Motivul pentru care Sofia Vicoveanca le interzice artiștilor să-i cânte piesele: „Când n-o să mai fiu, o să fie vraiște în repertoriul meu. Măcar acum să fiu lăsată în pace”

Folclorul s-a perpetuat peste secole fiind transmis de la o persoană la alta. Iar Sofia Vicoveanca este cu certitudine una dintre cele mai reprezentative figuri și voci ale folclorului românesc. Cu toate astea, artista bucovineancă nu este de acord ca piesele ei să fie preluate atât timp cât este în viață.
Alina Costache
16 ian. 2024, 15:27
Motivul pentru care Sofia Vicoveanca le interzice artiștilor să-i cânte piesele:

Sofia Vicoveanca are un repertoriu foarte bogat, pe care mulți interpreți tineri ar dori să îl preia, dar artista bucovineancă nu este de acord sub nicio formă cu acest lucru. Interpreta susține că nici ea, la rândul ei, nu a preluat melodii din repertoriul altora.

Am și eu momente când și eu greșesc. De exemplu, a dat buzna tineretul la cântecele mele. Eu apar numai cu cântecele mele la televiziune și peste tot. Și am spus: Măi, stop. Respectați-mi bătrânețea! Eu am muncit. Nu am luat de la nimeni un capăt de ață. Nu am cântat din repertoriul nimănui nici măcar o vorbă nu am luat, că mi-ar fi plăcut un vers sau ceva, dar nu! Și acum toți au dat buzna”, a declarat Sofia Vicoveanca, pentru viva.ro.

Sofia Vicoveanca le interzice artiștilor să-i cânte piesele

Artista bucovineancă spune că, de-a lungul timpului, mai mulți interpreți au rugat-o să le dea acordul să- cânte cântecele, însă a rămas neînduplecată.

Citeste si Sofia Vicoveanca locuieşte într-un bloc cu bulină roşie care poate cădea la primul cutremur: „Păi, dacă e să mor de cutremur, uite treci pe stradă și îți ‘chică’ o cărămidă de nu știu unde în cap”

Chiar azi am avut o discuție cu o fată pe tema aceasta, o fată care a fost dansatoare și mi-a fost colegă. Nici măcar nu le cântă ca lumea. Și mi-a cerut… să își facă un colaj din cântecele mele, să meargă la evenimente. Și am spus: „Nu. Știi ceva? Eu nu m-am băgat în dansul tău!” Poate-s rea! Dar nu că nu aș vrea să fie cântate, că îmi dau seama că atunci când nu am să mai fiu, o să fie vraiște în repertoriul meu. Și atunci, măcar cât trăiesc să fiu lăsată în pace!”, a mai declarat Sofia Vicoveanca.

Singura excepție pe care a făcut-o artista

Totuși, Sofia Vicoveanca a făcut o singură excepție: i-a permis unui călugăr să-i interpreteze o melodie. Acesta nu voia să susțină un concert, ci să cânte o melodie la o probă de la masterat. În cele din urmă, preotul nu doar că a luat nota 10 și a trecut cu brio examenul, dar a primit și multe laude de la comisie.

Spre exemplu, le-am povestit că am un călugăr, pe care l-am cunoscut cu foarte mulți ani în urmă. Este ardelean, de fapt, dar „moldovenizat”, pentru că slujește la o mănăstire din Moldova. Ne-am cunoscut când sfinția sa era la început de drum și, în sfârșit…. Îmi povestește, tot cu ani în urmă, cum vrea să dea masteratul. Și-a ales ca tematică folclorul. „Doamna Sofia, în partea de scris știu, dar mi s-a spus că trebuie să susțin și partea practică”. Și mi-a cerut voie să ia o piesă.

Ei, și părintele îmi povestește după ce a cântat, că a luat nota 10 la probă. Era un profesor examinator mai aspru, poate îl durea ceva, nu era în formă și era așa, cătrănit. Și la final l-a întrebat: ‘Părinte, de unde așa un cântec?’ Și el i-a spus că este din repertoriul Sofiei Vicoveanca. Și examinatorul a spus cu grai moldovenesc: „Apăi numai aceea putea să facă așa ceva”, a mai povestit îndrăgita interpretă.

Citeste si Sofia Vicoveanca declară război operațiilor estetice: „M-ar bate Dumnezeu să intervin la chipul meu”. Cum își menține tenul tânăr la 82 de ani

DailyBusiness
Oferta momentului în România! iPhone cu 0 lei avans
Spynews
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Singurul cartier din București unde au locuit oameni în urmă cu mii de ani. Puțini știu unde se află
Capital.ro
Lege de la UE. România e obligată. Se aplică de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Adevarul
Suma uriașă cu care se vinde vila arhitectului care a coordonat construcția sediului Primăriei Capitalei
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ce tort au avut la nuntă Lora și Ionuț Ghenu. Cei doi au organizat un eveniment spectaculos / FOTO
Spynews
Liviu Vârciu s-a sărutat cu altă femeie! Anda ce spune? Imaginile au fost filmate!
Evz.ro
Cel mai puternic drog pe care îl consumăm. Ne distruge lent, dar sigur
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
O tânără în vârstă de 27 de ani a murit la birou. Femeia a leșinat o dată, însă ar fi fost ignorată de superiori. Care este cauza decesului
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
StirileBZI
Vor fi verificate aproape 4,6 milioane de pensii! Cine trebuie să dea banii înapoi
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Scandal în căminele studențești din Regie: o studentă mușcată de ploșnițe atrage atenția asupra problemelor de cazare
MediaFlux
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Delicii exotice dintr-o livadă din Buzău