Studiile arata ca relatiile de cuplu puternice si intime ne pot ajuta sa evitam sau sa depasim unele afectiuni, sa scapam de obiceiurile proaste din stilul de viata si chiar sa traim mai mult. Insa acest lucru depinde fundamental de parteneri, de stilul lor de viata, de felul de a fi. Pe de alta parte, o relatie cu probleme poate, la randul ei, sa slabeasca sistemul imunitar, lansand astfel loc diverselor afectiuni.
„Atat de multi factori ne pot afecta sanatatea, de la obiceiuri comportamentale pana la deprinderi pe care un partener si-l insuseste de la celalalt”, spune psihologul Maryann Troiani, autor al cartii „Spontaneous Optimism”.
1. Greutatea corporala
Exista preconceptia potrivit careia cuplurile „se delasa” si adopta un stil de viata mai putin sanatos. Potrivit unul studiu efectuat in 2012 si citat de „Health Magazine”, partenerii tind sa se ingrase dupa casatorie si sa slabeasca spre finalul ei, in caz de divort. Dar psihologul Troiani atrage atentia ca se poate intampla si invers. „Un cuplu fericit poate sa se motiveze pe sine, sa stabileasca obiective, sa mearga impreuna la sala sau la jogging tocmai pentru ca partenerii se simt responsabili unul pentru celalalt, din punct de vedere al sanatatii”, spune specialistul. Pe de alta parte, problemele in relatie si chiar simpla rutina si insatisfactie pot lasa loc la tulburari de alimentatie si de somn, care duc deseori la cresterea in greutate.
2. Nivelul de stres
Activitatea sexuala regulata poate reduce nivelul de stres si imbunatati starea de spirit. Un studiu publicat in revista de specialitate „Journal of Sexual Medicine” a aratat ca persoanele care fac sex mai des sunt mai sanatoase mintal si manifesta o mai mare satisfactie fata de relatia pe care o au si fata de viata, in general. Insa problemele de familie, mai ales cele care implica dispute intre parinti, divergentele referitoare la bani sau la treburile casnice pot creste nivelul de stres.
CONTINUAREA PE LYLA.RO.