Pensii 2024. Cine sunt românii care vor primi dublu pe card la pensie din septembrie

Mulți pensionari se întreabă câți bani vor primi după această recalculare. Cert este pentru unii pensionari creșterea va fi mai mare, pentru alții mai redusă.
Filip Stan
02 feb. 2024, 08:11
Pensii 2024. Cine sunt românii care vor primi dublu pe card la pensie din septembrie
Bani în plus pe lângă pensie din februarie. Cine sunt pensionarii care vor avea parte de o surpriză, anunţ oficial făcut de Marcel Ciolacu

Pensii 2024. Pentru pensionarii din România, anul 2024 este unul foarte important. Mai întâi a fost vorba de o majorare cu 13,8% care a fost aplicată începând cu data de 1 ianuarie. În plus, în noua lege este prevăzută o recalculare până în luna septembrie a acestui an a tuturor pensiilor pe baza unei alte formule de calcul.

Mulți pensionari se întreabă câți bani vor primi după această recalculare. Cert este pentru unii pensionari creșterea va fi mai mare, pentru alții mai redusă.

„Pot să vă spun că peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari”, explica în luna decembrie Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Alocaţii 2024. Cine beneficiază de bani de la stat şi după 18 ani. Lista actelor necesare

Pensii 2024. De exemplu, conform calculelor făcute la nivel de minister, pensionarii cu o indemnizație socială minimă vor beneficia de o creștere semnificativă.

„Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situaţie în care aveam un pensionar în indemnizaţie minimă socială care astăzi primea 1.125 de lei, de anul viitor, pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creşterea va fi de 87%, peste 1900 de lei”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Dar haideți să vedem cum își poate calcula un pensionar valoarea pensiei pe care o va primi după recalculare. Deși calculul pare unul complicat, în realitate nu este deloc așa.

Pensii 2024. Cum poți să-ți calculezi singur pensia pe care o vei primi din septembrie?

Mai întâi, pensionarul trebuie să își calculeze așa numitul punctaj lunar. Acesta se determină simplu, prin împărțirea salariului mediu brut la câștigul salarial mediu brut utilizat pentru elaborarea bugetului din acel an.

Câștigul mediu brut utilizat la realizarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 este de 6.789 de lei.

Pentru un pensionar care a lucrat un an cu un salariu mediu brut de 5.000 de lei (suma netă este de aproximativ 2900 lei), rezultă un punctaj de 0,73648. Se adună punctajele astfel obținute în anul respectiv și se împarte la 12 pentru a obține punctajul anual.

În cazul pensionarului nostru cu un venit constant de 5000 de lei brut, punctajul anual va fi de 0,73648.

Serviciul militar revine în România. Şeful Statului Major al Apărării, generalul Vlad, anunță că sunt vizați tinerii între 18 și 35 de ani

Se adună apoi toate punctajele anuale din fiecare an de muncă al pensionarului, iar valoarea astfel obținută se înmulțește cu valoarea punctului de referință (VPR) care este de 81 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.

Influența punctelor de stabilitate
Să presupunem că pensionarul care a muncit pe un salariu mediu de 5000 de lei lunar are o vechime de 25 de ani. Să calculăm pensia pe care o va primi conform formulei:

0,73648 (Punctajul anual) x 25 (Numărul de ani de vechime) X 81 lei (VPR) = 1.491 lei.

Dar, lucrurile se schimbă destul de mult dacă pensionarul are o vechime mai mare de 25 de ani și asta pentru că în conformitate cu noua lege a pensiilor vor fi luate în calcul așa numitele puncte de stabilitate. Ce sunt acestea?

„Foarte important de ştiut este că, datorită punctelor de stabilitate, un român care a muncit peste 25 de ani va obţine un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă. Între 25 şi 30 de ani – 0,5 puncte pe an, între 30 şi 35 de ani – 0,75 de puncte pe an şi după 35 de ani, un punct pe an. Cu alte cuvinte, dacă munceşti, primeşti”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Să revenim la exemplul pensionarului nostru care a avut un salariu brut de 5.000 de lei, dar care, de data aceasta are o vechime de 30 de ani. Formula de calcul va fi diferită:

0,73648 (Punctajul anual) x 30 (Numărul de ani de vechime)+0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani)

DOCUMENT Pensii 2024: Bani albi pentru zile negre. Cum se poate salva sistemul naţional de pensii de la colaps

Vor rezulta un număr de 24,5944 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei (VPR) va da o pensie de 1992 lei. Deci cu 500 de lei mai mare.

Dacă pensionarul cu un salariu brut de 5.000 de lei, ar fi avut o 35 de ani de muncă calculul ar fi următorul:

0,73648 (Punctajul anual) x 35 (Numărul de ani de vechime)+0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani) +0,75 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 30 de ani).

Vor rezulta un număr de 32,0268 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei (VPR) va da o pensie de 2.594 lei.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce ambalaje poți returna, de fapt, la aparatele SGR. Puțini români știau lucrul acesta. Se aplică în magazinele din toată țara
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni