Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligenă (AEI), este de părere că este normal și bine ca întreg consumul să fie măsurat, dar că actuala modalitate de a măsura energia termică este destul de redusă.
”Trebuie să plecăm de la două elemente importante. În primul rând, întotdeauna este foarte important să măsurăm ceea ce consumăm. De multe ori când nu facem acest lucru, există acea presupunere că am fost înșelați, că ceva nu este corect. De aceea este normal și bine ca întreg consumul să fie măsurat”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligenă (AEI), citat de dcbusiness.ro.
Având în vedere sistemele de termoficare construite în România, sisteme dezvoltate pe verticală – țevi de aducțiune a energiei termice ce trec dintr-un apartament în altul pe verticală -, modalitatea de a măsura energia termică este destul de redusă, a continuat președintele AIE. Pentru că, a explicat el, ”nu am aceeași variantă pe care aș avea-o dacă aș avea o coloană de tur pe hol, de unde ar intra în fiecare apartament, așa cum se întâmplă cu gazul natural sau cu apa, câte un racord, care să fie conectat la un sistem de măsurare performant, astfel încât oamenii să știe ce consumă.
Avem însă această metodă a repartitoarelor, care reprezintă o soluție de compromis pentru acest sistem. Repet, în momentul în care nu faci această măsurătoare, există oricând pericolul ca tu să plătești energia vecinului. Deși important este să plătim ceea ce consumăm, iar elementele care se vehiculează, cum că aceste repartitoare viciază foarte mult cantitatea de energie termică nu sunt adevărate. Nu este cel mai bun sistem de măsurare, sistemul perfect, dar este ceea ce putem să folosim în cazul acestor tipuri de construcții, de sisteme pe care le-am moștenit de dinainte de 1989”.