Săptămână meteo cu de toate: ploi, ninsori, polei, zile calde, nopţi geroase. Vortexul polar aduce un alt val de ninsori

Alternanța între perioadele reci și cele de încălzire este o trăsătură climatică normală a iernilor noastre. De aceea, nu e deloc neobișnuit ca temperaturile să crească din nou după vremea friguroasă din ultima săptămână.
Filip Stan
14 ian. 2024, 20:08
Săptămână meteo cu de toate: ploi, ninsori, polei, zile calde, nopţi geroase. Vortexul polar aduce un alt val de ninsori

Prognoza meteo. Ne așteaptă o săptămână în care dinamica atmosferică activă va aduce o vreme schimbătoare, cu ploi, ninsori, polei, zile calde, dar și nopți geroase în unele regiuni.

Săptămână începe cu o încălzire a vremii, mai ales în sud-estul țării, unde se vor atinge până la 10 – 12°C. În același timp, dinspre nord-vest va pătrunde un aer rece și umed, iar în noaptea dinspre luni spre marți sunt așteptate ninsori pe arii extinse în nord, vest și centru. Local, vor fi precipitații mixte și depuneri de polei.

În noaptea dinspre luni spre marți, 15 – 16 ianuarie, sunt așteptate ninsori în nordul, vestul și centrul țării, în timp ce în sud și est vor fi, local, precipitații mixte și polei. Noaptea următoare și dimineața de miercuri vor fi și mai reci, cu temperaturi negative în toată țara și minime ce vor scădea din nou sub pragul de ger în unele zone din Moldova, Transilvania și, izolat, în celelalte regiuni.

Prognoza meteo 15 ianuarie 2024. Temperaturi primăvăratice la mijlocul iernii. Soarele va străluci cu putere în următoarele zile

Totuși, frigul nu va ține decât o singură noapte, pentru că va fi urmat rapid de o încălzire puternică. Pe fondul unui transport intens de aer cald dinspre sud-vest, mercurul va trece de 0 grade chiar și pe culmile munților, iar local, în vestul și sudul țării, maximele se vor apropia de 13 – 15 grade.

Scurta adiere de primăvară va fi încheiată brusc, în weekend, de o nouă răcire a vremii. Deocamdată, nu e clar cât de intensă va fi aceasta și unde va ninge, dar unele modele meteorologice indică din nou temperaturi scăzute și ger după 22 ianuarie.

Anticiclonul meteo s-a retras spre Groenlanda

Alternanța între perioadele reci și cele de încălzire este o trăsătură climatică normală a iernilor noastre. De aceea, nu e deloc neobișnuit ca temperaturile să crească din nou după vremea friguroasă din ultima săptămână.

Citeste si Urgia albă pune stăpânire pe Europa! Ce este zăpada de bere și unde lovește

O serie de depresiuni atmosferice vor acoperi o mare parte a Europei, săptămâna viitoare. Anticiclonul din nord-vestul Europei, care a favorizat un transport constant de aer, s-a retras acum spre Groenlanda, iar locul său a fost luat de mai multe depresiuni, extinse peste o bună parte a continentului. Țara noastră se va afla, succesiv, în sectorul cald și cel rece al acestor cicloni, de aici și vremea capricioasă și contrastantă.

Tendința meteo pentru localitatea voastră, actualizată în fiecare zi, poate fi consultată în secțiunea Vremea pe meteo radar.ro.

Anul 2023, record de căldură globală. Ce ne aşteaptă în 2024?

2023 a devenit oficial cel mai cald an înregistrat, depăşind recordul anterior stabilit în 2016. Serviciul Copernicus pentru Schimbările Climatice al UE a raportat că temperatura medie globală la suprafaţa aerului a fost de 14,98°C, depăşind recordul din 2016 cu 0,17°C, scrie Sky News.

Copernicus a constatat că în 2023 temperatura medie a fost, în medie, cu 1,48°C mai mare decât în perioada preindustrială, evidenţiind gravitatea schimbărilor climatice.

Met Office avertizează că 2024 ar putea fi şi mai călduros, continuând tendinţa evenimentelor meteorologice extreme din anul precedent. Recordul spulberat indică abordarea lumii faţă de limita de încălzire de 1,5°C stabilită în Acordul de la Paris.

Oamenii de ştiinţă subliniază necesitatea urgentă de a reduce emisiile pentru a limita încălzirea viitoare şi a atenua impactul schimbărilor climatice asupra modelelor meteorologice şi ecosistemelor globale.

Prognoza meteo Accuwheater la Braşov:

Prognoza meteo: Temperaturi mai ridicate decât cele obişnuite în următoarele 2 săptămâni, apoi iarnă autentică

Săptămâna 15 2024 – 22 ianuarie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordvestice şi local în cele centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal, posibil uşor deficitar local.

Prognoza meteo: Săptămâna 22 – 29 ianuarie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, dar şi uşor deficitare în cele sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo: Săptămâna 29 ianuarie – 5 februarie

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării, posibil uşor mai ridicate în regiunile sud-vestice. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

Prognoza meteo: Săptămâna 5 – 12 februarie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în majoritatea regiunilor.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Ce să adaugi peste carnea de pui la cuptor ca să-i dai un gust de neuitat. Ingredientul care îi oferă o savoare de excepție
Capital.ro
SCHIMBARE drastică pentru milioane de români. S-a aflat ce SE PREGĂTEȘTE: Este vorba de o decizie politică
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Atenție dacă vizitați această țară! Alertă de călătorie de la MAE!
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Polițiștii, acuzați că au dat doar avertismente șoferilor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 11 zile de mega-caniculă și risc uriaș de radiații în România. Ce se întâmplă în București
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu buletin de identitate. Statul român va afla absolut totul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Finalizarea heliportului din Târgu Jiu întârziată de trei ani
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!