Decizie istorică! Parlamentul Turciei a aprobat candidatura Suediei la NATO

Demersul Turciei vine după 20 de luni de negocieri cu Stockholm şi Washington. Ratificarea a fost adoptată de parlamentul turc cu 287 de voturi pentru şi 55 împotrivă.
Filip Stan
23 ian. 2024, 23:45
Decizie istorică! Parlamentul Turciei a aprobat candidatura Suediei la NATO

Parlamentul turc a ratificat marţi aderarea Suediei la NATO, iar preşedintele Recep Tayyip Erdoğan este aşteptat să promulge legea, astfel că toată atenţia se îndreaptă acum către Ungaria, ultima ţară care mai are încă reţineri în a accepta Stockholmul în Alianţa Nord-Atlantică, scrie POLITICO.

Potrivit Reuters, deputaţii partidului AK al preşedintelui Erdogan au aprobat candidatura Suediei la NATO. Aliaţii naţionalişti ai AKP, MHP, şi principalul partid de opoziţie, CHP, au susţinut, de asemenea, candidatura Suediei. Partidele naţionaliste, islamiste şi de stânga din opoziţie au respins-o, în timp ce patru deputaţi s-au abţinut.

Acum, Suedia mai aşteaptă undă verde doar de la Budapesta, ca să poată adera la alianţa militară care în prezent are 31 de membri.

NATO mobilizează 90.000 de militari pentru cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece. Scenariul este unul sumbru. ”Plăcile tectonice ale puterii se mișcă”
Anterior, marţi, premierul ungar Viktor Orbán a solicitat o întrevedere cu omologul său suedez Ulf Kristersson şi a subliniat necesitatea unei „încrederi reciproce puternice între Suedia şi Ungaria”. Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, a refuzat însă negocierile, afirmând că Stockholmul este deschis doar la un dialog constructiv.

Suedia a solicitat aderarea la NATO în mai 2022, odată cu Finlanda, după ce invazia Rusiei în Ucraina a determinat cele două ţări nordice să renunţe la neutralitatea lor tradiţională.

VICTORII GEOPOLITICE PENTRU ERDOGAN

Pentru a satisface condiţiile pe care le punea Ankara pentru ratificarea candidaturii sale, Suedia a mers până la a-şi reforma Constituţia şi a adoptat o nouă lege antiterorism, Turcia acuzând ţara nordică de indulgenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul său, unii dintre ei fiind consideraţi de Ankara drept terorişti.

În mai 2022, preşedintele turc Tayyip Erdogan a ridicat obiecţii faţă de cererile Suediei şi Finlandei de a se alătura alianţei militare occidentale.

Turcia a ratificat în cele din urmă candidatura Finlandei în aprilie 2023, dar, împreună cu Ungaria, a lăsat Suedia să mai aştepte.

Ungaria nu a formulat nicio condiţie specifică, în timp ce Turcia a cerut Suediei să ia mai multe măsuri împotriva a ceea ce Ankara consideră că sunt teroriştii aflaţi în jurisdicţia sa.

Şeful forţelor armate ale NATO, declaraţie alarmantă: „Trebuie să ne pregătim de un conflict cu Rusia”
Suedia, Finlanda, SUA şi alte ţări NATO s-au mobilizat pentru a răspunde preocupărilor Ankarei, marcând ceea ce analiştii politici au remarcat că sunt victorii geopolitice pentru Erdogan, în condiţiile în care legăturile sale cu Occidentul au fost tensionate, scrie Reuters.

În cadrul summitului NATO de la Madrid din 2022, Turcia a încheiat un acord cu Suedia şi Finlanda prin care acestea se angajau să ridice embargourile asupra armelor şi să ia măsuri împotriva membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii în Turcia, şi a aşa-numitei mişcări separate Gulen, pe care Ankara o consideră responsabilă pentru o tentativă de lovitură de stat din 2016.

CE CONCESII A FĂCUT SUEDIA

În acelaşi an, Suedia a revenit asupra interdicţiei de a exporta echipamente militare către Turcia, fără a dezvălui detalii despre companii sau produse.

În luna iunie a anului trecut, a introdus un nou proiect de lege antiterorism care face ilegală apartenenţa la o organizaţie teroristă. Stockhom a afirmat că şi-a respectat partea sa din acordul cu Ankara.

Ulterior în 2023, o instanţă supremă suedeză a blocat însă extrădarea a doi turci despre care Ankara spune că sunt gulenişti, în timp ce o curte de apel a confirmat condamnarea unui bărbat pentru că a încercat să finanţeze PKK, care este considerat grup terorist de către Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Separat, ca răspuns la criticile din Turcia şi din alte ţări majoritar musulmane, ministrul justiţiei, Gunnar Strommer, a declarat că Suedia analizează dacă ar putea schimba legea pentru a împiedica oamenii să ardă în public cartea sfântă musulmană, Coranul.

La rândul său, Finlanda a fost de acord în 2022 să ia în considerare acordarea de permise de export de arme către Turcia, de la caz la caz. După o aşteptare de aproape un an, Ankara a declarat că Helsinki a obţinut aprobarea sa pentru a adera la NATO.

CE AU FĂCUT ALŢI MEMBRI AI NATO?

Atunci când Erdogan a semnalat la o conferinţă NATO din iulie anul trecut că Suedia va primi în cele din urmă undă verde din partea sa, Canada, membră NATO, a fost de acord să redeschidă discuţiile cu Turcia privind ridicarea restricţiilor de export pentru piesele destinate dronelor, inclusiv echipamente optice.

Şi Olanda a ridicat restricţiile privind livrările de arme către Turcia.

Tot în iulie anul trecut, în urma unei întâlniri între liderii turc şi suedez, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că alianţa va înfiinţa un coordonator special pentru combaterea terorismului. În octombrie, el l-a numit pe secretarul general adjunct Thomas Goffus în această funcţie.

 

Discuţiile au stat sub semnul întrebării cu privire la aprobarea de către Washington a cererii Ankarei de a achiziţiona avioane de luptă F-16 şi 79 de kituri de modernizare în valoare de 20 de miliarde de dolari.

La o zi după ce, în iulie anul trecut, Erdogan a dat undă verde aderării Suediei la NATO, Casa Albă a declarat că va merge mai departe cu transferul de F-16 către Turcia, după consultarea Congresului.

Când Erdogan a trimis candidatura Suediei la NATO spre a fi examinată de parlamentul turc, în octombrie anul trecut, el a legat în mod deschis livrarea de F-16 de ratificarea finală a acesteia.

Ankara a făcut cererea de achiziţie de F-16 în 2021, dar s-a confruntat cu obiecţii în Congresul SUA din cauza pierdicilor puse extinderii NATO şi a situaţiei sale în materie de drepturile omului. De atunci, Ankara a lansat în schimb o potenţială achiziţie de avioane Eurofighter.

UN ULTIM OBSTACOL

Este de aşteptat ca Erdogan să semneze decizia de marţi a parlamentului şi să o transforme în lege probabil în câteva zile. După aceea, Turcia ar urma să livreze documentul final – instrumentul de ratificare – la Washington, în conformitate cu reglementările NATO.

Deşi Turcia a fost considerată principalul obstacol, Ungaria nu a ratificat nici ea candidatura Suediei. Premierul Viktor Orban a declarat marţi că l-a invitat pe premierul Suediei să vină la Budapesta şi să negocieze aderarea ţării sale. Budapesta, care şi-a dat sprijinul de principiu pentru aderarea Suediei, dar care trage de timp de luni de zile, cere Stockholmului să înceteze politica sa de „denigrare” a guvernului ungar, acuzat că se îndreaptă spre autoritarism. Ministrul suedez de externe a răspuns sec la invitaţie, afirmând că ţara sa nu are „niciun motiv” să negocieze cu Ungaria în prezent. „La summitul de la Madrid din 2022, Ungaria (…) a acordat Suediei statutul de invitat” la aderarea la NATO, fără nicio rezervă, a reamintit Tobias Billström.

Parlamentul de la Budapesta este în vacanţă până spre jumătatea lunii februarie. Turcia şi Ungaria sunt în relaţii mai bune cu Rusia decât alţi membri ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, condusă de SUA. Deşi se opune invaziei Rusiei în Ucraina, Turcia a criticat sancţiunile occidentale împotriva Moscovei.

La rândul său, Rusia a avertizat că va răspunde, dacă NATO va consolida infrastructura militară din cele două state nordice.

Suedia, a cărei candidatură la aderare a marcat o schimbare istorică de la o politică de securitate nealiniată, ar consolida apărarea NATO în regiunea Mării Baltice.

 

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum arată buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Ce trebuie să cunoști înainte să votezi
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Konfliktul dintre Rusia și Ucraina escaladează pe măsură ce Putin își intensifică retorica
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili