O echipă de oameni de știință din Norvegia, care a realizat un studiu publicat în British Medical Journal pe 22 ianuarie 2024, trimite un semnal de alamă în privința sănătății oamenilor. Experții au constatat că obiceiul frecvent de a consuma băuturi energizante te ține treaz noaptea sau îți poate afecta foarte mult somnul.
Cercetătorii de la Universitățile din Oslo și Bergen, Norvegia, arată că, cu cât frecvența consumului de băuturi energizante era mai mare, cu atât studenții dormeau mai puține ore pe noapte, potrivit News Medical.
Specialiștii spun că chiar și doar o doză ocazională, cu o fecvență de 1-3 ori pe lună, este legată de un risc crescut de tulburări de somn. Iar remediul pentru problemele de somn este renunțarea la aceste băuturi energizante.
Băuturile energizante au un conținut mediu de cofeină de 150 mg pe litru, precum și zahăr, vitamine, minerale și aminoacizi în cantități variate, notează cercetătorii. Comercializate ca stimulente mentale și fizice, sunt populare în rândul studenților și tinerilor în general. Deși există unele dovezi care sugerează că acestea reduc calitatea somnului, nu este clar exact care aspecte ale somnului ar putea fi mai mult sau mai puțin afectate sau dacă există diferențe specifice sexului în aceste efecte.
Pentru a explora aceste probleme în continuare, cercetătorii s-au bazat pe 53.266 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la Studiul privind sănătatea și bunăstarea studenților (studiul SHOT22), cel mai recent val al unui sondaj național amplu asupra studenților de colegiu și universități din Norvegia.
Studenții au fost întrebați cât de des au consumat băuturi energizante, cu opțiuni de răspuns zilnic, săptămânal (o dată; de 2-3 ori; de 4-6 ori), lunar (1-3 ori) și rar/niciodată. De asemenea, li s-au pus întrebări detaliate despre tiparele lor obișnuite de somn: când se culcau și când se trezeau, cât timp le-a luat să adoarmă (latența somnului), starea de veghe după culcare. Eficiența somnului a fost apoi calculată din numărul total de ore nocturne de somn față de timpul petrecut în pat.
Insomnia a fost definită ca întâmpinarea dificultăților de a adormi și de a se trezi devreme în cel puțin 3 nopți pe săptămână, plus somnolență și oboseală în timpul zilei timp de cel puțin 3 zile pe săptămână, timp de cel puțin 3 luni. Răspunsurile la sondaj au indicat diferențe clare de sex în modelele de consum de băuturi energizante. Femeile au raportat în număr mai mare faptul că nu consumă sau consumă foarte rar băuturi energizante față de bărbați, procentele fiind de 50% față de 40%.
Dintre cei care au spus că au băut acest tip de băuturi, 5,5% dintre femei au spus că le-au băut de 4-6 ori pe săptămână și puțin peste 3% au raportat consumul zilnic. Cifrele comparabile pentru bărbați au fost de 8%, respectiv 5%.
Atât bărbații, cât și femeile care au raportat consumul zilnic au dormit cu aproximativ o jumătate de oră mai puțin decât cei care au raportat doar consum ocazional sau deloc. Și creșterea consumului a fost asociată cu o creștere corespunzătoare atât a timpului de trezire nocturnă, cât și a timpului necesar pentru a adormi. Insomnia a fost, de asemenea, mai frecventă atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților care au raportat consum zilnic decât în rândul celor care au raportat consum ocazional sau nu: 51% vs 33% (femei) și 37% vs 22% (bărbați).
În general, consumul mai mare de băuturi energizante a fost asociat cu un risc crescut de probleme de somn în toate aspectele studiate, cu cele mai puternice asocieri pentru durata scurtă de somn.
Citește și: Magazinele riscă amenzi cuprinse între 25.000 şi 50.000 de lei dacă vând energizante minorilor