Constănțeanca Steluța Constantin consideră că tatăl său a murit cu zile în spital, după ce, timp de două săptămâni, i s-a administrat zilnic insulină, fără ca acesta să fi suferit de diabet. Femeia a făcut plângere penală, iar cazul a ajuns în instanță.
În anul 2021, Dumitru Popescu a decedat în Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, după ce a fost plimbat pe la alte două spitale, fiind diagnosticat cu COVID-19. Inițial, bărbatul a fost internat la Spitalul Clinic Județean din Constanța, după care, fără știrea familiei, a fost transportat la Spitalul Municipal Medgidia, pentru a aștepta rezultatul celui de-al treilea test COVID, primele două ieșind negative. Testul a ieșit de data aceasta pozitiv, iar pacientul a fost retrimis la Constanța, la Spitalul de Boli Infecțioase.
Steluța Constantin susține că tatăl său a murit după ce, dintr-o eroare, pe fișa pacientului, medicul de pe Ambulanță a scris că bărbatul suferă de diabet zaharat tip 2. Conform fișei primite de medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase, acestuia i s-a administrat, timp de două săptămâni, insulină.
Familia a aflat întâmplător de această eroare, în urma unei discuții telefonice cu una dintre asistente, deoarece aparținătorii nu aveau acces în unitățile medicale în perioada pandemiei.
„Când a fost transferat la infecțioase, eu am ținut legătura cu personalul medical. Într-o seară, am întrebat dacă i se face și tratamentul lui, pentru că urma un tratament care era vital pentru el, făcuse în 2004 accident vascular. Mi s-a răspuns că în protocolul de COVID ar intra și tratamentul pentru AVC și să stau liniștită că i se face și insulină. Și atunci am întrebat de ce i se face insulină, pentru că el nu are diabet. Își făcea mereu analizele, suferea de grad de handicap I, și nu a avut niciodată diabet. Nu l-a văzut niciun medic diabetolog, i s-a prescris insulina după ureche. Asistenta s-a uitat atunci pe fișa medicală și mi-a spus că s-a greșit pacientul, că era o bolnavă cu diabet care avea același nume ca tata și că nu este fișa lui. Cu toate acestea, am aflat ulterior că tata chiar avea trecut pe fișa medicală diagnosticul de diabet, deși valorile glicemiei erau unele normale”, a povestit, pentru gândul.ro, Steluța Constantin.
Dincolo de administrarea de insulină, femeia acuză și tratamentul inuman de care tatăl său ar fi avut parte în Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
„El ne zicea «De aici o să ies cu mâinile pe piept». Ne spunea că mureau oameni și îi țineau în salon ore în șir până îi ridicau, chiar și șase ore. Ne mai povestea că nu trecea nimeni pe la ei să le dea apă. Cu o zi înainte să moară, o asistentă mi-a spus: «Bine că ați sunat, că domnul Popescu tot cere să vină acasă. I-am zis: Aici nu e pe vrute sau nevrute, dacă mai insistați, eu vă leg de pat și până mâine muriți». A doua zi l-am luat mort”, a mai spus femeia.
La autopsie, Dumitru Popescu avea la mâini două feșe, ceea ce demonstrează că asistenta chiar a aplicat amenințările evocate. Tot la autopsie, s-a constatat că bătrânul are o tăietură la urechea stângă, prezintă vânătăi pe corp, dar și o rană la nas pentru care apropiații nu au explicații. Fiica bătrânului are mari îndoieli în ceea ce privește și diagnosticul de COVID care i s-a pus tatălui său. Mai mult, chia rîn timp ce se făceau procedurile de externare, familia a aflat că bărbatul era mort de câteva ore bune.
„L-au intubat, deși noi nu am vrut. La autopsie s-a descoperit că toate organele au bubuit în el, nivelul de oxigen administrat a fost foarte mare. Cauza principală a morții a fost faptul că i-a cedat inima, mai exact insuficiență cardiorespiratorie acută, nu COVID, deși apare și acesta printre cauze. Dacă avea COVID, îl mai îmbrăcau la spital după ce a murit și ne mai dădeau acasă bagajele lui? În biserică nu l-au primit, a venit Jandarmeria după noi, ne-au lăsat doar în curtea bisericii. (…) Ei au aprobat externarea, dar tata era deja mort în acel moment. La ora 10:00 a fost făcut certificatul de deces. Pe fișa medicală au mai scris că în acea zi i-au dat medicamente și mâncare, dar el era intubat de la 7 dimineața, iar între timp a decedat. Cum ar fi putut să îi dea medicamente și mâncare?”, a mai relatat Steluța Constantin.
În urma celor întâmplate, Steluța Constantin a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța împotriva Spitalului Clinic Județean din Constanța „Sf. Apostol Andrei”, a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și a medicilor care l-au îngrijit pe Dumitru Popescu. Cauza privind infracțiunea de ucidere din culpă a fost însă clasată, considerându-se că „fapta nu există”. Fiica bărbatului a făcut plângere împotriva deciziei de clasare, iar judecătorul de cameră preliminară a considerat plângerea întemeiată și a admis-o, dosarul fiind redeschis.
„Inițial, anchetatorii au cerut un punct de vedere de la spital cu privire la ceea ce s-a întâmplat și documentele medicale ale pacientului, iar pe baza acestor documente au dispus clasarea, de aceea am și făcut plângere împotriva soluției de clasare. Degeaba ți se dau ție ca polițist actele medicale, trebuie să se pronunțe oamenii de specialitate, adică medicii. Bineînțeles că spitalul a spus că toate lucrurile au decurs bine. S-a făcut o expertiză care a durat șapte luni, în care medicii legiști nu au răspuns clar la obiectivele puse în expertiză tocmai pentru a putea să concluzioneze că nu a fost culpă medicală. Din acea expertiză noi nu am reușit să înțelegem dacă a fost tratat corespunzător de personalul medical. Expertiza urmează să fie avizată însă și de INML”, a explicat avocatul familiei, Anton Pantelimon.
Citește și: Masca revine în tot mai multe spitale din cauza cazurilor de gripă şi COVID-19