Anul 2024 este unul extrem de complicat din punct de vedere politic, dat fiind că urmează să fie organizate nu mai puțin de patru tipuri de alegeri. Cu alte cuvinte viitorul, pe toate planurile, depinde de acest an și de ce va alege populația. Ultimul sondaj Avangarde a adus o serie de surprize în ceea ce privește rezultatele alegerilor.
O întrebare-cheie din cadrul sondajului Avangarde s-a axat pe nivelul de încredere pe care cetățenii îl acordă anumitor politicieni din România. În această privință, Marcel Ciolacu a obținut o victorie zdrobitoare, cu un procent de încredere de 26%, confirmându-se astfel ca fiind figura politică care inspiră cea mai înaltă încredere în rândul populației din România. El este urmat de Diana Șoșoacă și George Simion, care au obținut un procent de încredere de 23%.
Din procentajul total, 54% dintre respondenții români au afirmat cu certitudine că vor participa la alegerile parlamentare programate pentru luna iunie, în timp ce 28% au exprimat intenția de a vota, 9% au indicat că nu cred că vor vota, iar 6% au declarat cu fermitate că nu vor participa la scrutin. În privința partidului favorit, PSD se află în frunte cu un procent de 36%. Social-democrații conduc cu o marjă semnificativă, distanțându-se cu peste 10 procente față de PNL, care ocupă locul al doilea cu un procent de 15%. Este de menționat că diferența este relativ mică între PNL și AUR, care se clasează pe locul al treilea, având o diferență de doar două procente.
Într-un ipotetic scrutin care ar avea loc în următoarea duminică, 31% dintre respondenți au indicat că ar acorda votul lor Partidului Social Democrat (PSD). Pe locul al doilea se plasează Partidul Național Liberal (PNL), la o distanță de 11 procente, în timp ce partidul condus de George Simion ocupă locul al treilea, la o diferență de 12 procente față de PSD.
Un procent de 26% dintre cetățenii români exprimă opinia că Uniunea Europeană nu aduce beneficii României, în contrast cu cei 53% care au o opinie favorabilă, și cei 8% care au o perspectivă foarte pozitivă. În acest context, 25% dintre respondenți consideră că viitorul României ar trebui să fie în afara Uniunii Europene, în timp ce 65% sunt susținători ai păstrării țării în interiorul UE.
Aderarea la Schengen, pe cale aeriană și maritimă, este privită mai degrabă ca un succes de către 55% dintre respondenți. Acest succes este atribuit Guvernului, într-un procent de 19%, Comisiei Europene și lui Marcel Ciolacu.
Raport national - Ianuarie 2024 (calup media)