Sunt mai buni carburanţii premium? Când trebuie aleasă benzina sau motorina cu cifră octanică mai mare

Mulți șoferi aleg să alimenteze mașinile cu benzină premium, crezând că aceasta îmbunătățește performanțele motorului și îl întreține mai bine, dar realitatea este, de fapt, alta.
Mircea Filipescu
02 feb. 2024, 13:18
Sunt mai buni carburanţii premium? Când trebuie aleasă benzina sau motorina cu cifră octanică mai mare

Cifra octanică a combustibilului cu care se alimentează o maşină nu este chiar cel mai bun indiciu care ar trebui să ghideze şoferii. Aceasta reprezintă rezistenţa la autoaprindere a combustibilului, proces care poate afecta motorul.

Este bine de ştiut că majoritatea motoarelor sunt făcute astfel încât să funcţioneze cu benzină normală. Benzina premium este bună în special pentru cele puternice, aflate pe maşinile sport sau pe cele de lux. Ele sunt mai vulnerabile la autoaprindere, iar combustibilul recomandat trebuie să aibă o cifra octanică mai mare.

Şoferii nu ştiu că o cifra octanică mai mare nu îmbunătăţeşte performanţele unei maşini. Chiar şi maşinile pentru care e recomandat combustibil premium pot funcţiona cu unul obişnuit, deoarece pot detecta eventualele probleme şi au capacitatea de a ajusta procesul de funcţionare. Singura pierdere pe care o pot înregistra e performanţa mai mică, însă alegerea aceasta prezintă avantajul unui cost mai scăzut.

În general, fiecare benzinărie care aparţine unui brand renumit oferă câte două tipuri de benzină şi două tipuri de motorină, sortimentul mai scump din fiecare categorie fiind considerat mai bun şi mai eficient pentru motorul maşinii. Prin prisma legislaţiei în vigoare, producătorii de carburant trebuie să respecte anumite specificaţii destul de drastice pentru compuşii din combustibili, astfel că diferenţele dintre sortimente se încadrează în limite destul de strânse.

Citeşte şi: Mare atenție, șoferi! Noua metodă prin care cei beți sunt prinși instant. Are o acuratețe de 98%

Cifra octanică reprezintă rezistenţa la autoaprindere a combustibilului pentru motoare pe benzină. Cu cât cifra octanică este mai mare, cu atât motorul are un randament mai bun, în parametri optimi, şi oferă un cuplu şi o putere mai mari decât dacă ar utiliza o benzină cu cifra octanică mai mică.

În Europa şi, implicit, în România, la pompele de benzină este afişată cifra octanică determinată prin metoda Research (CO/R), cu motorul turat la 600 rpm. În Statele Unite şi Canada este folosită cifra octanică stabilită prin metoda Motor (CO/M), cu motorul la 900 rpm. CO/R va fi întotdeauna mai mare decât CO/M. În România, aproape toate tipurile de benzină au o cifră octanică cuprinsă între 95-100. O benzină cu CO mai mare permite realizarea unor rapoarte de comprimare mai mari, deci motoare cu randament indicat mai mare şi, la aceeaşi cilindree, cu puteri mai mari.

La un motor cu raport de comprimare dat, folosirea unei benzine cu CO mai mică decât cea prevăzută prin proiect deformează diagrama indicată, micşorând randamentul indicat, şi determină apariţia detonaţiei, distrugând motorul. Folosirea unei benzine cu CO mai mare decât cea prevăzută prin proiect deformează şi ea diagrama indicată, micşorând de asemenea randamentul indicat, ducând la o risipă inutilă. Cifra octanică nu este legată de cantitatea de căldură degajată prin ardere, adică de puterea calorică a combustibilului, deci o benzină cu o CO mai mare nu e „mai bună” în acest sens.

Citeşte şi: Un șofer din Arad și-a vopsit autoturismul în culorile mașinii de poliție. Ce s-a întâmplat când l-au oprit adevărații polițiști

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Planta care te scapă de țânțari și pe care e bine să o ai în curte sau la geam. Îi ține la distanță, iar mirosul ei e unul aparte
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Carmen de la Sălciua face bani cu nemiluita. Cât cere pentru o cântare
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare pentru Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Doliu în lumea medicală din România! A murit un celebru medic român. Zbor lin, zână bună!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Aproape 1.000 de blocuri din Capitală rămân fără apă caldă pentru lucrări de reparație și modernizare a rețelei termice
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!