Greșeala uriașă pe care o fac șoferii. Este interzis să circuli așa pe șoselele din România! Amenzile sunt uriașe

Există o serie de obligații pe care șoferii trebuie să le respecte în mod special pe timp de iarnă. Nerespectarea acestor reguli va duce la scancționarea automată a șoferilor.
Alina Costache
21 ian. 2024, 10:00
Greșeala uriașă pe care o fac șoferii. Este interzis să circuli așa pe șoselele din România! Amenzile sunt uriașe
Greșeala uriașă pe care o fac majoritatea șoferilor. Este interzis să circuli așa pe șoselele din România!

Conform acestei reguli, șoferiii auto sunt susceptibili de a primi amenzi pe loc! Pe lângă obligativitatea montării anvelopelor de iarnă, șoferii trebuie să respecte și o altă cerință esențială.

Șoferii auto care nu își curăță corespunzător vehiculul de zăpadă se expun riscului de a fi sancționați de către Poliția Rutieră. Aceștia pot primi o amendă în valoare de 430 de lei dacă sunt surprinși circulând cu autovehiculul acoperit de zăpadă.

Citește și: Legea moştenirii 2024. Cum se împarte averea şi cum se stabilesc principalii moştenitori. Cine şi în ce condiţii pierde dreptul la moştenire

Mașinile încărcate cu zăpadă reprezintă o amenințare reală pentru ceilalți participanți la trafic, deoarece bucățile de gheață pot cădea de pe plafon sau de pe lunetă, punând în pericol viețile altor persoane.

Pe lângă aceasta, conducătorii auto nu au voie să circule cu autovehicule murdare. Geamurile murdare pot afecta semnificativ vizibilitatea în trafic, iar praful, noroiul, zăpada sau gheața pot obstrucționa vederea, generând pericole atât pentru șofer, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Un alt aspect important este faptul că o mașină curată consumă mai puțin combustibil decât una murdară. Curățarea vehiculului poate reduce consumul de combustibil cu până la 10%, datorită îmbunătățirii aerodinamicii și reducerii frecării.

Conform obligațiilor legale, șoferii au responsabilitatea de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale vehiculului lor. Nerespectarea acestei reguli poate atrage amenzi cuprinse între 870 de lei și 1.160 de lei. Este important de menționat că legea din România nu precizează gradul de curățenie al geamurilor, lăsând la latitudinea polițistului decizia de a aplica sau nu o amendă.

În acest context, Titi Aur, fost pilot de raliuri și specialist în conducere defensivă, îndeamnă conducătorii auto să evite circulația cu mașini murdare, nu doar pentru a evita amenzi, ci și pentru a preveni potențiale accidente rutiere.

„Sunt tot felul de soluții, inclusiv pentru parbriz, ca să plece apa de pe el. O mașină, cu cât este mai lustruită și mai curată, cu atât are frecarea mai mică. Frecarea este un element care influențează consumul. Dacă este murdară, frecarea e mai mare.

A întreține mașina, înseamnă și latura estetică, dar înseamnă și că vopseaua va rezista mai mult, va fi mai lucioasă și mai frumoasă și vom consuma mai puțin. Pe cale de consecință, mașina va merge mai repede”, a spus el într-un interviu.

Citește și: Taxe și Impozite 2024. Banii pe care îi vor plăti românii la vânzarea unui imobil

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni