Potrivit informaţiilor obţinute joi de dpa, scenariul pentru exerciţiul Steadfast Defender, care urmează să înceapă în februarie, este un atac rusesc asupra teritoriului aliat, care declanşează Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.
Articolul 5 a fost invocat o singură dată, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 comise de Al-Qaida în SUA.
Cele mai ample exerciţii ale NATO de după Războiul Rece au fost organizate în 2018. Aceste exerciţii, numite Trident Juncture, la care au participat circa 51.000 de militari, au avut loc în cea mai mare parte în Norvegia.
NATO va exersa modul în care trupele americane ar putea întări aliații europeni în țările limitrofe Rusiei și pe flancul estic al alianței în cazul în care ar izbucni un conflict cu un adversar „aproape egal”.
Steadfast Defender 2024 se va desfășura până în luna mai, a declarat joi comandantul suprem al alianței, Chris Cavoli, potrivit Reuters.
Cavoli a spus că exercițiile vor repeta executarea de către NATO a planurilor sale regionale, primele planuri de apărare pe care alianța le-a elaborat în decenii, detaliind modul în care va răspunde la un atac rusesc.
NATO nu a menționat Rusia în mod direct, însă planurile de apărare identifică Rusia drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității membrilor NATO.
„Steadfast Defender 2024 va demonstra capacitatea NATO de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale alianței pentru a consolida apărarea Europei”, a transmis NATO.
Ultimele exerciții de o dimensiune similară au fost Reforger, în timpul Războiului Rece, în 1988, cu 125.000 de participanți.
Trupele care vor lua parte la exerciții, care vor implica simulări de aducere de personal în Europa, precum și exerciții la sol, vor proveni din țările NATO și din Suedia, care speră să se alăture alianței în curând.
În timpul celei de-a doua părți a exercițiului Steadfast Defender, un accent special va fi pus pe desfășurarea forței de reacție rapidă a NATO în Polonia, pe flancul estic al alianței.
Alte locații importante ale exercițiilor vor fi statele baltice, considerate ca fiind cele mai expuse riscului unui potențial atac rusesc, Germania, un centru pentru întăririle care sosesc, și țări aflate la periferia alianței, precum Norvegia și România.
Pentru a deveni mai eficientă în viitor, Alianța Nord-Atlantică are nevoie de o transformare radicală în ceea ce privește capacitatea de a purta un război, a declarat miercuri șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer.
Acesta a adăugat că Alianța Nord-Atlantică intră într-o nouă „eră a apărării colective” în condițiile războiului din Ucraina declanșat de Rusia și că NATO are în prezent cele mai „complete planuri de apărare” de la încheierea Războiului Rece și până în prezent.
„Plăcile tectonice ale puterii se mișcă. Rezultatul: ne confruntăm cu cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii”, a declarat Rob Bauer în cadrul unei ședințe a Comitetului Militar al NATO la care au participat miniștrii apărării din țările aliate.
„NATO a intrat într-o nouă eră a apărării colective. Împreună apărăm nu doar pe cei 1 miliard de oameni din 31, în curând 32, de state membre. Apărăm libertatea și democrația”, a declarat Bauer.