Marcarea Zilei Biodiversității este în concordanţă cu hotărârea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (O.N.U.) care, la 20 decembrie 2000, a proclamat data adoptării Convenţiei pentru Diversitate Biologică – 22 mai.
În anul 1992, la Rio de Janeiro – Brazilia, Conferinţa Naţiunilor Unite a adoptat Convenţia asupra diversităţii biologice, ratificată de Parlamentul României, prin Legea nr. 58/1994. Obiectivul central al Convenţiei este conservarea biodiversităţii, suportul şi garanţia dezvoltării durabile a sistemului economic şi social. Prin biodiversitate se înţelege varietatea formelor de viaţă din ecosistemele terestre şi acvatice şi dintre complexele ecologice din care fac parte.
Tema sub care se desfăşoară anul acesta Ziua Mondială a Diversităţii Biologice este „Apa şi Biodiversitatea”.
Rolul biodiversităţii este evidențiat de pluralitatea beneficiilor pe care le are în asigurarea serviciilor oferite de sistemele ecologice. Reglarea condiţiilor pedo-climatice cu efecte directe în ameliorarea schimbărilor climatice, purificarea apelor, stabilizarea versanților, controlul inundațiilor, recreere sunt numai câteva dintre avantajele aduse de o biodiversitate bine conservată, precizează Ministerul Mediului într-un comunicat.
Interesele privind conservarea biodiversităţii nu pot fi limitate la nivelul frontierelor de stat, fiind abordate într-un context internaţional în care Uniunea Europeană şi-a asumat rolul de lider pentru conservarea speciilor sălbatice şi a habitatelor naturale de interes comunitar.
O abordare integrată a dezvoltării durabile este atât în interesul protejării naturii, cât şi al nostru şi al generaţiilor viitoare, transmite Ministerul Mediului.