Stăpânii de câini din provincia autonomă Bolzano (Alto Adige) vor fi obligați să le facă test ADN animalelor lor. Orice proprietar care refuză crearea profilului ADN pentru câinele sau se va confrunta cu amenzi de la 292 la 1.048 de euro, scrie stiridiaspora.ro.
Legea a fost aprobată în urmă cu doi ani, dar s-a confruntat cu rezistență din partea publicului și critici din partea medicilor veterinari. Ca urmare, până la termenul limită inițial de 31 decembrie 2023, doar aproximativ 5.000 din cei 45.000 de câini estimați ai zonei au fost înregistrați în baza de date.
În ciuda criticilor aduse, consilierul Arnold Schuler a insistat că nu există planuri de eliminare a legii și a adăugat că alte câteva regiuni italiene „au arătat un interes deosebit” în adoptarea inițiativei. Autoritățile vor continua să îi amendeze pe cei care refuză testarea câinilor, dându-le proprietarilor de câini termen să facă această procedură până martie 2024, informează The Local.
Odată ce baza de date ADN-ului câinilor va fi pusă în funcțiune, lucrătorii de la salubritate și oficialii de sănătate publică vor putea colecta probe pentru a fi testate genetic și comparate cu înregistrările, iar dovezile vor fi folosite pentru amendarea celor care nu strâng excrementele lăsate pe stradă de câini lor. Amenzile sunt de la 50 până la 500 de euro.
Ce obligaţii au proprietarii de câini şi pisici. Sancţiunile ajung la amenzi de 10.000 de lei sau la închisoare de la doi la cinci ani!
Autoritățile locale s-au angajat acum să facă testele ADN mai ieftine și mai disponibile, după plângeri conform cărora veterinarii din zonă percepeau până la 120 de euro pentru testele ADN, iar listele de așteptare erau de șase luni în unele zone.
Testele vor fi efectuate în schimb de către veterinarii autorităților locale contra unei taxe de 65 de euro de la sfârșitul lunii ianuarie până în martie 2024, a anunțat la începutul acestei luni consilierul Arnold Schuler.
„În acest fel, facem și mai ușor pentru toți cei interesați să-și înregistreze animalul de companie”, a spus Schuler.
El a adăugat că baza de date ADN va fi folosită și pentru identificarea animalelor ucise în accidente rutiere, sau a celor abandonate sau care atacă alte animale sau oameni.
În România, ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55/2002 prevede că toți câinii agresivi trebuie să fie scoși la plimbare numai cu botniță și să fie ținuți în lesă, indiferent de rasă.
Rasele considerate periculoase sunt împărțite în două categorii. În prima categorie sunt câinii de atac: Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii acestora. În a doua categorie sunt rasele: American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
Cei din prima categorie nu pot fi plimbați oriunde. Aceștia pot fi scoși pe holuriile imobilelor în care sunt ținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea și numai cu botniță și lesă.
Câinii din cea de a doua categorie dar și oricare alt câine agresiv pot fi plimbați în locuri publice, în mijloacele de transport în comun și holurile imobilelor în care sunt ținuți și numai cu botniță și tinuți în lesă.
Ordonanța de Urgență 55/2002 prevede că amenzile pentru abatere de la prevederea legislativă se pedeplsește cu amenzi de la 1.500 la 3.000 de lei și se aplică de către polițiști.
Ce obligaţii au proprietarii de câini şi pisici. OUG 155/2001 prevede că sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special, este obligatorie! Asta înseamnă că, obligatoriu, câinii de rasă comună trebuie sterilizați, altfel stăpânii acestora riscă amenzi ce pot ajunge până la 10.000 de lei. Totodată, este interzisă abandonarea câinilor adoptați din adăposturi, nerespectarea acestei reguli putând fi pedepsită cu închisoarea. Nerespectarea obligației de sterilizare a câinilor poate fi sancționată cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, informează avocat.net.
Poliția Capitalei a verificat anul trecut 639 de imobile și a dat 140 de amenzi, în valoare totală de 40.000 de lei.
După moartea lui Ionuț, băiețelul sfâșiat de câini în Sectorul 2 în 2015, sterilizarea și microciparea câinilor a devenit obligatorie. Această măsură a fost luată deoarece principala sursă de maidanezi o reprezintă câinii cu stăpân care nu sunt sterilizați. Există și situația în care câinii ies din curți și ajung pe domeniul public, iar, pentru că nu sunt microcipați, stăpânii nu își asumă responsabilitatea dacă aceștia mușcă pe cineva.
„În decursul anului 2022, polițiști din cadrul Serviciului Protecția Animalelor au pus în aplicare două planuri de acțiune pentru informarea cetățenilor proprietari și deținători de câini privind obligativitatea sterilizării și a microcipării acestora. În urma acestor acțiuni au fost verificate 639 de imobile, au fost informate 191 de persoane, deținătoare a 302 câini, 99 fiind sterilizați și 86 microcipați.
La locațiile unde nu s-a răspuns au fost lăsate pliante în care erau prevăzute aceste obligații și sancțiunile prevăzute în lege pentru nerespectare. Cetățenii au fost informați cu privire la aceste obligații, urmând a se efectua din nou acțiuni pentru sancționarea proprietarilor care nu au intrat în legalitate”, potrivit Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, prin Serviciului Pentru Protecția Animalelor