Cei doi adolescenţi sunt cetăţeni americani, născuţi în Texas, dar au petrecut cea mai mare parte a vieţii lor în Ungaria, potrivit documentelor judiciare, informează Agerpres. Tatăl lor este un american care are familia în Cottontown, în Sumner County (estul SUA).
Mama lor, care este de naţionalitate română şi are cetăţenie americană, a invocat un tratat internaţional susţinând că tatăl copiilor îi reţine abuziv pe aceştia în Tennessee.
Băieţii au venit în Tennessee anul trecut, în vizită la bunicii paterni, în vacanţa de vară. Tatăl, care trebuia să-i aducă înapoi la Europa, a rămas în SUA şi a intentat divorţ. Dacă mama a consimţit ca copiii să rămână în Tennessee şi să fie înscrişi la şcoală – chiar şi temporar – este o chestiune care ar putea decide rezultatul. Ea a solicitat ajutorul Departamentului de Stat al SUA pentru a obţine ca băieţii să se reîntoarcă în Europa.
Avocatul John Crouch, specializat pe dispute internaţionale pentru custodie, a declarat că aceste tipuri de cazuri sunt de multe ori foarte complicate, costisitoare şi pot duce la ruina financiară pentru unii dintre părinţi.
Părinţii băieţilor, Oana Olson şi Oliver Olson s-au căsătorit în România, în 1996, potrivit documentelor judiciare. Copiii lor, Spencer şi Luca Olson, s-au născut în Texas, trei ani mai târziu. Familia s-a mutat în Ungaria în 2004, astfel încât mama să poată urma o pregătire în stomatologie, şi a rămas acolo până în vara lui 2012.
Băieţii locuiau în Ungaria atunci când s-au dus în vizită la bunicii lor, în Summer County, vara trecută. În timp ce ei erau plecaţi, părinţii s-au mutat din Ungaria în România, aşa cum arată actele de la dosar.
Tatăl, care ar fi trebuit să-i aducă înapoi din Tennessee, a depus o cerere de divorţ în Sumner County, în care a solicitat să i se acorde custodia primară a copiilor. Oliver Olson a susţinut că soţia sa a ameninţat că va divorţa de el când atunci când s-a întors în Europa, pentru că nu mai avea un loc de muncă în România, iar el a spus că s-a temut că nu va îi va mai vedea pe băieţi până când aceştia vor împlini 18 ani.
Nu este clar dacă copiii vor să rămână în SUA. Tatăl lor a susţinut în documente judiciare că limba lor principală este engleza şi că ei sunt mulţumiţi să rămână în Tennessee, înconjuraţi de familia extinsă.
Mama copiilor a susţinut însă că tatăl lor încalcă un tratat al Convenţiei de la Haga, care interzice părinţilor să-i ţină ilegal pe copii într-o altă ţară. Ea susţine în documente judiciare că nu ar trebui să li se permită părinţilor să reţină copiii ilegal într-o altă ţară iar apoi să spună că aceştia s-au adaptat în noul mediu. Procedând astfel, susţine ea, se vor încuraja şi alţi părinţi să răpească copii, să-i ducă într-o altă ţară sau să-i reţină ilegal în altă ţară.
Una dintre problemele centrale va fi care ţară este considerată „reşedinţa obişnuită” a gemenilor. Mama susţine că este Ungaria. Tatăl a susţinut că ei s-au mutat deja în România deşi copiii nu s-au mutat încă.
Instanţa va trebui să decidă, de asemenea, dacă mama a consimţit ca băieţii să rămână în Tennessee şi să fie înscrişi la şcoală. În cazul în care a fost de acord, tribunalul va putea decide preferinţa copiilor, potrivit avocatului Crouch. Indiferent de ce se întâmplă la tribunalul federal în această săptămână, a mai precizat avocatul, acesta este doar începutul unei lungi şi costisitoare bătălii în instanţă.