BOR îşi face un „DNA” pentru corupţia din Biserică. Ce spune Vasile Bănescu despre anchetarea lui ÎPS Teodosie

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, afirmă, referindu-se la punerea sub acuzare a arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, în dosarul instrumentat de DNA, că acest caz este unul ”care frapează şi mâhneşte”, iar ”apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător”.
Mircea Filipescu
19 ian. 2024, 09:08
BOR îşi face un

Bănescu precizează că ”Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie”.

”Poziţia Patriarhiei Române în acest caz ultracunoscut, întrucât agenda acestui caz e una mai veche şi destul de extinsă, este cea exprimată la începutul cercetării care s-a întreprins de către DNA faţă de situaţia în care este implicat arhiepiscopul Tomisului şi ea este una foarte limpede: Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie. Numai autorităţile, fireşte, cele judiciare se vor pronunţa la sfârşitul anchetei în legătură cu acest lucru. Fireşte că apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător. Nu mă pot antepronunţa, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, care bineînţeles mâhneşte, pentru că este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care bineînţeles va fi descifrată de autorităţile judiciare şi interpretată în cheia potrivită. Deci poziţia Patriarhiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz, asta este foarte limpede”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, joi seară, la Euronews România.

El a precizat, întrebat despre o eventuală retragere din funcţie a IPS Teodosie, că legea morală este cea care trebuie să primeze.

”Cea mai importantă lege din lumea locuită de om este legea morală, sădită de Dumnezeu în creaţia Lui inteligentă. Din legea morală se înfiripă legea nescrisă a bunului simţ. Fireşte că, ajuns într-o astfel de situaţie, oricine ar trebui să protejeze instituţia pe care o reprezintă. Legile pe care le-am invocat, legea morală şi legea bunului simţ ar trebui să funcţioneze în fiecare. Înţeleg că funcţionează cu intensitate diferită de la persoană la persoană. Biserica nu poate constrânge pe cineva, dar Biserica, care nu doreşte moartea păcătosului, ca să citez din Sfânta Scriptură, ci îndreptarea lui, Biserica recomandă, din punct de vedere moral, o ţinută şi o atitudine adecvată la realitate. Cazul despre care vorbim este un caz complicat şi care are legătură cu o persoană care înţelege, iată, să persiste, aş spune, în contrazicerea celor care transmit că totuşi ceva s-a întâmplat. E o filmare pe care a văzut-o toată lumea, nu este secretă, e o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări. E un acord verbal al persoanei respective care acceptă o intervenţie total impură pentru un interes al eparhiei respective, este adevărat, nu al unei persoane anume”, a spus Bănescu.

El a adăugat că poziţia Patriarhiei este una ”defavorabilă ascunderii adevărului”.

El a spus că Sfântul Sinod este cel care poate face recomandări arhiepiscopului Tomisului cu privire la acest caz. Bănescu a precizat că Statutul BOR prevede sancţiuni atunci când vinovăţia este una confirmată, dar Biserica nu s-a mai confruntat cu un asemenea caz.

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă, iar apărătorul său, avocatul Adrian Cuculis, a afirmat că dosarul se bazează doar pe înregistrarea apărută în spaţiul public şi că probabil se încearcă discreditarea IPS Teodosie. IPS Teodosie a ieşit din sediul DNA după aproximativ o oră, declarând că dosarul nu era conţinut. Avocatul a precizat că urmează să facă o cerere de excludere a înregistrării din dosar, considerând că este făcută nelegal.

Vasile Bănescu anunţă că BOR îşi face organ de anchetă: „Sfântul Sinod va propune configurarea a două organisme judiciare”

Cancelaria Sfântului Sinod va propune Sfântului Sinod instituirea a două organisme la nivelul Patriarhiei care să cerceteze, în paralel cu autorităţile statului, eventualele cazuri de corupţie în rândul clericilor, a mai spus Bănescu.

”Tocmai din cauza acestui caz şi a încă unui caz asemănător, Cancelaria Sfântului Sinod va propune Sfântului Sinod, în şedinţa din februarie, configurarea foarte clară a două organisme judiciare care să funcţioneze în sensul următor: patriarhul Bisericii Ortodoxe Române poate folosi dreptul său de devoluţiune, deci de transferare a autorităţii sale unui alt ierarh, mitropoliţilor în general, sigur va fi un astfel de organism şi la Bucureşti, şi un organism judiciar compus nu din clerici, ci din persoane abilitate pentru o anchetă judiciară, care să cerceteze pornind de la suspiciuni, de la apariţia în presă, cum e cazul acum, a unor lucruri foarte grave, să cerceteze în paralel cu autorităţile judiciare sau chiar înaintea lor cazul respectiv.

Neexistând aceste organisme, care se vor întemeia, repet, după şedinţa Sfântului Sinod, în acest moment nu s-a putut întreprinde o anchetă a Bisericii în legătură cu asta (cu cazul în care este acuzat arhiepiscopul Tomisului – n.r.), pentru că subiectul nu e bisericesc, e cât se poate de nebisericesc, aş spune, de vreme ce e vorba de, înţeleg, capul de acuzare cumpărare de influenţă”, a declarat Vasile Bănescu, joi seară, la Euronews România.

Potrivit acestuia, prin existenţa celor două organisme ”va fi posibilă o anchetare, o analizare şi o elucidare inclusiv în interiorul Bisericii”.

Citeşte şi: ÎPS Teodosie, audiat la DNA: „Am adus Sfânta Liturghie, sunt împărtășit”

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!