Programul „Rabla pentru sobe” 2024. Ministerul Mediului va anunța miercuri, 17 ianuarie, programul Rabla pentru sobe și va prezenta bugetul pentru programele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), pentru anul 2024, transmite instituția într-un comunicat de presă.
O veste bună, având în vedere că 3,5 milioane de locuințe sunt încălzite cu sobe pe lemne, multe dintre ele vechi, cu randamente scăzute, cuprinse între 20-25%, și poluante.
Ministerul Mediului va anunța miercuri, 17 ianuarie, programul Rabla pentru sobe și va prezenta bugetul pentru programele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), pentru anul 2024, transmite instituția într-un comunicat de presă.
Programul a fost solicitat în repetate rânduri de către Asociația Forestierilor din România (ASFOR). Potrivit ministrului Mediului, Mihai Fechet, ghidul programului va fi pus în dezbatere publică peste două săptămâni, în plin sezon rece. Programul ar putea fi extins chiar și la centralele pe peleți sau brichete. Planurile Ministerului Mediului vizează și Regia Națională a Pădurilor (Romsilva), care ar trebui să-și reducă profitul, pentru a suporta financiar încălzirea locuințelor cu sobe.
Potrivit unui recent studiu realizat de European Environmental Vureau și Green Transition Denmark, o sobă pe lemne veche generează 1.329 de grame de emisii de particule/GJ (Giga Joule – n.red.), în timp ce o sobă modernă produce 375 de grame de emisii de particule/GJ. În prezent, circa 17% din totalul energiei consumate în România este reprezentat de lemne de foc.
Mircea Fechet a anunțat de anul trecut că ministerul pe care îl conduce lucrează la un ghid de finanțare pentru programul „Rabla pentru sobe”.
În noiembrie 2023, ministrul spunea că ar putea fi vizate sobele cu eficiență scăzută, sub 20-25%, iar acestea ar urma să fie înlocuite cu sobe de eficiență de peste 80-90%.
Statistic, potrivit proiectului Strategiei energetice 2022-2030, există 3,5 milioane de locuințe din România care sunt încălzite cu sobe pe lemne, dar multe sunt vechi și au randament scăzut.
Concret, proiectul prevede că se finanțează 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.0000 de lei, inclusiv TVA.
Noile sobele achiziționate trebuie să aibă o putere nominală cuprinsă între 8 și 35 KW, cu un randament de minimum 80%.
În 2022, Romsilva a livrat două milioane de metri cubi de lemn pentru foc. O treime din lemnul exploatat în România ajunge în sobe.
România este printre țările europene cu cel mai mare consum de lemn pentru foc, sub Franța, conform unui studiu lansat de PwC.
Ministrul Fechet a spus că standardul pentru sobe cu eficiență înaltă, conform normelor europene, impune un randament de cel puțin 80-85%. Primii beneficiari ai programului ar urma să fie cei din zonele montane și rurale.
Atât la nivel european, cât și la nivel național, există programe finanțate care vizează diverse modernizări, în vederea eficientizării. De la izolarea clădirilor, la înlocuirea mijloacelor vechi de transport local, sau la instalarea panourilor fotovoltaice. Iar modernizarea sistemelor de încălzire se află, de mult timp, și pe agenda statelor europene, unde funcționează diverse programe.
Pe de altă parte, trendul în UE este altul. Până la sfârșitul anului 2024, șemineele și sobele instalate în Germania înainte de 2010 trebuie să fie modernizate și să respecte limite mai stricte. Nemţii care au un sistem mai vechi, ar trebui să apeleze la un expert în cursul acestui an pentru a verifica valorile limită. Cine încalcă în mod regulat aceste limite după 2025 ar putea primi amenzi uriaşe.