Salarii 2024. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a făcut o propunere legislativă pentru ca şi angajaţii din muzee şi biblioteci să intre cel puţin pe acelaşi sistem de salarizare cu angajaţii din domeniul educaţiei. Ea a adăugat că sunt angajaţi în muzee care câştigă sub salariul minim.
Raluca Turcan a declarat sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, că a creat o lege o salarizării pentru domeniul cultural.
„Împreună cu partenerii din domeniu, partenerii sociali, am creat o variantă de lege a salarizării pentru domeniul cultural pe care am înaintat-o Ministerului Muncii. A fost şi acceptată şi avem şi garanţia că ea se va regăsi în noua lege a salarizării. În primul rând, stimulăm debutanţii astfel încât dacă termini o facultate vocaţională, să fii motivat să activezi în domeniul cultural. Am redus din inechităţile dintre industria de spectacole şi muzee sau biblioteci, alte instituţii culturale”, a afirmat Raluca Turcan.
Salarii 2024. Ea a fost întrebată cam la cât s-ar ridica salariul unui debutant. „Depinde. Pentru că acum avem inflaţia. E riscant pentru mine să dau cifre, însă certitudinea este că a fost acceptată de toţi reprezentanţii domeniului cultural această variantă. Am reaşezat puţin coeficienţii, astfel încât să fie stimulaţi cei care intră în activitate. S-a întâmplat un lucru foarte bun în România, şi anume salariile din domeniul educaţiei au crescut. Există însă şi o vulnerabilitate pentru alte domenii, şi anume că există instituţii care la aceeaşi pregătire, aceeaşi profesie în sistemul educaţional, angajaţii beneficiază de salarii mai mari, în timp ce aceleaşi instituţii acreditate în domeniul cultural, de exemplu, au salarii angajaţii mai mici”, a răspuns ministrul Culturii.
Salarii de peste 2.600 de euro pe lună plus bonus de start de 1.000 de euro! Cine sunt românii care pot beneficia de aceste venituri colosale
Raluca Turcan a menţionat că a început negocierile cu sindicatele. „Zilele acestea chiar mi-am început anul cu negocieri cu sindicatele, pentru că, pe bună dreptate, oamenii sunt nemulţumiţi şi spun ”Domnule, oameni care lucrează în Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional de Istorie, instituţii muzeale acreditate cu zeci de mii, sute de mii de vizitatori e oarecum inadmisibil să câştige mai puţin decât angajaţi la acelaşi nivel de calificare, dar care sunt într-o altă subordine. Domeniul Educaţie este un exemplu. Şi am avut discuţii cu sindicatele, am avut discuţii şi la nivelul Guvernului, la Cancelaria premierului, am discutat cu ministrul Finanţelor şi am creat o propunere de modificare legislativă, astfel încât şi angajaţii din muzee, biblioteci cel puţin să intre pe acelaşi sistem de salarizare cu angajaţii din domeniul educaţiei”, a declarat Turcan.
Ea a transmis că speră ca această modificare să treacă. „Eu sper ca această modificare să treacă şi atunci cel puţin avem partea de muzee şi biblioteci oarecum aşezată în acest an, astfel încât să poată să performeze şi să deschidă cultura către public şi pe partea de instituţii de spectacole, unde salariile erau mai mari pentru că funcţionează pe altă lege, să beneficieze de majorarea de 5% care s-a aplicat întregului sistem bugetar”, a explicat ministra Culturii.
Întrebată dacă sunt angajaţi din instituţiile de cultură care au salarii sub 3.000 de lei, Raluca Turcan a răspuns: „Da, evident, sunt oameni care, din nefericire, câştigă sub salariul minim. Este o realitate în muzeele naţionale din România. Salariul minim brut, da”.
Salariile profesorilor cresc începând de luna aceasta. Potrivit Ordonantei de urgentă privind unele măsuri privind salarizarea personalului din învătământ si din alte sectoare bugetare, în anul 2024, au loc două majorări salariale: prima de la 1 ianuarie 2024 si a doua de la 1 iunie 2024. De aceste majorări vor beneficia toti angajatii din sistemul de învătământ, fie că vorbim de personal didactic de predare, didactic auxiliar si nedidactic. Astfel, un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, cu vechime de până la 1 an, va primi luna aceasta un salariu brut de 6.080 lei, adică 3.557 lei net.
O secretară cu studii medii si vechime între 15 si 20 ani va primi un salariu de 5.347 lei. Un director de scoală gimnazială, cu până la 300 de elevi si fără structuri arondate, va primi luna aceasta un salariu de bază de 10.650 lei. Cel mai mare salariu de bază obtinut de un profesor va fi de 9.623 lei, dacă are studii superioare de lungă durată, vechime de peste 25 ani, grad didactic 1 si gradatia 5. Cel mai mic salariu de bază îl vor primi muncitorii necalificati, fără vechime în muncă: 3.650 lei. „Noile grile de salarizare sunt oarecum echitabile, pentru că majorarea salarială dată în luna iunie 2023 a creat o serie de inechităti. O parte dintre colegii mei sunt multumiti si apreciază efortul făcut, realizează faptul că în luna iunie a anului 2024 unii vor primi un salariu mai mare cu 50% fată de luna mai 2023. O parte dintre colegi văd această realizare. Dar sunt si persoane nemultumite, care consideră că s-ar fi putut obtine mai mult”, a declarat prof. Sporin Tiplea, liderul Uniunii Sindicale „Didactica”, membru în comisia de stabilire a noii grile de salarizare pentru personalul didactic de predare.
Pentru cadrele didactice din învătământul preuniversitar, cresterile sunt între 19,4% si 20,5%, cresterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20% (din care vom avea o crestere brută medie de aproape 13% din luna ianuarie 2024). Pentru directori si directori adjuncti, fată de salariul brut din luna decembrie 2023, cresterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36% (din care cresterea brută medie în luna ianuarie 2024 va fi de 30%). Pentru personalul didactic auxiliar, cresterea salarială brută medie totală în 2024 este de 15.5%, în luna ianuarie 2024 cresterea medie fiind de aproximativ 10%). Pentru personalul administrativ (nedidactic), cresterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15% (cu 9% începând din luna ianuarie 2024).
În cazul personalului administrativ/nedidactic din sistemul national de învătământ, majorarea se va acorda sub forma unei sume fixe brute, care se adaugă la salariul de bază la gradatia 0, după cum urmează: 250 lei în luna ianuarie 2024, fată de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023; 450 lei în luna iunie 2024, fată de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023. „Facem precizarea că majorarea salarială din OUG nr. 57/2023 pentru personalul administrativ se va face tot prin raportare la salariile de bază la gradatia 0. De asemenea, mentionăm si faptul că toti salariatii din Anexa VIII a Legii nr.153/2017, cu exceptia personalului administrativ din învătământ, vor primi în anul 2024 o majorare salarială de 5%.
Prin Ordonanta care reglementează salarizarea personalului din învătământ în anul 2024, în urma sustinerii si a insistentelor reprezentantilor federatiilor sindicale reprezentative din învătământ, s-au eliminat si inechitătile salariale în ceea ce priveste functiile de conducere, de îndrumare si control din învătământ. De exemplu, salariul unui director adjunct va fi mai mare decât cel al unui profesor S, cu gradul I, peste 25 de ani, care are si dirigentie. Odată cu acordarea celei de-a doua transe de majorare salarială din anul 2024, cuantumul total al cresterilor salariale ale personalului din învătământ la data de 01.06.2024, raportat la luna mai 2023, va fi de aproximativ 50%, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă federatiile si sindicatele reprezentative din sistemul salariatii din învătământ nu ar fi deschis conflictul de muncă, iar membrii de sindicat nu ar fi participat la greva generală. Asa cum este cunoscut, această majorare salarială pentru anul 2024 s-a obtinut în conditiile în care viitoarea lege a salarizării nu este finalizată. S-a convenit cu ministrul muncii ca, în luna ianuarie a anului viitor, să înceapă discutiile cu reprezentantii federatiilor sindicatelor reprezentative din învătământ pentru noua lege a salarizării în sistemul bugetar, obiectivul fiind acela de a obtine o pozitionare în grila de salarizare superioară celei din Legea nr.153/2017, lege care a fost impusă si nu negociată cu partenerii sociali. Putem afirma că, până în acest moment, suntem în grafic în ceea ce priveste salarizarea, dacă ne raportăm la grilele întocmite de reprezentantii federatiilor sindicale din învătământ, împreună cu cei ai Ministerului Educatiei, grile depuse la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale”, au transmis, zilele trecute, reprezentantii celor două federatii din învătământ: Federatia Sindicatelor Libere din Învătământ si Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”.
De asemenea, liderul de sindicat a explicat de ce profesorii debutanti nu trebuiau să se astepte ca, de luna aceasta, să primească un salariu echivalent cu cel mediu pe economie: „Dacă ne uităm cu atentie în Ordonanta nr. 57 din 2023, se precizează că la fundamentarea noii legi a salarizării se va tine cont ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu pe economie de la data respectivă, care era 6.800 lei. Dar era vorba despre fundamentare. Pentru anul 2024, tot în Ordonanta nr. 57, se spune că se va primi jumătate din diferenta de la salariul avut în decembrie 2023 si cel preconizat prin noua lege a salarizării. Prin urmare, în Ordonanta 57 nu scria efectiv că de la 1 ianuarie 2024 profesorul debutant trebuie să aibă 6.800 lei. Acum el a primit exact 50% din diferenta preconizată. De la 5.400 lei, cât avea după grevă, până la 6.800, cât se preconizează a avea în noua lege a salarizării, sunt 1400 lei. A primit jumătate din această diferentă, adică 700 lei. Cu suma pe care o va primi suplimentar în luna iunie 2024, va depăsi ceea ce s-a stabilit în Ordonanta nr. 57.
În ceea ce priveste categoria personalului cu vechime mică în învătământ, obiectivul a fost atins, ba chiar va fi depăsit. Din această perspectivă, profesorii debutanti nu ar trebui să fie nemultumiti. Făcând acest lucru pentru cei cu vechime mică în muncă, a trebuit să sacrificăm putin personalul care are o vechime mai mare, astfel încât pe noua lege, asa cum am preconizat-o noi, nu a primit jumătate din diferenta preconizată, ci mai putin. Dacă ar fi să privim pe medie, pe cifre, suntem acolo unde s-a promis. Dacă nu ar fi fost greva si aceste negocieri ale sindicatelor, uneori blamate, am fi obtinut doar 5% crestere salarială, asa dum primesc ceilalti bugetari. Dacă acest lucru nu este de apreciat, atunci ce să mai spunem? Dar probabil că nu am fi obtinut nici banii aceia din iunie 2023, pentru că nimeni nu ar fi venit să spună hai să dăm niste bani învătământului”, a explicat prof. Sorin Tiplea.