Kalettes se cultivă deja în țări din vestul Europei și este foarte apreciată pentru calitățile ei. În România, acest soi de varză cu gust de nuci este cultivată în Buzău, potrivit antena3.ro.
Daniel Toma este unul dintre românii care cultivă Kalettes la Balta Albă, în Buzău, din anul 2022. Frunzele de Kalettes au un gust care aduce cu cel de nucă, ceea ce le face o opțiune interesantă pentru cei care își doresc să aducă diversitate în dieta lor.
„Nu e ca varza de Bruxelles închisă, e uşor deschisă”, a explicat Daniel Toma, producător.
Leguma are funze mici, asemănătoare cu cele ale verzei de Bruxelles, dar sunt ondulate, ca ale verzei kale.
„Anul trecut a fost experimental, am pus un pic mai mult, dar cererea deocamdată e scăzută, am pus mai mult pentru noi şi pentru promovare. (…) Oamenii deocamdată nu ştiu. Avem răbdare, aşteptăm ca chefii bucătari să pună în valoare şi această legumă. E un pic tare dacă o mânânci crudă, dar opărită e bună. E mai bună ca varza de Bruxelles, mie unul nu-mi place varza de Bruxelles, dar asta e chiar bună”, a mai declarat producătorul.
Citește și: Beneficiile consumului de spanac iarna. De ce poate fi benefică această legumă
Kalettes a fost introdusă în Statele Unite în toamna anului 2014, este un hibrid de varză kale și varză de Bruxelles. Leguma a fost dezvoltată peste 15 ani de compania britanică Tozer Seeds. Unul dintre motivele pentru care a fost creată noua legumă a fost scăderea popularității varzei de Bruxelles în Marea Britanie.
Această legumă e bogată în vitaminele C și K. Atât varza de Bruxelles, cât și varza kale sunt surse bogate de compuși organosulfurați care au fost legați de prevenirea cancerului, scrie drweil.com.