Calendar ortodox 25 ianuarie 2024. Biserica îi cinstește în această zi pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului și pe Sfântul Bretanion, episcopul Tomisului. Sărbătoarea este notată cu Cruce Neagră!
Sfântul Grigorie s-a născut în anul 329, la Arianz, în Capadocia, într-o familie de creștini. A crescut cu iubire față de Dumnezeu și a avut parte de o educație deosebită.
A studiat creștinismul și a cercetat Sfânta Scriptură, împreună cu prietenul său, Vasile cel Mare. Deși ar fi trebuit să devină preot, Sfântul a decis să fugă la mănăstire, pentru a se nevoi în post aspru și rugăciune, căci așa putea fi mai aproape de Dumnezeu.
Sărbători religioase 25 ianuarie, toate confesiunile
Ortodoxe
Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului; Sf. Ier. Bretanion, episcopul Tomisului
Greco-catolice
Sf. aep. Grigore din Nazianz; Sf. ep. m. Bretanion din Tomis
Romano-catolice
Convertirea Sf. Paul, ap.; Sf. Bretanion, ep. de Tomis
După o vreme, a decis să se întoarcă la tatăl său, pentru păstorirea eparhiei. În anul 372, Sfântul Grigorie a fost ales episcop de Nazianz, iar în anul 379 a mers la Constantinopol pentru întărirea dreptei credințe.
Sfântul Grigorie a participat la al doilea Sinod Ecumenic, ținut la Constantinopol în anul 381. S-a opus ereziei ariene, a susținut dubla natură, dumnezeiască și umană a lui Iisus Hristos, precum și misterul Sfintei Treimi, inexplicabil pe cale rațională.
În anul 383, Sfântul Grigorie Teologul s-a retras la casa părintească, unde și-a dedicat restul vieții scrierilor sale. Sfântul Grigorie a trecut la cele veșnice la vârsta de 60 de ani.
O parte din capul Sfântul Ierarh Grigorie Teologul se află la Mănăstirea Slatina din județul Suceava. Părticele din Sfintele Moaște se găsesc la:
În Moscova, în Catedrala Adormirii Kremlinului, se află o altă părticică din capul Sfântului Grigorie Teologul, iar în Catedrala Sfântul Gheorghe, Patriarhia Ecumenica de Constantinopol, actualul Istanbul, se găsesc părți din moaștele sale.