Preţ carburanţi. tariful la motorină este în creştere, faţă de zilele precedente. Concret, preţul la motorină a crescut cu circa patru bani pe litru, indiferent că vorbim despre motorină standard sau motorină premium. Dacă miercuri, 17 ianuarie 2024, litrul de motorină standard se vindea cu cel mult 7,19 lei, iar litrul de motorină premium se vindea cu cel mult 7,69 lei, joi, 18 ianuarie 2024, un litru de motorină standard costă între 7,11 şi 7,23 lei, iar un litru de motorină premium costă între 7,47 şi 7,73 lei.
Protestele transportatorilor și fermierilor, ziua 9. Marcel Ciolacu anunță lista măsurilor luate pentru fermieri și transportatori: Protestele lor au fost îndreptățite!
Preţ carburanţi. Pe de altă parte, preţul la benzină a rămas nemodificat faţă de cel afişat în ziua precedentă. Asta înseamnă că un litru de benzină standard costă între 6,6 şi 6,74 lei, iar un litru de benzină premium costă între 7,06 şi 7,39 lei.
Nu în ultimul rând, şi preţul la GPL a rămas nemodificat faţă de cel afişat în ziua precedentă. Asta înseamnă că un litru de GPL costă între 3,27 şi 3,3 lei.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat lista măsurilor care vor fi luate de către Guvern, după protestul transportatorilor. Ciolacu a explicat că va fi scăzut prețul polițelor RCA, va fi regândit sistemul de toleranță la cântar și va fi aliniat sistemului european și va fi posibilă plata RCA în rate.
”Și în domeniul transportului, avem câteva ordonanțe și hotărâri de guvern agreate împreună cu reprezentanții transportatorilor. Astfel, modificăm modul de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor și stabilim limite, conform legislației europene, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor. Ce toleranțe sunt permise în Europa vor fi acceptate și la noi!
De asemenea, clarificăm și elemente importante convenite cu transportatorii privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor lente și atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier. Corelăm dispozițiile privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale cu normele internaționale. Concret, abrogăm limita de despăgubire în cazul contractului national după modelul unei convenții recunoscute la nivel internațional, CMR. Iar limita de despăgubire va fi stabilită prin voința părților exprimată în contractul de transport. Cred cu tărie că așa reintrăm într-o logică economică!”, a spus Marcel Ciolacu.
O altă măsură cerută de transportatori și acceptată de Guvern este plata în rate a RCA. ”Venim azi și cu dispoziții mai clare ce reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducătorii auto transport persoane sau transport marfă. Și, pe măsură ce vor fi gata noi acte normative, din setul agreat împreună cu fermierii și transportatorii, nu am vreo reținere să facem ședință de guvern în weekend sau la începutul săptămânii viitoare!
ASF a anunțat deja public ca a găsit împreună cu transportatori calea spre un nivel decent al RCA la transportul de marfă: va fi un preț sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori, cu 2-3 camioane, care nu au posibilitățile firmelor cu flote mari.
În plus, se permite plata în rate a RCA și posibilitatea suspendării poliței cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive.”, a mai spus premierul.