De ce este bine să ținem post negru. Nutriționist: „Are beneficii nu doar asupra sănătății fizice, ci și asupra celei psihice, îmbunătățind disciplina și concentrarea mentală”

Postul negru este o practică creștină frecventă. Credincioșii postesc complet în preajma sărbătorilor mari, dar, de câțiva ani, postul negru a fost adoptat și de cei care își doresc să slăbească sau să își detoxifice organismul.
Irina Dumitrescu
30 ian. 2024, 16:18
De ce este bine să ținem post negru. Nutriționist:

Un post negru corect presupune să nu se consume nici alimente solide, nici lichide, nici măcar apă. Aceste rigori le respectă credincioșii, însă persoanele care nu țin post negru în scop religios, ci pentru detox sau slăbire au voie să consume apă, dar și alte băuturi non-calorice.

Beneficiile postului negru asupra sănătății

Postul negru nu doar purifică din punct de vedere spiritual, dar poate schimba complet atât starea de sănătate cât și starea de generală de bine a unei persoane. Nutiționistul Elena Olaru vorbește, pentru ziare.com, despre principalele beneficii ale acestui tip de post:

  • pierdere în greutate;
  • detoxifiere;
  • îmbunătățirea sănătății metabolice;
  • stimularea reinnoirii celulare;
  • reducerea inflamației;
  • impact asupra sistemului cardiovascular;
  • îmbunătățirea nivelului de energie;
  • stimularea concentrării;
  • dezvoltarea autodisciplinei în termeni de obiceiuri alimentare.

Citeste si Cum arată mesele lui Damian Drăghici acum, după ce a ținut post negru cu apă șapte zile: „Mă simt foarte bine. Sistemul digestiv a început să meargă”

În timpul postului negru, organismul începe să se adapteze la utilizarea rezervelor de grăsimi pentru a produce energie, ceea ce poate duce la o scădere inițială a nivelului de glicogen din ficat și mușchi. Pe măsură ce adaptarea progresează, multe persoane raportează o îmbunătățire a nivelului de energie, dar acesta poate varia considerabil între indivizi fiind influențat de factori precum starea generală de sănătate, nivelul de activitate fizică și durata postului.

Postul negru poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ajutând la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea rezistenței la insulină. De asemenea, pentru unele persoane, postul negru poate avea și un aspect psihologic, oferind o senzație de control asupra alimentației, îmbunătățind disciplina și concentrarea mentală”, explică nutriționistul Elena Olaru.

La ce riscuri te supui dacă ții post negru

Cu siguranță, postul negru nu este pentru toată lumea. Dincolo de stările de amețeală pe care le poate da lipsa mâncării pe o perioadă mai lungă de timp, un astfel de post poate veni, în cazul anumitor persoane, și cu deficiențe nutriționale, scăderea nivelului de energie, tulburări ale ritmului cardiac, probleme hormonale, dezechilibre psiho-emoționale, pierdere musculară. Din acest motiv, anumite categorii de persoane nu trebuie să țină post: copiii, femeile însărcinate și persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate.

Înainte de a începe orice formă de post, este întotdeauna recomandat să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății pentru a vă asigura că este potrivit pentru situația dumneavoastră particulară.

Citeste si EXCLUSIV Medicul Virgil Stroescu susține că postul previne cancerul: „La postul negru crește imunitatea. Devenim ca primii părinți în Eden care mâncau numai vegetale”

Asigurați-vă că dieta voastră în perioadele de alimentație normală este variată și echilibrată, pentru a acoperi o gamă largă de nutrienți. De asemenea, este recomandată suplimentarea cu vitamine și minerale pentru a evita deficiențele nutriționale. Este important să consultați un specialist în domeniul sănătății pentru a determina ce suplimente ar fi potrivite și în ce doze.

Încercați să limitați durata postului și să acordați atenție semnalelor pe care corpul vi le transmite. Fiți atenți la semnele de deficiențe nutriționale sau la schimbări semnificative în starea voastră de sănătate. Dacă apar probleme, ajustați tipul și durata postului! Asigurați-vă că beți suficientă apă în timpul postului pentru a preveni deshidratarea și pentru a menține funcțiile corpului. Deshidratarea poate afecta negativ sănătatea voastră în general”, concluzionează nutriționistul Elena Olaru.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
România blocată. După Valea Oltului, Autostrada A3 București Ploiești. Cât țin restricțiile
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Studiu: Infecția cu SARS-CoV-2 și vaccinarea în timpul primului trimestru de sarcină nu cresc riscul de malformații congenitale
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'