Nemţii şi japonezii îşi programează concediile cu un an înainte, ca să ia lecţii de dans în România

La aproape şapte decenii de când a fost cu primul spectacol în Germania, cea mai veche formaţie de dansuri populare din ţară, "Junii Sibiului", reuşesc să-i aducă pe germani şi chiar şi pe japonezi, la Sibiu, pentru a învăţa, în concediu, jocurile noastre populare, dar şi pentru a degusta din bucatele pregătite de gospodine îmbrăcate în portul tradiţional, în sate, în care străinii sunt uimiţi de frumuseţile tradiţiilor noastre.
Alina Costache
23 mai 2013, 08:21
Nemţii şi japonezii îşi programează concediile cu un an înainte, ca să ia lecţii de dans în România

În aceste zile, în sala de repetiţii a dansatorilor profesionişti, de la „Junii Sibiului”, în fiecare dimineaţă învaţă să joace „Hora”, „Învârtita”, „Sârba”, 25 de germani, oameni cu vârsta între 45 şi 70 de ani, cu preocupări diferite, de regulă intelectuali, care au venit în concediu, la Sibiu, după ce i-au văzut pe dansatorii români, în spectacole în Germania, fiind impresionaţi de varietatea muzicii, dansului şi a portului tradiţional românesc.

Oaspeţii noştri din Germania au printre ei patru nemţi care au mai fost la noi, au mai învăţat să danseze şi au dorit să revină şi în acest an. Noi derulăm timp de o săptămână, un proiect de dezvoltare a turismului românesc rural, în care, cei care vin vizitează tot judeţul, le sunt prezentate toate zonele folclorice, se întâlnesc cu oamenii locului, îmbrăcaţi în costume populare, care joacă jocuri populare. În plus, turiştii vizitează muzeele săteşti, degustă din produsele tradiţionale„, a declarat pentru Agerpres coregrafa Silvia Macrea, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Junii Sibiului”.

Aceasta spune că succesul este garantat pentru acest program de turism cultural. Practic, cu 800 de euro, fiecare turist venit din Germania trăieşte o experienţă inedită, timp de o săptămână, în Transilvania, mai ales în judeţul fostei capitale culturale europene.

Sosiţi duminică pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, cei 25 de turişti germani au vizitat centrul municipiului, după care au putut savura atmosfera, chiar din inima oraşului, de pe terasa unuia din cele mai renumite hoteluri, de unde poţi vedea în voie, principalele obiective de arhitectură, printre care şi cel mai vechi muzeu din România, Palatul Brukenthal.

Potrivit Agerpres, luni, turiştii au început cursurile de dans, după care au vizitat reşedinţa de vară de la Avrig a fostului guvernator transilvănean, Samuel von Brukenthal, de unde au putut vedea singura abaţie cisterciană din România, cea de la Cârţa, asta înainte de a se bucura de un spectacol oferit de un întreg sat sibian, Arpaşu de Jos, unde 300 de ţărani, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, i-au primit cu joc, muzică, dar şi pâine, sare, ţuică şi gogoşi. Seara i-a prins pe turiştii germani la una din celebrele păstrăvării din Sibiu, la Albota, unde au beneficiat de o cină tradiţională, cu păstrăv pescuit în faţa lor.

Marţi şi miercuri, turiştii germani au făcut turul bisericilor fortificate din judeţ, dar şi al Muzeului Naţional Brukenthal, cu cine la singurul hotel de cinci stele din oraş, dar şi la o cramă renumită, asta după ce în fiecare dimineaţă şi-au continuat cursul de dans popular, cel pentru care au venit.

Joi, programul turistic al turiştilor germani include un popas inedit pentru ei, la o stână din Mărginimea Sibiului, zonă renumită în România datorită inconfundabilei brânze de Sibiu.

Oaspeţii mai au încă multe surprize pregătite în concediul lor de la Sibiu, întâlnirea cu Sighişoara, cu cel mai mare muzeu în aer liber din România, Muzeul ASTRA din Sibiu, dar şi o apariţie pe o scenă.

Trebuie să-i învăţăm pe oamenii satului să ştie să-şi promoveze zona, să ştie să atragă turişti, prin asemenea proiecte, pentru că turiştii sunt interesaţi şi să deguste din produsele tradiţionale şi să viziteze o casă tradiţională românească, fac diferenţa între o casă din Ţara Oltului de cea din Mărginimea Sibiului, unde oierii au mai mulţi bani. În primul rând, îi interesează tradiţiile din judeţul Sibiu. Sunt sigură că şi alţi turişti vor veni la anul. Practic, pentru această vacanţă inedită, străinii ne caută cu un an înainte să îşi facă rezervări„, a mărturisit coregrafa Silvia Macrea, organizatoarea.

După germani, la Sibiu sunt aşteptaţi japonezii. Tot mai mulţi turişti asiatici, de profesie medici, profesori universitari, oameni de afaceri, vin în România, la Sibiu, pentru brandul nostru naţional, „Junii Sibiului”. Tot ce vor este să ne cunoască tradiţia, satele, dar şi jocurile şi mâncarea.

În încercarea de a atrage turişti în zonele frumoase, dar prea puţin cunoscute ale judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Ioan Cindrea, a început din această lună, un program cultural, pentru fiecare week-end, numit „Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu”. Pentru prima dată în viaţa lor, germanii veniţi să înveţe să joace româneşte vor apărea chiar pe o scenă, într-un spectacol programat pentru duminică, în localitatea Gura Rîului, unde, împreună cu „Junii Sibiului” şi cu localnicii, vor arăta ce au învăţat în sejurul lor în Transilvania.

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Cât timp rezistă peștele gătit la frigider. Experții avertizează: „E mai sensibil decât celelalte produse”
Capital.ro
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Nu mai ajunge președinte în România: „Eliminat de oameni”
Playtech.ro
Greșeala care le poate aduce românilor care stau la bloc o amendă de 40.000 de lei. Mulți ignoră acest gest banal
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Dezvăluirile unui general iranian de top privind înfrângerea suferită de Iran în Siria: „Am primit o lovitură foarte mare”
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Marile enigme ale Lunii. Care este temperatura
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
El este George, tânărul de 37 de ani din Tulcea care și-a pus capăt zilelor din cauza singurătății. Bărbatul se certase cu soția și avea ordin de restricție
Cancan.ro
Miracol după incendiile din Malibu, California! Singurele lucruri care nu au ars: „Dumnezeu există”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A primit lovitura care îl pune la pământ: „Ca Ceaușescu!”
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Prim-ministrul Groenlandei respinge speculațiile: Insula nu va fi negociată
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Casa Națională de Pensii lansează aplicația e-Talon pentru digitalizarea cupoanelor de pensie