Temperatura „legală” pe care să o ai iarna în dormitor, baie, bucătărie sau pe holuri. Dumitru Chisăliţă: „Nu se poate aşa ceva!”

Potrivit legislației în vigoare, Standardul SR 190-2: 1997, în cazul instalațiilor de încălzire, temperaturile interioare convenționale de calcul pentru locuințe prevede ca în camerele de locuit și holuri să fie o temperatură de 20 de grade Celsius, 18 grade C în vestibuluri, 22 de grade C în băi și dușuri, respectiv, 18 grade C în bucătării.
Filip Stan
18 ian. 2024, 15:20
Temperatura

Președintele Asociației Energia Inteligentă a vorbit despre temperatura ideală în sezonul rece. Sezonul rece vine cu provocări pentru cei mai mulți dintre români, având în vedere costurile ridicate pe care aceștia trebuie să le plătească pentru a avea căldură în apartamente. Există însă situații, mai ales în sistemul de termoficare centralizat, în care cei are stau în apartamentele de la parter să fie nevoiți să lase geamurile deschise, din cauza căldurii sufocante, ori de apartamente în care se tremură de frig pentru că agentul termic nu este în parametrii optimi.

Avertizare „wintercast” de vreme severă. Când începe să ningă în Bucureşti, se va depune strat de zăpadă. Luni, maxime de -5 grade Celsius

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, despre elementele componente care duc la obținerea unei temperaturi ideale, fie că vorbim de apartamentele racordate la sistemul centralizat, fie de cele cu centrală termică proprie.

”Din păcate, nu există așa ceva. Fiecare apartament are o anumită caracteristică termo-tehnică, fiecare om are o anumită abordare, din punct de vedere al percepției, în ceea ce privește temperatura resimțită. Există un comportament care s-a creat în timp, există o umiditate care modifică foarte mult percepția, există temperatura pereților care, în funcție de radiația pe care o lansează, îți modifică percepția.

Temperatura ideală pe care trebuie să o ai în casă. În fiecare cameră trebuie să fie un anumit număr de grade

Nu există o astfel de temperatură ideală. Ea este o sumă de mai mulți factori, care practic putem să spunem că depind aproape de la om la om și de la apartament la apartament. Ceea ce este important este să avem acea temperatură care ne satisface din punct de vedere al simțurilor termice, dar în același timp să avem și un apartament sau o casă în care pierderile să fie cât mai mici. Și, în funcție de aceste considerente, ne putem construi o temperatură care ni se potrivește cel mai bine”, a explicat Dumitru Chisăliță la DC News.

Care este temperatura ”legală”
Potrivit legislației în vigoare, Standardul SR 190-2: 1997, în cazul instalațiilor de încălzire, temperaturile interioare convenționale de calcul pentru locuințe prevede ca în camerele de locuit și holuri să fie o temperatură de 20 de grade Celsius, 18 grade C în vestibuluri, 22 de grade C în băi și dușuri, respectiv, 18 grade C în bucătării.

De altfel, unii specialiști recomandă ca în camera în care se doarme, temperatura să fie mai scăzută cu 2 grade față de camera de zi.

Ordinul 119/2014 privind normele de sănătate publică, Art. 17, alin. 7 prevede media minimă de 20 grade C, temperatura standard minimă de confort la nivel internațional.

Vara, în schimb, mulți sunt puși în situația de a porni aerele condiționate, lucru ce umflă facturile la electricitate, urmare nu foarte plăcută a câtorva momente de răcoare. Dacă alegem să le pornim, este necesar să încercăm să păstrăm o temperatură de 20 de grade.

Dacă locuiești la bloc și stai la ultimul etaj, poți seta termostatul între 18-20 de grade, valoare care să fie uniformă în toată casa. Experții au dezvăluit care sunt temperaturile ideale pentru fiecare cameră:

Living: 20-22°C
Dormitor: 16-19°C
Bucătărie: 18-20°C
Baie: 22-24°C
Hol: 15-18°C
Cămară: 15-18°C
Bibliotecă: 20-22°C

Experții vin cu precizări și susțin că aceste valori sunt standard pentru persoanele care stau acasă și sunt active. Dacă ești în mare parte plecat, poți seta temperaturile cu câteva grade mai puțin decât cele redate mai sus.

Uneori, temperaturile pot avea un impact și asupra somnului. Experții sunt de părere că încăperile răcoroase contribuie într-un mod pozitiv la o noapte de odihnă profundă. Din acest motiv, ar trebui ca temperatura să fie în jurul valorii de 16-22 de grade. O valoare ridicată ne poate afecta capacitate de concentrare.

Pentru copii și sugari, temperatura ideală a camerei în timpul somnului ar trebui să fie cuprinsă între 16-24°C. În schimb, dacă temperatura din cameră nu este setată corespunzător poți ajunge să suferi de insomnii. De asemenea, setarea unei temperaturi potrivite ajută și la economisire, pentru că nu se va pierde căldură degeaba.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cartierul rău famat din București care a fost șters de pe fața pământului de comuniști. Multă lume trece acum prin acea zonă fără să aibă habar ce se petrecea acolo pe vremuri
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cocktailuri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt perfecte pentru zilele caniculare, fără a-ți sabota dieta
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Accident grav în județul Constanța: Pasager încarcerat după coliziunea cu un TIR în Dorobanțu
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!