Ungurii, atrași ca un magnet de benzina din România! Prețul combustibilului în Ungaria a explodat

Prețul combustibilului în Ungaria a explodat, însă, ungurii au descoperit o metodă prin care să economisească până la 12.000 HUF pe lună, echivalentul a aproximativ 157 de lei. În ultimele zile, vecinii noștri au preferat să vină în România ca să își alimenteze mașinile deoarece prețul benzinei este mult mai ieftin.
Alina Costache
14 ian. 2024, 16:10
Ungurii, atrași ca un magnet de benzina din România! Prețul combustibilului în Ungaria a explodat

Ungurii, atrași ca un magnet de benzina din România! Acest fenomen le-a atras atenția jurnaliștilor maghiari care au anunțat că, din cauza majorării accizelor, începând de luni 15 ianuarie, prețul combustibilului va crește cu 21 HUF pe litru.

Citește și Andrei Caramitru spune că României i se trage frâna de mână la intrarea în Schengen: „Austria și Ungaria sunt disperate să blocheze asta”

Ungurii, atrași ca un magnet de benzina din România!

Este a doua majorare a prețului carburanților din ianuarie 2024. În prezent, un litru de benzină în Ungaria a ajuns să coste cu 70 HUF mai mult decât în România.

Potrivit presei maghiare, prețurile la combustibil se vor apropia de nivelul austriac, unde salariul mediu este de trei ori mai mare față de cel din Ungaria.

Majorarea obligatorie a accizelor este aplicată de Mol în două tranșe, a doua tranșă intrând în vigoare de luni, 15 ianuarie.

Astfel, după majorări, la nivel național, prețul mediu al benzinei va fi de 580 HUF/litru (cca. 7.6 lei), în timp ce cel al motorinei va fi de 608 HUF/litru (cca. 8 lei).

În România, un litru de benzină se vinde cu 500 de HUF la o pompă situată la mai puțin de un kilometru de granița cu Ungaria, acolo unde sâmbătă au alimentat foarte mulți șoferi maghiari.

Experții spun că începând de luni, după ce va intra în vigoare cea de a doua majorare a prețului carburanților, cetățenii ungari vor încerca să economisească costurile lunare trecând granița în România, pentru a alimenta. Aceștia au subliniat că în cazul României, benzina va fi mai ieftină în medie cu 70 HUF, în timp ce în cazul Sloveniei și Croației, cu 50-60 HUF.

România, cele mai mici preţuri la benzină din UE în ianuarie 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, România se bucură de statutul de cea mai ieftină țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește prețul la benzină. Potrivit Weekly Oil Bulletin al Comisiei Europene, datele recente arată că prețul mediu în România este de 1,328 euro pe litru. Aceasta plasează țara noastră în fruntea clasamentului, urmată de Bulgaria, cu 1,332 euro pe litru, și Malta, cu 1,34 euro pe litru. În ceea ce privește motorina, România ocupă locul trei în topul celor mai accesibile țări, având în față doar Malta și Bulgaria.

Comparativ cu alte state europene, țările cu cele mai ridicate prețuri la carburanți sunt Olanda, țările scandinave, Marea Britanie și Franța. Prețul mediu al benzinei în UE se situează la 1,67 euro pe litru, în timp ce motorina se comercializează la 1,633 euro, scrie economedia.ro. Trebuie menționat că datele Comisiei Europene reflectă situația de la 1 ianuarie 2024 și sunt bazate pe informațiile colectate în săptămâna anterioară. De asemenea, accizele la carburanți au crescut începând cu aceeași dată, ceea ce ar putea modifica clasamentul țărilor în funcție de costul carburanților.

În ceea ce privește evoluția prețurilor la carburanți, prima zi din 2024 a adus o creștere la benzină și motorină. Aceste majorări au avut loc în două etape, cu prima etapă în luna ianuarie, când prețul benzinei fără plumb a crescut cu 29 bani/litru, benzina cu plumb cu 35 bani/litru, iar motorina cu 26 bani/litru. A doua etapă de scumpiri este programată să aibă loc în iulie 2024, cu creșteri semnificative, cum ar fi 43 bani/litru pentru benzină fără plumb, 50 de bani/litru pentru benzină cu plumb și 39 bani/litru pentru motorină. Este de așteptat ca aceste modificări să afecteze clasamentul prețurilor la carburanți în UE.

Citește și Lucrările la cel mai mare pod de peste Dunăre din Ungaria, într-un stadiu foarte avansat! Ambele ramuri ale podului sunt aproape de închidere

 

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Planta care te scapă de țânțari și pe care e bine să o ai în curte sau la geam. Îi ține la distanță, iar mirosul ei e unul aparte
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Carmen de la Sălciua face bani cu nemiluita. Cât cere pentru o cântare
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare pentru Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Doliu în lumea medicală din România! A murit un celebru medic român. Zbor lin, zână bună!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Aproape 1.000 de blocuri din Capitală rămân fără apă caldă pentru lucrări de reparație și modernizare a rețelei termice
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!