Statutul procurorilor, subiect de negociere în USL la revizuirea Constituţiei

Unul din motivele pentru care graficul iniţial de adoptare a noii Constituţii este întârziat este faptul că liberalii şi social-democraţii încă nu au căzut de acord asupra unor prevederi. De asemenea, conducerea USL a constatat că are nevoie de expertiză suplimentară din partea specialiştilor în drept constituţional, în condiţiile în care puţini dintre membrii comisiei parlamentare au cunoştinţe solide în acest domeniu.
Adrian Ilie
21 mai 2013, 17:04
Statutul procurorilor, subiect de negociere în USL la revizuirea Constituţiei

Potrivit unor surse din USL, există deja elaborat un draft al viitoarei Constituţii, draft pe baza cărora cele două partide negociază forma finală. „Proiectul e făcut de câteva luni bune, dinaintea alegerilor de anul trecut”, a declarat un reprezentant USL. Însă proiectul este mai degrabă un punct de pornire al discuţiilor interne din USL.

Pe lângă prelungirea discuţiilor, cei de la putere au constatat că au nevoie de expertiză suplimentară, motiv pentru care vor consulta şi experţii din mediul academic în drept constituţional. Comisia experţilor s-a dovedit o necesitate când a devenit evident că o parte din membrii comisiei parlamentare nu au pregătirea necesară pentru o asemenea sarcină. „Acum să fim serioşi, în comisia aia suntem o mână de oameni care mai ştiu drept constituţional”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET unul dintre juriştii USL.

În faţa acestor dificultăţi, a fost prelungit termenul de activitate al Forumului constituţional până la 27 mai, sub pretextul că acest for are nevoie de mai mult timp pentru a sintetiza propunerile venite din partea societăţii civile. Între timp, cei din USL trebuie să cadă de acord asupra unor probleme importante.

În primul rând trebuie tranşată chestiunea viitorului statut al procurorilor. Dacă social-democraţii vor ca aceştia să rămână în continuare magistraţi independenţi, liberalii vor ca pe viitor procurorii să aibă statut de înalţi funcţionari publici, invocând faptul că procurorul oricum este reprezentantul statului în cadrul unui proces, judecătorul arbitrând practic între statul reprezentat de procuror şi individul care încalcă legea penală. Inevitabil, modificarea statutului procurorilor va avea impact şi asupra structurii şi rolului Consiliului Superior al Magistraturii.

În schimb, PSD şi PNL au căzut de acord în ce priveşte Curtea Constituţională. Astfel, membrii acesteia vor fi selectaţi exclusiv dintre judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Rămâne însă de stabilit care va fi procedura exactă a numirii lor: fie vor numiţi tot de către preşedinte, Camera Deputaţilor şi Senat ca până acum, existând însă şi varianta tragerii la sorţi, pe considerentul că oricum la ICCJ ajung doar magistraţi de o înaltă competenţă şi cu o vastă experienţă profesională.

O problemă majoră a discuţiilor dintre cele două partide este articolul din Constituţia actuală care prevede că se prezumă caracterul licit al dobândirii averii. Dacă Ponta vrea ca viitoarea lege fundamentală să dea posibilitatea confiscării extinse a averii, liberalii insistă pe caracterul inviolabil al proprietăţii. Preşedintele PSD ar putea întâmpina dificultăţi în a-şi impune punctul de vedere nu doar în faţa PNL, cât şi în interiorul propriului partid. „Sincer, nu cred că renunţarea la prezumţia caracterului licit va fi votată de cineva din Parlament, indiferent de partid. Nu are nicio şansă să treacă”, au declarat surse din PSD.

Subiectul delicat al prevederilor referitoare la suspendarea preşedintelui a cunoscut şi el modificări. Conform draftului, nu s-ar fi schimbat nimic, dar Victor Ponta ar prefera acum ca eşecul unui referendum de demitere a şefului statului să ducă automat la dizolvarea Parlamentului ce l-a suspendat din funcţie.

Există şi prevederi iniţiate fie de către liberali, fie de către social-democraţi, dar care prezintă mai puţine dificultăţi. Astfel, PNL doreşte ca viitoarea Constituţie să includă prevederi explicite referitoare la libertatea economică şi principiul egalităţii de arme între acuzare şi apărare. Totodată, PNL cere consacrarea expresă a principiului controlului parlamentar asupra tuturor autorităţilor publice din sfera executivă, fapt ce ar putea să conducă la o creştere a numărului de instituţii a căror conducere este numită direct de către Parlament.

PSD ţine să stabilească o dată certă a alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi locale astfel încât să fie evitată pe viitor posibilitatea decalării treptate a alegerilor. Împreună cu liberalii, social-democraţii sunt partizani ai menţinerii bicameralismului, dar cu o diferenţiere clară a atribuţiilor. PNL propune şi limitarea clară a numărului de deputaţi la 300. Ambele partide susţin şi interzicerea traseismului politic al aleşilor sub sancţiunea pierderii mandatului.

De asemenea, viitoarea Constituţie va stipula că Guvernul nu poate folosi decât o singură dată pe sesiune instrumentul asumării răspunderii pentru un proiect de lege. În plus, se vor impune restricţii ale dreptului Executivului de a emite ordonanţe de urgenţă.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Capital.ro
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Sute de locuri de muncă într-un județ din România. Ce mare investitor face angajări
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultima filmare făcută de Andrei Versace. Un bărbat misterios apare în cadru: 'Nu a fost singur în casă!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Situație de urgență în Sicilia: Vulcanul Etna provoacă haos în transportul aerian
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!