Nemţii şi japonezii îşi programează concediile cu un an înainte, ca să ia lecţii de dans în România

La aproape şapte decenii de când a fost cu primul spectacol în Germania, cea mai veche formaţie de dansuri populare din ţară, "Junii Sibiului", reuşesc să-i aducă pe germani şi chiar şi pe japonezi, la Sibiu, pentru a învăţa, în concediu, jocurile noastre populare, dar şi pentru a degusta din bucatele pregătite de gospodine îmbrăcate în portul tradiţional, în sate, în care străinii sunt uimiţi de frumuseţile tradiţiilor noastre.
Alina Costache
23 mai 2013, 08:21
Nemţii şi japonezii îşi programează concediile cu un an înainte, ca să ia lecţii de dans în România

În aceste zile, în sala de repetiţii a dansatorilor profesionişti, de la „Junii Sibiului”, în fiecare dimineaţă învaţă să joace „Hora”, „Învârtita”, „Sârba”, 25 de germani, oameni cu vârsta între 45 şi 70 de ani, cu preocupări diferite, de regulă intelectuali, care au venit în concediu, la Sibiu, după ce i-au văzut pe dansatorii români, în spectacole în Germania, fiind impresionaţi de varietatea muzicii, dansului şi a portului tradiţional românesc.

Oaspeţii noştri din Germania au printre ei patru nemţi care au mai fost la noi, au mai învăţat să danseze şi au dorit să revină şi în acest an. Noi derulăm timp de o săptămână, un proiect de dezvoltare a turismului românesc rural, în care, cei care vin vizitează tot judeţul, le sunt prezentate toate zonele folclorice, se întâlnesc cu oamenii locului, îmbrăcaţi în costume populare, care joacă jocuri populare. În plus, turiştii vizitează muzeele săteşti, degustă din produsele tradiţionale„, a declarat pentru Agerpres coregrafa Silvia Macrea, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Junii Sibiului”.

Aceasta spune că succesul este garantat pentru acest program de turism cultural. Practic, cu 800 de euro, fiecare turist venit din Germania trăieşte o experienţă inedită, timp de o săptămână, în Transilvania, mai ales în judeţul fostei capitale culturale europene.

Sosiţi duminică pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, cei 25 de turişti germani au vizitat centrul municipiului, după care au putut savura atmosfera, chiar din inima oraşului, de pe terasa unuia din cele mai renumite hoteluri, de unde poţi vedea în voie, principalele obiective de arhitectură, printre care şi cel mai vechi muzeu din România, Palatul Brukenthal.

Potrivit Agerpres, luni, turiştii au început cursurile de dans, după care au vizitat reşedinţa de vară de la Avrig a fostului guvernator transilvănean, Samuel von Brukenthal, de unde au putut vedea singura abaţie cisterciană din România, cea de la Cârţa, asta înainte de a se bucura de un spectacol oferit de un întreg sat sibian, Arpaşu de Jos, unde 300 de ţărani, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, i-au primit cu joc, muzică, dar şi pâine, sare, ţuică şi gogoşi. Seara i-a prins pe turiştii germani la una din celebrele păstrăvării din Sibiu, la Albota, unde au beneficiat de o cină tradiţională, cu păstrăv pescuit în faţa lor.

Marţi şi miercuri, turiştii germani au făcut turul bisericilor fortificate din judeţ, dar şi al Muzeului Naţional Brukenthal, cu cine la singurul hotel de cinci stele din oraş, dar şi la o cramă renumită, asta după ce în fiecare dimineaţă şi-au continuat cursul de dans popular, cel pentru care au venit.

Joi, programul turistic al turiştilor germani include un popas inedit pentru ei, la o stână din Mărginimea Sibiului, zonă renumită în România datorită inconfundabilei brânze de Sibiu.

Oaspeţii mai au încă multe surprize pregătite în concediul lor de la Sibiu, întâlnirea cu Sighişoara, cu cel mai mare muzeu în aer liber din România, Muzeul ASTRA din Sibiu, dar şi o apariţie pe o scenă.

Trebuie să-i învăţăm pe oamenii satului să ştie să-şi promoveze zona, să ştie să atragă turişti, prin asemenea proiecte, pentru că turiştii sunt interesaţi şi să deguste din produsele tradiţionale şi să viziteze o casă tradiţională românească, fac diferenţa între o casă din Ţara Oltului de cea din Mărginimea Sibiului, unde oierii au mai mulţi bani. În primul rând, îi interesează tradiţiile din judeţul Sibiu. Sunt sigură că şi alţi turişti vor veni la anul. Practic, pentru această vacanţă inedită, străinii ne caută cu un an înainte să îşi facă rezervări„, a mărturisit coregrafa Silvia Macrea, organizatoarea.

După germani, la Sibiu sunt aşteptaţi japonezii. Tot mai mulţi turişti asiatici, de profesie medici, profesori universitari, oameni de afaceri, vin în România, la Sibiu, pentru brandul nostru naţional, „Junii Sibiului”. Tot ce vor este să ne cunoască tradiţia, satele, dar şi jocurile şi mâncarea.

În încercarea de a atrage turişti în zonele frumoase, dar prea puţin cunoscute ale judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Ioan Cindrea, a început din această lună, un program cultural, pentru fiecare week-end, numit „Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu”. Pentru prima dată în viaţa lor, germanii veniţi să înveţe să joace româneşte vor apărea chiar pe o scenă, într-un spectacol programat pentru duminică, în localitatea Gura Rîului, unde, împreună cu „Junii Sibiului” şi cu localnicii, vor arăta ce au învăţat în sejurul lor în Transilvania.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. S-a înecat, cu tot cu cal, în Dâmboviţa după ce s-a îmbătat
Capital.ro
A murit una din cele mai iubite actrițe. Vocea ei a încântat milioane de români
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție ȘOC. A făcut furori cu rochia îndrăzneață
DailyBusiness
România vizează aderarea la OCDE în 2026. Secretarul general al Guvernului: „Este cel mai important obiectiv de țară”
Adevarul
Locul din București în care o friptură de porc costă 14 lei, iar supa sub 8 lei. „E fragedă, gustoasă și sățioasă” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Impozit pentru românii care nu sunt însurați. O idee bizară și costisitoare
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Acest român a comandat o salată, într-o tavernă din Thasos. A rămas cu gura căscată când a văzut nota de plată
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Se schimbă vremea în România. În ce județe din țară sunt așteptate averse torențiale și vijelii
Capital.ro
Proprietarii de apartamente au interzis. Cei care stau la bloc nu mai au voie. Se elimină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
Ciocniri între forțele de ordine și manifestanți împotriva imigrației în mai multe orașe din Regatul Unit
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ la ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?