Elevi navetiști lăsați în stații pentru că nu aveau bani de bilet. Scandal pe transportul gratuit al elevilor

Dacă până acum au amenințat, transportatorii cărora nu le-au fost decontați banii au trecut la fapte. În Prahova, șoferii microbuzelor care fac legătura între localitățile Băicoi și Ploiești au cerut copiilor să-și plătească din propriul buzunar cursa. Pentru că nu au avut bani să plătească, doi dintre elevi au fost lăsați în stație.
Alina Costache
18 ian. 2024, 09:39
Elevi navetiști lăsați în stații pentru că nu aveau bani de bilet. Scandal pe transportul gratuit al elevilor

Mai mulți părinți ai căror copii fac naveta la școală pe ruta Băicoi – Ploiești s-au revoltat după ce de luni, 15 ianuarie, elevilor navetiști li se cer bani pe bilete. Practic, șoferii refuză să îi mai ia pe elevi în baza carnetului de note, până când vor intra în posesia abonamentelor gratuite. Și mai grav, din spusele părinților, în urmă cu o seară, doi copii au fost lăsați în stație de către șofer întrucât nu au avut bani să achite contravaloarea biletului, scrie observatorulph.ro.

„E inadmisibil. Am fetele eleve la două licee din Ploiești. Acești șoferi refuză să le mai transporte la școală și înapoi spre casă dacă nu plătesc bilet, 7 lei fiind prețul. Ele nu au primit abonamentele gratuite și ar trebui să circule pe baza carnetului de note. Numai că, acești șoferi refuză, susținând că …așa li s-a spus de sus. Mai grav e faptul că aseară, în stația de la Județean, doi copii navetiști nu au fost luați de șofer fiindcă nu au avut bani de bilet. E strigător la cer”, a declarat presei locale un părinte.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Cristian Apostol, a declarat pentru Observatorul Prahovean că transportatorul a predat abonamentele unităților de învățământ. Dar deocamdată nu se știe de ce reprezentanții școlilor nici până la această oră nu le-au înmânat elevilor care fac naveta la școlile din Ploiești.

Citește și: DOCUMENT BURSE şcolare 2024: De ce intră mai puţini bani pe cardul elevilor de luni

 

Transport gratuit pentru elevii navetiști. Cum se va face decontarea

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, că există două modalităţi prin care se pot acoperi costurile pentru naveta elevilor, fiind vorba despre abonamentele gratuite emise de transportatori, respectiv despre sumele forfetare, acolo unde nu există contracte cu transportatori.

„Ştim că avem două modalităţi prin care se acoperă costurile de navetă – una este emiterea de abonamente cu titlu gratuit de către transportatori, atunci când există contract între Consiliul Judeţean şi transportatori, şi există varianta sumei forfetare, unde nu există un contract pe anumite rute din judeţe sau chiar, din păcate, la nivel judeţean, acolo unde nu există contract cu niciun transportator pentru că, de exemplu, procedura este blocată în instanţă. Am emis o Hotărâre de Guvern pe finalul anului trecut (…) cu două motive: unu – să stabilim, la rugămintea celor de la ANRSC, autoritatea naţională care supraveghează tarifele pentru serviciile publice, am stabilit o formulă de calcul în aşa fel încât să ştim cât ar trebui să fie această sumă forfetară. Ea se calculează ca medie. În judeţe (…) unde nu avem deloc contracte, se calculează ca medie naţională, în judeţe unde există nişte contracte de transport încheiate, se face media tarifelor corespunzătoare acelor contracte. (…) Asta face hotărârea de Guvern – permite despăgubirea transportatorilor la nivelul sumelor forfetare şi va permite de acum încolo, pe rutele pe care nu există contract, că se mai întâmplă să mai existe unele, pentru acei copii, chiar dacă nu există transportator, ei să primească o sumă forfetară în aşa fel încât să îşi deconteze alte modalităţi de a ajunge la şcoală”, a explicat ministrul, într-o întâlnire cu directori ai unităţilor de învăţământ din judeţul Prahova.

În context, Deca a arătat că dorinţa Ministerului Educaţiei este ca, acolo unde nu există contracte încheiate cu transportatori, să existe microbuze şcolare.

„Dorinţa noastră este să avem cât mai puţine cazuri de rute fără contract public sau cât mai puţine rute care, chiar dacă nu au un astfel de contract încheiat cu un transportator, să existe totuşi un microbuz şcolar care să poată duce copiii la şcoală în siguranţă”, a mai arătat ministrul Educaţiei.

 

Zeci de elevi din ţară au protestat data de 8 ianuarie în faţa Ministerului Educaţiei, acuzând încălcarea dreptului la transport gratuit. Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Elevilor din Constanţa, după declaraţiile operatorilor de transport şi în urma hotărârii 1337/2023, elevii din 19 judeţe rămân fără transport.

Elevii au solicitat întâlnirea cu ministrul Educaţiei, însă Ligia Deca nu a fost prezentă în instituţie, nu a dorit să comunice cu elevii despre problemele pe care le-a generat prin hotărârea de guvern ce avea să corecteze „greşelile costisitoare pe care elevii sunt nevoiţi să le plătească”, informează sursa citată, precizând că aceştia au fost redirecţionaţi către intermediarii ministrului, precizează sursa citată.

La discuţie au participat Lorena-Dina Drăguşin – preşedinte AEC, Ioana Stamatin – vicepreşedinte AEC, Iulia Băiaşu – preşedinte AVE (eleve navetiste), Florin Lixandru – secretar de stat, Ioana Lazăr – secretar general al Ministerului Educaţiei şi alt reprezentant al acestuia.

Elevilor li s-au adus promisiuni vagi şi li s-a spus că niciuna dintre problemele ridicate de ei nu ţine de Ministerul Educaţiei şi că vina este în totalitate a consiliilor judeţene. Aceştia au declarat că operatorii de transport şi-au primit banii pe abonamentele eliberate, se arată în comunicat.

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul care a devenit prea scump chiar și pentru milionari. Deși au averi mari, nu-și mai permit să-și cumpere apartamente și case aici
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce a apărut pe contul de Facebook al Adrianei Bahmuțeanu la câteva zile după vestea divorțului de George Restivan! Mesajele care i-au pus pe toți pe gânduri
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentatul cu mașină-capcană de la Moscova, a cooperat cu serviciile speciale ucrainene
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!