Zile libere 2024. Salariații beneficiază, conform Codului Muncii, de o serie de drepturi în ceea ce privește timpul de muncă și cel de odihnă. Acestora li se adaugă, conform art. 152 din Codul Muncii, și dreptul la zile libere plătite, în cazul unor zile libere deces sau alte evenimente familiale deosebite, zile care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă. Ele reprezintă un tip de concediu special de care beneficiază salariații, pentru a putea participa la acel eveniment sau pentru a avea un moment de odihnă, după un eveniment special.Este important ca angajații din România să fie conștienți de dreptul lor de a beneficia de anumite zile libere plătite în cazul unor evenimente speciale din viața familială, conform prevederilor Codului Muncii. Vestea îmbucurătoare vine pentru cei care planifică să se căsătorească în acest an, deoarece beneficiază, conform legislației muncii, de câteva zile libere plătite. Iată câte zile libere primești în 2024.
Câte zile libere primești în 2024
În anul 2024, angajații au posibilitatea de a se bucura de mai multe zile libere legale, în care nu sunt obligați să lucreze. Exemple de astfel de zile libere includ 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), 1 Mai (Ziua Muncii) sau 3-6 mai (Paștele ortodox în 2024). Anul 2024 aduce cu sine un total de 20 de zile libere nelucrătoare pentru români, distribuite atât în timpul săptămânii, cât și în weekend. Este important ca aceste perioade să fie recunoscute și remunerate corespunzător de către angajatori, în conformitate cu prevederile Codului Muncii.
Pensii 2024. Calculează singur ce pensie vei avea. Noua formulă de calcul, explicată în detaliu de şeful Casei de Pensii
În 2024, românii vor beneficia de zile libere pe 1, 2, 6, 7 și 24 ianuarie. În luna mai zilele libere sunt cele din data de 1 mai și perioada 3 – 6 mai pentru Paștele ortodox. De asemenea, vor fi libere și zilele de 1, 23 și 24 iunie, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie, și 25 și 26 decembrie pentru Crăciun. Pe lângă zilele menționate anterior, pentru angajații din sectorul public, se includ și zilele de 2 mai (joi), 16 august (vineri) și 27 decembrie (vineri) ca zile libere, în care Guvernul a luat decizia de a organiza o „punte” și de a recupera orele prin prelungirea programului de lucru.
În plus față de sărbătorile legale și perioada de concediu de odihnă, lucrătorii au dreptul să beneficieze de zile libere plătite pentru anumite evenimente speciale din viața lor familială, conform prevederilor din Codul Muncii. Articolul 152 prevede că „(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihna” și că „(2) Evenimentele familiale deosebite și numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”.
Zile libere 2024. Urmează o minivacanţă de 6 zile după ziua liberă de Unirea Principatelor de miercuri
Numărul de zile libere este stabilit prin contractul colectiv de muncă
Prin urmare, angajații care se pot bucura de zile libere plătite pentru evenimente speciale sunt cei care au aceste drepturi incluse în contractul colectiv de muncă. În situația în care o instituție nu operează conform unui contract colectiv de muncă, angajatorul va determina numărul de zile libere în conformitate cu prevederile regulamentului intern.
Conform prevederilor Contractului colectiv de muncă, angajații au dreptul la zile libere plătite în cazul unor evenimente deosebite în familie sau în alte situații. Astfel, pentru căsătoria salariatului se dau 5 zile libere; pentru căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile; decesul soțului, copilului, părinților sau socrilor – 3 zile; Decesul bunicilor, fraților sau surorilor – 1 zi iar cei care aleg să doneze sânge au liber în respectiva zi, potrivit legii. Pentru schimbarea locului de muncă, cu mutarea domiciliului, în cadrul aceleiași unități, în altă localitate se acordă 5 zile.
În plus, pentru a gestiona situații personale, angajații au dreptul la concedii fără plată. Prin intermediul contractelor colective de muncă, se poate stabili câte zile libere primești în 2024 și circumstanțele în care salariații pot beneficia de aceste zile libere plătite.
Zile libere 2024
Zile libere 2024. Codul muncii oferă posibilitatea salariatului de a lipsi de la locul de muncă, în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială, altele decât cele pentru căsătorie, studii sau înmormântarea unor rude. Legislația prevede că angajații pot primi până la 10 astfel de zile libere.
Salariații din România au dreptul anual la maximum 10 zile libere în situații neprevăzute, cauzate de boală sau accident în familie, care necesită prezența imediată a acestora. Angajatul trebuie să informeze angajatorul în scris înainte de a lua o astfel de zi liberă.
Mai multe detalii: