Câţi bani trebuie să ai puşi deoparte la 30, 40 şi 50 de ani. Cât este fondul de urgenţă cash care nu trebuie să lipsească din casă

Fie ca este vorba de dobanzi bancare sau de investitii, banii economisiti si lasati sa creasca in timp pot deveni o sursa importanta de venit pasiv sau de sprijin pentru viitoarele obiective financiare.
Filip Stan
20 ian. 2024, 20:28
Câţi bani trebuie să ai puşi deoparte la 30, 40 şi 50 de ani. Cât este fondul de urgenţă cash care nu trebuie să lipsească din casă

Economisirea, fie ea cash sau in cont, joaca un rol deosebit de important in asigurarea securitatii financiare pe termen lung, indiferent de suma economisita sau varsta la care se incepe. Primul si cel mai evident avantaj este ca economisirea creeaza o baza financiara solida pentru viitor. Indiferent de cat de mica este suma pusa deoparte, aceasta se poate dovedi a fi un fond de urgenta, ajutand la acoperirea cheltuielilor neasteptate sau la rezolvarea unor situatii neprevazute, evitand astfel imprumuturile sau datoriile.

Economisirea incurajeaza obiceiurile sanatoase de gestionare a banilor si invatarea disciplinei financiare de la o varsta frageda. Chiar si economisirea unei sume modeste poate genera dobanzi sau randamente in timp. Fie ca este vorba de dobanzi bancare sau de investitii, banii economisiti si lasati sa creasca in timp pot deveni o sursa importanta de venit pasiv sau de sprijin pentru viitoarele obiective financiare.

In plus, economisirea regulata poate contribui la reducerea stresului financiar. A avea o rezerva de bani economisita ofera un sentiment de siguranta si stabilitate financiara, reducand anxietatea legata de problemele financiare imprevizibile.

DOCUMENT Cât cash poţi să ai în casă, ce se întâmplă din 2024 cu românii care nu au card bancar
Un alt aspect esential este acela ca economisirea timpurie creeaza o mentalitate de planificare a viitorului. Invata oamenii sa isi stabileasca obiective financiare realiste si sa urmareasca atingerea acestora in timp, ajutandu-i sa devina mai constienti si mai proactivi in gestionarea banilor.

In medie, romanii au 10.000 de lei pusi in depozite bancare, conform celor mai recente date furnizate de Banca Nationala a Romaniei, ceea ce semnifica un nivel redus al economiilor individuale. Totusi, cati bani ar trebui sa avem economisiti in functie de varsta pe care o avem? Mai multe detalii in acest sens ne ofera Adrian Anghel, Head of Sales in cadrul OTP Asset Management.

Cati bani sa avem economisiti in functie de varsta?
Cand ai in jur de 20 de ani, inceperea economisirii, chiar si cu 10% din salariu, se poate dovedi a fi extrem de importanta. De asemenea, nu uita nici de contributia la Pilonul III de Pensii. Pe langa acestea, directionarea restului banilor catre fonduri de investitii cu expunere pe actiuni este recomandata.

Persoanele cu varsta de peste 30 de ani ar trebui sa aiba economisit deja de doua ori venitul anual, urmand sa ajunga la de trei ori venitul pana la varsta de 40 de ani. Chiar daca acest obiectiv poate parea dificil de atins, ajustarea cheltuielilor si economisirea a 23% din salariu pot fi solutii utile. La varsta de 40 de ani, conform recomandarilor Fidelity, ar trebui sa ai economisit de sase ori venitul tau anual, cu accent pe maximizarea economiilor si pe randamentul investitiilor.

Pe masura ce varsta creste, economisirea devine si mai importanta. Pentru persoanele de peste 50 de ani, obiectivul este de a avea economisit de opt ori venitul anual pana la varsta de 60 de ani. In plus, consultarea unui expert financiar si ajustarea portofoliului de investitii sunt pasi esentiali.

La varsta de peste 60 de ani se recomanda sa ai economisit de zece ori venitul anual si sa te orientezi spre investitii mai sigure, cum ar fi obligatiunile. Aceste recomandari sunt menite sa asigure un nivel confortabil de trai si dupa pensionare, fiind adaptate nevoilor si obiectivelor individuale. Este important sa incepi economisirea cat mai devreme. Tine cont ca pasii mici fac intotdeauna diferenta in perspectiva financiara pe termen lung!, scruie manager.ro.

 

Câţi bani cash trebuie să ai mereu în casă. Sfatul specialiştilor: „Sunt foarte puţini care fac asta”

Un expert în probleme finaciare a dezvăluit câţi bani cash trebuie să ai mereu în casă. Sfatul specialiştilor: „Sunt foarte puţini care fac asta”. Cei mai mulți dintre români nu procedează așa, fie că nu au cum să economisească acea sumă de bani, fie că nu sunt conștienți de nevoia unui astfel de fond.
Bogdan Dinu, consilierul multor milionari din România, a spus care sunt banii care nu trebuie să ne lipsească niciodată din casă. Este vorba despre un fond de urgență și un fond de siguranță care poate fi de mare ajutor în cazuri extreme.

”Un fond de urgență este bine să îl aibă toată lumea înainte să se apuce să investească. În general reprezintă o sumă de aproximativ 2000 de lei, 1500-2000 de lei care să îți acopere diverse cheltuieli urgente care pot apărea în viața de zi cu zi”, a spus Bogdan Dinu.
Citește și: Care este obiectul care atrage banii în casă ca un magnet

Expertul în bani a spus și la ce ne-ar putea ajuta acei bani puși de-o parte.

La ce va fi folosit fondul de urgență

”S-a stricat frigiderul, a căzut copilul și trebuie mers de urgență cu el la spital, am avut un mic accident la mașină, s-a spart cauciucul și trebuie să cumpărăm un cauciuc nou… Deci tot felul de cheltuieli din viața de zi cu zi care trebuie acoperite fără să mergem la bancă să luăm credit, sau mai rău, să mergem la IFN-uri, să luăm credit și să plătim în plus față de cât avem de plată din cauza problemei apărute în viața noastră”, a mai spus Bogdan Dinu.

S-a modificat legea banilor cash. Suma maximă care poate fi utilizată într-o zi de un român

Expertul a mai spus de ce trebuie neapărat ca fondul de urgență să fie disponibil cash, în casă.

De ce fondul de urgență trebuie să fie sub formă de cash

”Recomandarea mea, acum fiecare face cum vrea, este să ținem bani cash, pentru că fondul de urgență poate să fie de ajutor chiar atunci când nu merg POS-urile. S-a întâmplat să nu mai poți să plătești cu cardul sau cu telefonul. Așa că iei din fondul de urgență și dacă nu mai ai apă în casă sau mâncare, s-a rezolvat”, a mai explicat specialistul financiar.

Din păcate, mulți români nu conștientizează beneficiile unui fond de urgență, astfel că în momentul în care au un accident cu mașina sau au o problemă medicală mai importantă și au nevoie de o sumă mai mare de bani, ajung să se împrumute, chiar și cu dobândă.

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Tei din București. Puțini români știu cine se află în spatele mega-afacerii
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai folosește
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Valoarea de la care o casă sau o maşină devine bun de lux şi se plăteşte impozit în plus. Data limită pentru Formularul 216
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Pensie de 100.000 de lei pe lună după recalculare. Ce meserie a avut românul care o încasează
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Sebastian, de la „Casa iubirii”, în lacrimi după cearta cu Roberta: „Nu mă simt bine, îmi este rău!”
Capital.ro
Este interzisă instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor! Se dau amenzi usturătoare.
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Cercetătorul Vincent Lyne dezvăluie posibila locație a epavei zborului MH370
MediaFlux
CEA MAI MARE PENSIE după recalculare. O primește o persoană care a lucrat DOAR 18 ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...