Supermarketurile, magazinele de proximitate și farmaciile, obligate prin lege să accepte plăţi cash

În alte părți ale Europei, politicienii fie se grăbesc să treacă la o societate fără numerar, fie caută să ofere o protecție suplimentară celor care preferă să folosească bani fizici sau nu le plac serviciile bancare online. Irlanda a venit cu precizări printr-o lege specială, în timp ce România a impus plafoane.
Filip Stan
25 ian. 2024, 18:56
Supermarketurile, magazinele de proximitate și farmaciile, obligate prin lege să accepte plăţi cash

Doar un sfert dintre irlandezi preferă să folosească plata cash, dar este suficient pentru a fi protejaţi de lege. Supermarketurile, magazinele de proximitate și farmaciile din Irlanda vor trebui să accepte numerar, dar nu și alte magazine, conform modificărilor legislative recente, scrie Irish Independent.

Acest lucru vine în contextul în care companiile terțe care operează bancomate ar putea fi obligate să aibă la dispoziție bancnote de 10 sau 20 de euro, deoarece Banca Centrală va avea competența de a stabili și impune reguli în acest sens.

Băncile vor fi obligate să mențină un anumit număr de bancomate în anumite regiuni. Va trebui să existe un număr minim de bancomate la 100 000 de locuitori și o proporție de bancomate pe o rază de 10 km de un bancomat sau de un serviciu de numerar, cum ar fi băncile sau oficiile poștale.

Responsabilitatea pentru menținerea numărului de ATM-uri desemnat va reveni celor trei bănci de retail principale – AIB, Bank of Ireland și Permanent TSB – conform planurilor ministrului de finanțe Michael McGrath.

Noile legi privind accesul la numerar vor avea ca obiectiv menținerea numărului de ATM-uri la același nivel ca în decembrie 2022, pentru a coincide cu revizuirea serviciilor bancare de retail.

Banca Centrală va examina cazurile în care zonele locale au “deficiențe” în materie de ATM-uri – unde “apar dificultăți deosebite în accesarea numerarului” – și, dacă este necesar, organismele desemnate vor aborda problema. Pentru prima dată, operatorii terți de ATM-uri și societățile de transport de numerar vor fi autorizați și supravegheați de Banca Centrală.

Acest lucru înseamnă că Banca Centrală va putea să le impună reglementări, cum ar fi valorile nominale pe care le au în stoc în orice moment, și să stabilească standarde de servicii.

Utilizarea numerarului în Irlanda a scăzut: înainte de pandemie, puțin sub 20 de miliarde de euro au fost retrase de la bancomatele din această țară.

În 2022 au fost retrase 13,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o scădere de mai puțin de o treime. Tranzacțiile la bancomate au scăzut cu aproape 45 de procente – de la 156 de milioane de euro la 87 de milioane de euro – de dinainte de pandemie până în 2022. Valoarea medie pe retragere a crescut la 154 EUR.

Normele adoptate de guvernul irlandez ar putea intra în vigoare în cursul acestui an, scrie The Telegraph. Mai mult de 90 la sută dintre adulții irlandezi folosesc numerar, iar acesta este metoda de plată preferată de un sfert dintre consumatorii din țară, potrivit unui sondaj din 2023 comandat de Ministerul de Finanțe.

Guvernul irlandez a introdus în 2015 practica “rotunjirii numerarului”, prin care încasările sunt rotunjite la cea mai apropiată cifră de cinci sau zero pentru plățile în numerar.

Ministrul de finanțe, Michael McGrath, a declarat: “Trebuie să ne asigurăm că oamenii nu sunt lăsați în urmă și trebuie să evităm riscul de excluziune financiară. Trebuie să recunoaștem rolul important pe care numerarul continuă să îl joace în viețile noastre, iar acesta este un rol pe care sunt hotărât să îl protejez.”

Europa, între cash și numerar


În alte părți ale Europei, politicienii fie se grăbesc să treacă la o societate fără numerar, fie caută să ofere o protecție suplimentară celor care preferă să folosească bani fizici sau nu le plac serviciile bancare online.

În Franța, magazinele sunt obligate să accepte numerar, cu excepția cazului în care consideră că bancnotele sau monedele sunt contrafăcute sau în stare proastă.

Însă în Suedia, Finlanda și Țările de Jos, magazinele pot refuza plățile efectuate în numerar.

Uniunea Europeană a emis o recomandare conform căreia comercianții cu amănuntul nu trebuie să refuze plățile în numerar decât dacă ambele părți sunt de acord.

Vara trecută, premierul britanic Rishi Sunak a exclus posibilitatea de a obliga magazinele din Regatul Unit să accepte numerar, afirmând că nu ar fi oportun să se intervină în acest aspect al economiei. Prim-ministrul a declarat că, deși crede că toată lumea ar trebui să aibă acces la numerar, ar fi “un lucru diferit ca guvernul să înceapă să impună obligații pentru anumite magazine”.

Comentariile sale au venit după ce guvernul s-a angajat ca băncile străine să ofere clienților acces gratuit la numerar pe o rază de cinci kilometri de la domiciliu.

Martin Quinn, de la Payments Choice Alliance, un ONG care apără dreptul consumatorilor de a plăti cash, a declarat că salută planurile guvernului irlandez și a îndemnat guvernul britanic să adopte o legislație similară. El a declarat: “Este timpul ca și guvernul să analizeze posibilitatea de a adopta o lege privind alegerea plății aici, în Regatul Unit.”

Plata cu cash poate fi refuzată la supermarket în Germania

În Germania, oamenii preferă să plătească mai mult cu numerar decât cu cardul. Acest lucru a fost confirmat şi de un sondaj realizat de furnizorul de servicii de plată Klarna. Aproape 50 la sută dintre respondenții germani, mai mult decât în ​​toate celelalte opt țări în care a fost efectuat sondajul, au preferat numerar la plata. În Suedia, de exemplu, au fost doar 9 la sută. Dar, deși plățile în numerar sunt atât de răspândite și populare în Germania, acestea acum pot fi refuzate de casierii din supermarketuri.

DOCUMENT Cât cash poţi să ai în casă, ce se întâmplă din 2024 cu românii care nu au card bancar

Plata salariilor în numerar – cash- nu se interzice, legea inițiată în acest sens fiind oficializată într-o formă care prevede doar posibilitatea plății salariilor prin cont bancar. În același timp, documentul prevede în continuare obligația comercianților de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

Legea 406/2023 prevedea inițial o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar, dar care a fost scoasă până la urmă. Actul a apărut marți în Monitorul Oficial și intră în vigoare după 180 de zile, adică în data de 16 iunie 2024.

Nu se preciza exact cum anume se puteau plăti salariile, ci doar că modalitatea aleasă trebuia să fie fără numerar. „Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevedea inițial documentul.

S-a modificat legea banilor cash. Suma maximă care poate fi utilizată într-o zi de un român
Însă parlamentarii au reformulat prevederea, astfel încât aceasta stabilește în forma oficială doar posibilitatea de a plăti salariul în cont bancar: „Beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar.”

Practic, în urma reformulării, dispoziția devine aproape inutilă, pentru că salariații deja pot primi salariul și prin virament în contul bancar. Interdicția de a plăti salariile în numerar a fost scoasă, în procesul de legiferare, în urma unei opoziții în spațiul public vizavi de efectele unei asemenea măsuri.

Documentul mai prevede, însă, o altă măsură importantă ce ține de folosirea conturilor bancare, aplicabilă tot din 16 iunie 2024 – toți comercianții vor trebui să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în noua lege. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

Vacanța în Los Angeles i-a deschis ochii lui Dan Negru! Prezentatorul TV a aruncat bomba: „M-au dresat spunându-mi că-n lumea civilizată dispare cash-ul”
Deși prevederea nu indică în mod expres comercianții, inițiatorii la asta se gândesc. „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scria în expunerea de motive a legii.

Atenție! Legea 406/2023 se aplică după 180 de zile de la oficializare, adică din 16 iunie 2024.

DOCUMENT Cât cash poţi să ai în casă, cu cât numerar poţi să cumperi porcul de Crăciun, câţi bani scoţi la Metro din portofel

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, la Guvern, că va fi revizuită Ordonanţa de urgenţă privind operaţiunile cu bani cash şi a adăugat că economia nu este încă pregătită pregătită să funcţioneze cu mai puţin numerar, în special în mediul rural unde sunt puţine bancomate. Şeful Executivului a precizat că vrea, însă, să elimine toate portiţele prin care se face evaziune fiscală în România.

„Este vorba despre ordonanţa de urgenţă care anulează anumite modificări privind decontările în numerar, prevăzute în proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului. Decizia vine după consultări cu mediul de afaceri şi după semnalele venite din partea socială. Rămân astfel în vigoare pragurile de plăţi cu cash, cum se vehiculează în spaţiul public – ca termen, deja existente, dar se păstrează şi două modificări şi anume soldul de casierie urmează a fi plafonat peste câteva zile la suma de 50.000 de lei. De asemenea, avansul de decontare se limitează la un plafon zilnic de o mie de lei pe persoană”, a explicat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului. Între timp, ordonanţa a apărut în Monitoul Oficial şi se aplică de sâmbătă.

Limitele pentru plăţile cash vor fi menţinute. Excepţiile adoptate de Guvern

O serie de modificări fiscale intră în vigoare din 11 noiembrie, iar printre acestea se află și suma maximă de bani pe care ai voie să o păstrezi în casieria firmei. Legea noilor taxe pentru români a fost modificată de guvernul Ciolacu iar ordonanța a apărut vineri noapte în Monitorul Oficial.

Schimbările din noua OUG aduce noi reguli în  Legea 296/2023 în privința plafoanelor de numerar, iar unele prevederi se aplică de sâmbătă – 11 noiembrie.

Noua OUG apărută vineri noaptea în Monitorul Oficial nu modifică integral articolul din Legea 296/2023 despre numerar/cash, dar rezolva oarecum câteva probleme care au generat tensiuni în Coaliția de guvernare.

Ce modificări fiscale au intrat în vigoare deja

  • 1. Soldul pe casierie este limitat la 50.000 de lei
  • 2. Avansul spre decontare se limitează la 1.000 de lei/zi
  • 3. Se interzice creditarea firmei în numerar de către administrator sau asociați

Potrivit Hotnews.ro în noua Ordonanță de Urgență (OUG 98/2023), sunt și unele lucruri interpretabile la care Ministerul Finanțelor și ANAF vor trebui să vină cu explicații clare pentru ca aplicarea prevederilor actului normativ să nu fie confuză.

Majoritatea prevederilor din lege rămân. LISTA

Încasările se fac în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei între operatorii economici.

Încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry rămân limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

DOCUMENT. S-a schimbat iar legea, cu cât cash poţi să cumperi porcul de Crăciun

Persoanele pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel:

  • 5.000 lei/10.000 lei în numerar
  • suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Plafon de 10.000 de lei pentru operațiuni de încasări şi plăţi în numerar

  • contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri
  • a unor prestări de servicii,
  • dividende,
  • cesiuni de creanţe
  • alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări

Restituirea bunurilor returnate sau la stornarea facturilor

Pentru facturile stornate, aferente bunurilor returnate şi/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată astfel: 5.000 lei, respectiv 10.000 lei în numerar.

Sumele care depăşesc aceste plafoane pot fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

În cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice şi, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 10.000 lei, iar sumele care depăşesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

  • Prin excepţie, în cazul în care, la data restituirii, persoanele fizice declară pe propria răspundere că nu mai deţin cont bancar, restituirea se poate face integral în numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituită.

Operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie.

Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Nancy Pelosi o susține pe Kamala Harris pentru alegerile prezidențiale din 2024
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!