UPDATE
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat, luni, 13 solicitări venite din partea fermierilor, după mai bine de trei ore de negocieri.
Printre acestea se află acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu dobândă subvenţionată, plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură. De asemenea, permisul de conducere categorie B se echivalează și va fi recunoscut pentru categoria TR (tractor).
Se va introduce și Creditul Fermierului (credit de capital de lucru): 1,95% dobândă, ROBOR suportat de MADR și Ministerul Finanțelor, cu termen până la sfârșitul lunii februarie. Asociațiile avertizaseră că vor iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu le soluţionează revendicările.
„Aştept ca toţi fermierii să meargă acasă, la familie, la părinţi şi să aibă încredere totală în formele asociative care sunt lângă mine aici la această conferinţă şi îi asigur că procesul verbal pe care l-am încheiat astăzi cu colegii din formele asociative este asumat de ministrul Agriculturii şi 100% toate cele transpuse în acest proces verbal vor fi rezolvate”, a spus Florin Barbu la sfârșitul conferinței de presă.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a anunțat că, până la 30 mai, se va acorda un sprijin de 100 de euro pe hectar pentru toate culturile plantate în toamna anului 2022.
Pe lângă cei 100 de euro pentru fiecare hectar, se va oferi un sprijin financiar de 100 de euro pentru fiecare UVM (unitate de muncă agricolă) în cazul vacilor de carne și porcilor.
„Asociațiile au dat curs dialogului pe care l-am avut astăzi în cadrul bugetului pe anul 2024, al ministerului Agriculturii. Așa cum v-am spus și mai devreme, Agricultura are 2% din PIB-ul României. Sunt foarte multe forme de sprijin pe care asociațiile le știau, majoritatea fermierilor din țară au fost informați de sumele pe care le avem prevăzute în buget. Vorbim de sume importante pentru că, anul acesta, până pe 30 mai vom acorda un sprijin de 100 de euro pe hectar pentru toate culturile din toamna anului 2022. Vom da un sprijin 100 de euro UVM vaca de carne, 100 de euro porc, 100 de euro UVM în sectorul agricol. Vom subvenționa integral în anul 2024.
Anul este emis până în anul 2026, toată acciza care este utilizată în Agricultură. Sunt forme de sprijin pe care ministerul Agriculturii și Guvernul României le au în bugetul pe anul 2024 pentru a încerca, în această perioadă destul de grea fermierilor români, să scoatem toate societățile fermierilor din dificultate. Pentru acest lucru am venit în sprijinul fermierilor români cu două proiecte foarte importante. Pe de o parte, creditul fermierilor, care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru, cu 1.95% dobândă, roborul suportat de către ministerul Agriculturii și Guvernul României. Un al doilea credit, creditul agricol, cu 2% plus robor, care este pentru capital de lucru”, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul unei conferințe de presă.
Despre protestul fermierilor, ce ține deja de 6 zile, a vorbit și fostul premier Victor Ponta. El a subliniat că oamenilor le-a ajuns cuțitul la os și asta datorită diferențelor uriașe de trai din societatea românească.
„Am început greu anul. Sigur că dacă stăm în București, Cluj, Iași și vedem mașini scumpe, restaurante scumpe, case bogate credem că viața nu e așa de grea. De fapt s-a rupt foarte mult între unii din România care pe drept, alții pe nedrept, au un trai de viață foarte bun, sunt pline avioanele, sunt pline vacanțele în străinătate și restul, ceilalți care în ultimii ani de la pandemie încoace, războiul din Ucraina, din ce în ce mai tare au fost loviți, de inflație, de creșterea prețurilor, de faptul că până la urmă cele două categorii agricultorii care spun: Domnule noi acum vindem produsele cu prețurile noastre care sunt din 2019, dar ne costă de cinci ori mai mult îngrășămintele și celelalte, acum față de atunci. Transportatorii, la fel spun și ei: Domnule noi nu putem acum să cerem decât cât ceream acum cinci ani, dar motorina este mul mai scumpă, RCA-ul este mult mai scump. Deci, e o situație care s-a acumulat în timp”, a spus Victor Ponta în exclusivitate la România TV.