Top 5 categorii de alimente pe care să le consumi iarna. Te ajută să treci mai ușor peste temperturile scăzute

Nutriționiștii susțin că unele categorii de alimente vă țin de cald. Despre ele se spune că sunt potrivite a fi consumate în sezonul rece pentru că ajută să trecem mai ușor peste temperaturile negative. De fapt, secretul este că aportul lor ajută organismul să se adapteze mai ușor la sezonul rece.
Alina Costache
28 ian. 2024, 15:58
Top 5 categorii de alimente pe care să le consumi iarna. Te ajută să treci mai ușor peste temperturile scăzute

Vremea s-a răcit, iar pentru a face față frigului nutriționiștii recomandă să vă hidratați și să consumați alimente care ajută organismul să se adapteze mai ușor la sezonul rece.

„În timpul iernii noi suntem mai „reci” şi mai „uscaţi”. Cu alte cuvinte deshidrataţi. Ni se usucă şi crapă pielea de pe mâini, de pe faţă, sinusurile şi chiar şi articulaţiile sunt mai „uscate”. Și stomacul are de suferit. Antidotul pentru toate aceste simptome se află chiar în alimentele pe care le găsim la piaţă. Introdu în alimentaţie mai multe fructe cu coajă lemnoasă, seminţe, cereale. Când găteşti, preferă supele şi tocăniţele de legume, cu sau fără carne. De asemenea, poţi consuma proteine de la animale mai mari, cu grăsimi care sunt mai dense.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.

 

Top 5 categorii de alimente pe care să le consumi iarna

1. Alimente fermentate

Alimentele fermentate încălzesc organismul, de aceea nutriționistul îți recomandă să mănânci cât mai multe murături (puse la saramură, nu în oţet), dar și iaurturi, brânză fermentată.

 

2. Rădăcinoasele, o alegere inspirată

Sfeclă, morcovi, ţelină, pătrunjel, păstârnac, cartofi şi cartofi dulci, rădăcinoase, sunt mai grele și mai dese, de aceea sunt recomandate a fi consumate iarna.

„Rădăcinoasele sunt bogate în fibre, minerale, vitamina A şi vitamina C, aşadar sunt benefice pentru sistemul imunitar.”, explică Wasim Nazer.

 

3. Mai multe grăsimi

În timpul lunilor de iarnă, o dietă bogată în grăsimi bune asigură o temperatură mai bună a corpului şi, de asemenea, la reconstruirea celulelor, care au nevoie de colesterol.

Cel mai recomandat este peştele, de preferat codul şi somonul de Alaska, aflat în plin sezon de migrare. Aceştia conţin mulţi acizi graşi esenţiali, precum omega-3. De asemenea, încearcă să găteşti cu ulei de măsline, ulei de nucă de cocos, unt şi ghee în timpul toamnei şi a lunilor lungi de iarnă.

 

4. Proteinele, esențiale în timpul iernii

Vegetarian sau nu, ai grijă să introduci în alimentația ta proteinele. Organismul are nevoie de mai multe proteine în timpul iernii, dar ai grijă să nu depășești aportul de 10% necesar.

„Desigur că cele mai bune surse de proteine sunt carnea și ouăle, însă dacă nu ești mare fan al acestor alimente alege pudra proteică din zer, nucile, seminţele, spirulina sau iaurtul.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.

 

5. Alimente bogate în fibre

Un consum optim de fibre asigură o funcționare bună a sistemului digestiv. Nutriționiștii recomandă, în acest caz, fibre din cereale integrale, seminţe, majoritatea leguminoaselor, secară şi orez. Nu uita, însă, și de mere, fructele cele mai bogate în fibre.

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!