Cât costă un divorț în 2024! Dacă soții sunt de acord cu divorțul și nu au copii minori, născuți din căsătorie sau adoptați, pot să încheie căsătoria la ofițerul de stare civilă. Conform legii, acesta constată desfacerea căsătoriei prin divorț pe cale administrativă.
În 2024, pentru un divorț la ofiţerul stării civile ai nevoie, în primul rând de cererea de divorț pe cale administrativă. Aceasta se face în scris, se semnează personal de către ambii soți, în fața ofițerului de stare civilă delegat de la primăria care are în păstrare actul de căsătorie sau pe raza căreia se află ultima locuință comună a soților, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 62 din Hotărârea nr. 64/2011.
În cererea de divorț soții declară pe propria răspundere următoarele:
După ce au depus cererea de divorț pe cale administrativă, ofițerul de stare civilă delegat le solicită soților următoarele documente:
În situația în care ultima locuință comună declarată nu este aceeași cu domiciliul sau reședința ambilor soți înscris/ă în actele de identitate documente de mai sus trebuie însoțite și de o declarație dată în fața ofițerului de stare civilă.
După ce au fost depuse toate aceste documente, ofițerul de stare civilă delegat înregistrează cererea de divorț în ziua în care a fost primită și acordă soților un termen de 30 de zile calendaristice, calculat de la data depunerii cererii, pentru eventuala retragere a acesteia.
Potrivit modelului stabilit în anexa nr. 64 din HG 64/2011, în ziua în care a expirat termenul de 30 de zile calendaristice, ofițerul de stare civilă delegat verifică dacă soții stăruie să divorțeze și dacă, în acest sens, consimțământul lor este liber și neviciat, solicitând soților o declarație.
Taxa pentru divorțul pe cale administrativă stabilită de fiecare autoritate locală este cuprinsă de regulă, între 500 şi 600 de lei.
Divorțul la notar
Atunci când cei doi soți se înțeleg în privința tuturor termenilor separării este posibil divorțul la notar. Soții care vor să divorțeze în acest fel trebuie să se prezinte împreună în fața notarului pentru a-și da consimțământul pentru desfacerea căsătoriei. După ce au ajuns la un acord comun în ceea ce privește termenii separării, cei doi soți vor avea nevoie de următoarele acte pentru divorț:
După ce a primit toate documentele necesar, notarul înregistrează cererea de divorț și acordă un termen de minimum 30 de zile, numit și termen de reflecție. În cazul în care soții au copii minori, se întocmește și raportul de anchetă psihosocială de către autoritatea tutelară competentă.
Ca să poată divorţa la notariat atunci când au copii minori, soții trebuie să convină și asupra următoarelor aspecte:
În 2024, costul unui divorț la notar poate să difere în funcție de tariful practicat de fiecare birou notarial în parte. Pentru un divorț pe cale amiabilă, tarifele pornesc de la 700 de lei. Însă, taxa poate să crească în cazul în care cuplul are și copii minori.
Costul divorțului la tribunal se stabilește în funcție de taxa de timbru astfel:
Taxa de timbru pentru divorț se plăteşte anticipat, iar dovada achitării acesteia trebuie să fie ataşată la cererea de divorţ, împreună cu restul de acte necesare. De asemenea, taxa pentru divorț se va achita fie la primăria de care aparține reclamantul (cel care depune actele de divorț), la direcția taxe și impozite locale, fie prin ordin de plată.
Astfel, dacă sunt întrunite toate condițiile necesare pentru desfacerea căsătoriei, se eliberează certificatul de divorț. În cazul în care unul dintre soți a optat pentru schimbarea numelui după divorț, cartea de identitate este anulată, prin tăierea colțului în care se află înscrisă perioada de valabilitate.
Citește și Carmen Harra prezice un divorţ iminent între Andra și Cătălin Măruță: „Nu sunt suflete pereche”