Studiu: cât costă să crești un copil în România. Mulți părinți nu își permit un trai decent pentru cei mici

Țara noastră traversează o adevărată criză demografică, dat fiind că, în primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73.000 de copii în România, cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 145 de ani.
Filip Stan
30 ian. 2024, 17:35
Studiu: cât costă să crești un copil în România. Mulți părinți nu își permit un trai decent pentru cei mici
Studiu: cât costă să crești un copil în România. Mulți părinți nu își permit un trai decent pentru cei mici

Pe lângă numărul mic de copii nou-născuți, și costul traiului a crescut semnficiativ, ceea ce face ca creșterea unui copil să fie din ce în ce mai dificilă.

Citește și: Când vor intra în conturi primele alocații mărite din 2024. 3,6 milioane de copii vor primi bani mai mulți

Cât costă să crești un copil în România

Majoritatea țărilor europene se confruntă cu aceeași problemă a îmbătrânirii populației și scăderea ratei natalității. În anul 2021, în Uniunea Europeană, numărul mediu de copii născuți per mamă era de 1,53, România situându-se peste media europeană cu 1,81 copii născuți per mamă. În Italia și Spania, două țări cu o mare comunitate de români, acest număr era de doar 1,25 respectiv 1,16.

Experții pun acest declin demografic pe seama mai multor factori, printre care creșterea nivelului de educație al femeilor și numărul crescut al femeilor care-și dezvoltă o carieră, accesul facil la contracepție și planificare familială, scăderea mortalității infantile, precum și schimbării stilului de viață datorat prosperității economice.

Creșterea standardului de viață vine la pachet cu o majorare a cheltuielilor asociate extinderii familiei. Astfel, pentru mulți părinți care își doresc o familie mai numeroasă, nașterea unui copil devine o provocare financiară. Potrivit unui studiu realizat de ClubulCopiilor.ro, costul creșterii unui copil până la vârsta de 19 ani, adicâ până la vârsta terminării liceului, din mediul urban, este substanțial.

Costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 ajustat la rata inflației este estimat la 594.070 lei pentru primul copil și 417.989 lei pentru cel de-al doilea copil. Astfel, părinții care își doresc 2 copii vor avea nevoie de cel puțin 1 milion de lei pentru creșterea acestora până la terminarea liceului. Pentru al doilea copil al familiei, cheltuielile sunt semnificativ reduse, acesta beneficiind de resurse
deja existente de la primul copil.

1. Alimentație

S-au calculat costurile ingredientelor necesare pentru prepararea hranei, având în vedere cantitatea de calorii necesară în funcție de vârstă, precum și distribuția pe principii alimentare și energetice sănatoase.

În primele 6 luni de viață, copilul beneficiază exclusiv de alăptare, iar ulterior, necesită aproximativ 300 kcal/zi în medie până la împlinirea vârstei de un an. Pe măsură ce copilul crește, aportul caloric variază de la 900 kcal/zi pentru vârsta de 1-2 ani până la 2.600 kcal/zi la vârsta de 19 ani. Acest aspect asigură o abordare adecvată a nevoilor nutriționale în funcție de etapa de dezvoltare a copilului.

Analiza costurilor pentru alimentația în primul an de viață a copilului a inclus și cheltuieli extra.

2. Îmbrăcăminte

Pentru primul an de viață, s-au calculat următoarele produse de îmbrăcăminte: 20 body-uri, 12 salopete, 12 pantaloni subțiri, 2 perechi de mănuși pentru nou-născut, 8 pălării/căciulițe, 20 perechi de șosete, 2 bluze groase, 2 perechi de pantaloni groși, un set format din fular-căciulă-mănuși, 2 perechi de botoșei, 2 combinezoane pentru iarnă, 2 overall-uri pentru primăvară/toamnă și 2 seturi formate din bluză/pantaloni sau 2 rochițe.

Pentru intervalul de la un an la 19 ani, au fost adăugate jachete, încălțăminte potrivită pentru iarnă, sport și vară, lenjerie intimă, eliminând în același timp body-urile, salopetele și alte produse specifice bebelușului.

3. Vacanță cu familia

A fost inclusă o vacanță anuală la un hotel din România, cu transport feroviar.

4. Incluziune socială

Teatru, cinema și muzee, căți și educație continuă, activități extracurriculare și dezvoltare personală, bani de buzunar, echipament sportiv și recreativ, tricicletă, bicicletă cu roti ajutătoare, inclusiv echipament de protecție, bicicletă, inclusiv echipament de protecție, tabără școlară.

5. Comunicație

O etapă semnificativă în creșterea copiilor este introducerea comunicării moderne prin smartphone-uri și abonamente de telefonie mobilă. Această decizie presupune o abordare atentă și responsabilă pentru a asigura un echilibru între conectivitate și gestionarea adecvată a tehnologiei.

6. Educație

În cadrul cheltuielilor pentru educație au fost estimate o serie de costuri menite să susțină și să încurajeze progresul academic și implicarea copilului în activitățile școlare. Achiziționarea unui computer personal, rechizite școlare, manuale școlare, culegeri și caiete speciale, sărbători și evenimente de sfârșit de an, fondul clasei, program after school, excursii/Școala Altfel.

7. Igienă personală și uz casnic

Cheltuielile asociate igienei personale și utilizării casnice reflectă atenția acordată sănătății și confortului familial. Sunt incluse produse esențiale pentru igiena și buna funcționare a gospodăriei, asigurând astfel un mediu corespunzător pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului, produse de igienă personală, produse de uz casnic: achiziționarea articolelor pentru curățenie și întreținerea locuinței, produse pentru îngrijirea bebelușului: pentru copiii mici, această categorie include scutece, șervețele umede, creme pentru iritații, ulei hidratant.

8. Transport

S-a considerat costul unui abonament redus pentru transportul public, începând cu vârsta de 6 ani. Cheltuielile pentru transportul bebelușului (0-1 an) includ un cărucior 3 în 1, un sistem de purtare ergonomic, o pătură pentru cărucior și un sac de iarnă, totalizând 1 350 RON.

Citește și: O familie trăiește într-o pădure, acolo unde au construit o casă, din anul 2005! ”Copiii s-au săturat de tăiat lemne”

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Suprize mari în imobiliare. Cele mai ieftine apartamente din Capitală
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Fără pic de RUȘINE! Vedeta care a îndrăznit să iasă în public cu nurii la vedere! Imaginile sunt... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Acord pentru o viitoare pandemie! OMS a pregătit deja totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți