Fără controale la graniță pentru românii care merg în vacanță în Grecia. Propunerea mai multor europarlamentari. Cum şi unde vor putea călători românii fără paşaport după intrarea în Schengen

Vești bune pentru românii care plănuiesc să petreacă concediul de vară pe litoral, în Grecia. Mai mulți europarlamentari români, bulgari și greci i-au recomandat ministrului imigraţiei şi azilului din Grecia, într-o scrisoare comună, să propună în cadrul reuniunii informale a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria şi Grecia.
Filip Stan
25 ian. 2024, 13:33
Fără controale la graniță pentru românii care merg în vacanță în Grecia. Propunerea mai multor europarlamentari. Cum şi unde vor putea călători românii fără paşaport după intrarea în Schengen

Europarlamentarii români Dacian Cioloş şi Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos şi parlamentarul bulgar Daniel Lorer, îi recomandă ministrului imigraţiei şi azilului din Grecia, într-o scrisoare comună, să propună în cadrul reuniunii informale a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne, care se desfăşoară joi, ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria şi Grecia. Anunțul a fost făcut de Dacian Cioloș.

Citește și: România este cu un pas mare în Schengen, urmează trecerea la euro. Când vor primi românii salarii în euro, anunţ oficial de la ministrul Câciu

”Într-o scrisoare comună către ministrul imigraţiei şi azilului din Grecia, europarlamentarii români Dacian Cioloş şi Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos şi parlamentarul bulgar Daniel Lorer îi recomandă oficialului grec să propună – în cadrul reuniunii informale a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne care se desfăşoară azi- ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria şi Grecia”, a transmis Dacian Cioloş.

Europarlamentarul român precizează că în scrisoarea comună, cei patru demnitari aduc în atenţia ministrului Dimitris Kairidis mai multe argumente pentru care acest apel este oportun şi prin care solicită ridicarea controalelor cît mai rapid.

Citește și: Predoiu, despre aderarea aeriană și maritimă la Schengen: Procesul este ireversibil. Statutul de membru Schengen nu poate fi ridicat

”În primul rând, din 2011, Comisia Europeană reiterează sistematic că Bulgaria şi România sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen. În al doilea rând, Parlamentul European a emis numeroase rezoluţii şi rapoarte prin care solicită aderarea deplină la Schengen, care au fost susţinute de majoritatea absolută a Camerei. În al treilea rând, reprezentanţii sectoarelor turismului grec şi HORECA solicită ridicarea controlului la frontierele terestre, pentru a facilita sosirea turiştilor români şi bulgari în Grecia. Acesta ar deveni un factor foarte important al dezvoltării economice, în special în părţile de nord ale Greciei, cu condiţia ca graniţa terestră să devină complet deschisă înainte de perioada estivală. În al patrulea rând, în momentul de faţă controalele la frontierele terestre dintre cele trei ţări care se află oficial în spaţiul Schengen aduc încă pierderi uriaşe companiilor de transport şi turiştilor, în ceea ce priveşte costurile de călătorie, câştigurile financiare ratate şi timpul. Acesta este un factor pe care nu-l putem subestima în contextul crizei economice şi inflaţiei fără precedent. În al cincilea rând, ridicarea frontierei ar îmbunătăţi imediat parametrii de mediu ai zonelor în cauză, contribuind astfel la obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2, a poluării aerului şi a bolilor conexe”, se arată în scrisoarea comună a aleşilor din cele trei ţări”, arată eurodeputatul.

De asemenea, cei patru europarlamentari şi parlamentari consideră că ”punerea în aplicare rapidă şi decisivă a propunerii va spori încrederea reciprocă existentă între cele trei state membre şi va creşte eficienţa colaborării lor în cadrul UE”

”Această propunere răspunde nevoilor cetăţenilor şi este responsabilitatea noastră să depăşim dificultăţile şi să oferim cetăţenilor ţărilor noastre beneficii maxime pe baza relaţiilor de bună vecinătate”, se arată în comunicat.

 

Cum şi unde se poate călători fără paşaport după intrarea României şi a Bulgariei în Schengen

Deși controlul la frontieră va continua să existe pentru mijloacele de transport terestre, expansiunea Spațiului Schengen promite să simplifice în mare măsură călătoriile românilor între statele membre.

Impactul direct este resimțit în principal de călătorii care aleg să ajungă în România și Bulgaria cu avionul sau pe mare din alte țări Schengen. De acum încolo, aceștia nu vor mai fi obligați să prezinte pașaportul la sosire, facilitând astfel procesul de călătorie.

Este important de menționat că pentru mijloacele de transport terestre, precum mașina, trenul sau autocarul, este încă necesar un act de identitate, din cauza dreptului de veto exercitat de Austria în privința regulilor pentru frontierele terestre.

Cu excepția României și Bulgariei, Spațiul Schengen cuprinde deja 27 de state, dintre care 23 sunt membre ale Uniunii Europene, iar patru sunt state membre ale Asociației Europene de Liber Schimb: Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Orașele din România unde prețurile apartamentelor s-au scumpit cel mai mult. Care este situația în Capitală
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Zodiile care trec prin cea mai bună perioadă a vieții. Norocul le răsare la fiecare pas
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?