la oamenii de acolo – ne sunt fraţi şi surori. O astfel de şansă pentru Republica Moldova nu vine decât de două ori pe secol. A fost o şansă la primul război din Transnistria. S-a dus cum s-a dus. Asta a fost. Iar asta e a doua şansă. Noi toţi avem tot interesul ca Moldova şi Ucraina să vină către Europa”, a mai spus Geoană.

Citește și: Marcel Ciolacu, discuţii cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor: „Am centralizat doleanțele, trebuie să găsim soluțiile”. O parte dintre protestatari continuă mitingul: „Rămânem în stradă, am primit doar promisiuni”

 

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”