Peste 1.000 de semnături în 4 zile pentru ca elevii olimpici să primească burse de excelență. În continuare se oferă bani pentru cei cu medii sub 5

O petiție pentru ca elevii din loturile naționale olimpice să primească bursă de excelență a fost semnată de peste 1.000 de persoane în doar 4 zile de la lansarea ei. Între timp, printre elevii care ajung la fazele internaționale ale olimpiadelor, se numără și cei care au medii sub 5.
Alina Costache
28 ian. 2024, 00:21
Peste 1.000 de semnături în 4 zile pentru ca elevii olimpici să primească burse de excelență. În continuare se oferă bani pentru cei cu medii sub 5

Petiția care prevede acordarea de burse de excelență elevilor olimpici, chiar și celor care ajung la etapele internaționale, dar nu primesc nicio medalie, a fost semnată de peste 1.000 de persoane. La burse de merit se încadrează și primii 30% elevi din clasele lor după medii, cum ar fi peste 8.500 de elevi cu medii sub 5 din toată țara.

Citește și: Numărul burselor de merit, redus aproape la jumătate din anul școlar 2024 – 2025. Apare un nou tip de bursă școlară. Ce criterii vrea să introducă ministrul Educației

Mii de semnături pentru ca elevii olimpici să primească burse de excelență

Inițiatorii petiției mai cer și ca elevii care obțin mențiuni la olimpiadele școlare naționale să primească burse de excelență, pe metodologia actuală neavând dreptul la bursă decât pentru premiile I, II și III la olimpiade naționale și premiul I la concursuri naționale.

Altă cerință este „să beneficieze de burse de merit toți elevii care au obținut premiul I la concursurile școlare naționale recunoscute de Ministerul Educației indiferent de școlile de proveniență”.

Atât elevii din Loturile naționale, cât și cei care obțin mențiuni la olimpiadele naționale, sunt elevi care depun eforturi deosebite pentru aceste rezultate, rezultate ce vin doar în urma unei munci continue și susținute. Această ”recompensă”, fără a fi de o valoare exagerată, nu ar face decât să aducă o mică recunoaștere a muncii depuse de ei și i-ar impulsiona în aprofundarea materiei spre a obține rezultate din ce în ce mai bune”, scriu inițiatorii în textul petiției, lansată pe 23 ianuarie.

Din 2023, niciun elev din loturile de pregătire pentru olimpiadele internaționale nu mai primește bursă de merit, potrivit metodologiei stabilite prin ordin de ministrul Educației, Ligia Deca. Aceștia au fost eliminați dintre beneficiarii bursei, deși anul trecut școlar ei primeau bursă de performanță pentru încurajarea pregătirii la competiții – cea mai mare bursă școlară prevăzută de lege.

Recent, s-a decis ca elevii olimpici internaționali, care nu obțin premiul I, II sau III la olimpiadele internaționale, să primească bursă de merit, conform legii învățământului Deca-Iohannis.

Aceeași lege prevede ca toți cei care sunt în primii 30% dintre elevii din fiecare clasă, indiferent de medie, să primească bursă de merit. Această decizie a fost explicată de Ligia Deca: „Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă”.

Ata înseamnă că mulți elevi cu medii sub 5 vor lua bursă de merit, la fel ca olimpicii internaționali. Aceste burse se dau pe întreg anul școlar, chiar dacă elevii în cauză chiulesc de la ore masiv.

Există peste 8.000 de elevi cu medii sub 5 care primesc bursă de merit, fiind printre primii 30% din clasa lor după performanțele școlare, criteriu impus de metodologia de acordare. Peste 130 de elevi din penitenciare au primit și ei la timp bursele, arată date de la Administrația Națională a Penitenciarelor pentru Edupedu.ro.

În același timp, elevii olimpici național sau international de la școlile private încă nu au primit niciun ban bursă de excelență olimpică, la care au dreptul prin legea educației în învățământul preuniversitar.

În privința burselor școlare, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat cel mai recent luni, 15 ianuarie, în Prahova, că este nevoie de modificarea Legii învățământului preuniversitar: „Schimbările pe care le-am gândit până acum vor fi făcute publice, pentru că vom scoate în dezbatere publică întreg pachetul legislativ. Este nevoie de o modificare legislativă în legea primară și este nevoie de o modificare de metodologie”. Modificările se vor aplica de anul școlar viitor, printre care și un nou tip de bursă, cel de „reziliență”.

La sfârșitul anului trecut, ministrul Educației anunța prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit, care va fi condiționată și de numărul de absențe, nu doar de nota la purtare, precum și bursa de reziliență acordată în funcție de medie, absențe și nota la purtare, pentru anul școlar 2024-2025.

Citește și: Burse studenţi 2024. Cum se obţine bursa specială de 13.500 de euro

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Tei din București. Puțini români știu cine se află în spatele mega-afacerii
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai folosește
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Valoarea de la care o casă sau o maşină devine bun de lux şi se plăteşte impozit în plus. Data limită pentru Formularul 216
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Pensie de 100.000 de lei pe lună după recalculare. Ce meserie a avut românul care o încasează
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Sebastian, de la „Casa iubirii”, în lacrimi după cearta cu Roberta: „Nu mă simt bine, îmi este rău!”
Capital.ro
Este interzisă instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor! Se dau amenzi usturătoare.
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Cercetătorul Vincent Lyne dezvăluie posibila locație a epavei zborului MH370
MediaFlux
CEA MAI MARE PENSIE după recalculare. O primește o persoană care a lucrat DOAR 18 ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...