Islanda renunţă la ambiţia de a adera la Uniunea Europeană

Noua conducere a Islandei a  renunţat la planul unei eventuale aderări la Uniunea Europeană. Încercarea Islandei de aderare la Uniunea Europeană s-a încheiat, a declarat, într-un interviu, liderul Partidului Independenţei, politicianul eurosceptic Bjarni Benediktsson, relatează miercuri EUobserver.
Romania TV
22 mai 2013, 11:17
Islanda renunţă la ambiţia de a adera la Uniunea Europeană

În vârstă de 43 de ani, Benediktsson, liderul Partidului Independenţei, a făcut această declaraţie într-un interviu acordul marţi site-ului islandez de ştiri mbl.is., informează Agerpres. Politicianul este în discuţii pentru crearea unui nou guvern cu Partidul Progresului, de centru, în urma alegerilor de la 27 aprilie. Partidul Progresului se opune de asemenea aderării Islandei la UE.

Formaţiunea lui Benediktsson a obţinut 26,5% din voturi, primind 19 din cele 63 de locuri în parlament. Partidul Progresului a obţinut 24,4% din voturi şi 19 locuri în legislativ. Social-democraţii, care s-au aflat până acum la guvernare, au câştigat 13,5% din sufragii şi nouă locuri de parlamentari.

Nu este prima dată când Partidul Independenţei are un rol în guvern. Formaţiunea a fost implicată în fiecare executiv între 1991 şi 2009. Cât s-a aflat la putere, acest partid de centru-dreapta a susţinut privatizarea băncilor şi liberalizarea sectorului financiar. Formaţiunea se afla la guvernare când băncile comerciale din Islanda s-au prăbuşit în 2008, lăsând ţara cu datorii masive. Obligaţiile bancare au fost de circa 10 ori mai mari decât Produsul Intern Brut (PIB) al ţării.

Partidul Independenţei a fost înlocuit de social-democraţi, care au prezentat în iulie 2009 cererea oficială de aderare la UE. Social-democraţii au cerut şi un împrumut de 2 miliarde de dolari în 2009 de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a putea acoperi datoriile.

Negocierile oficiale de aderare la UE au început în 2010. De atunci, Islanda a încheiat circa o treime din cele 33 de capitole de negociere cu UE privind acquis-ul comunitar. În aprilie, numai 25% dintre islandezi susţineau  intrarea ţării lor în blocul comunitar. Dar Islanda are deja de un nivel ridicat de integrare în UE, participă la piaţa unică şi aplică o serie de legi comunitare. Este membră a spaţiului Schengen, a Spaţiului Economic European, a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb şi a NATO.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Mesaje de felicitare din partea sportivilor români pentru înotătorul David Popovici, medaliat cu aur olimpic
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!