Diferența dintre programul ”Noua casă” și un credit imobiliar. Cum știi să alegi ce e mai potrivit pentru tine

Românii care își doresc o locuință trebuie să știe că există două posibilități, în afara situației în care doritorii să aibă deja banii necesari.
Filip Stan
02 feb. 2024, 18:18
Diferența dintre programul ”Noua casă” și un credit imobiliar. Cum știi să alegi ce e mai potrivit pentru tine

Persoanele care își doresc o locuință trebuie să știe că există două posibilități, asta în cazul în care aceștia nu au deja banii necesari.

Citește și Prima Casă 2024, se dau 66.500 de euro. Schimbări importante, cine îşi mai poate lua locuinţă cu garanţii de la stat

Este vorba despre cunoscutul program ”Prima Casă” sau ofertele băncilor de credite imobiliare.

„Noua Casă” este un program guvernamental lansat pentru tineri și familii tinere, iar principala sa caracteristică este dobânda redusă.

Un soi de facilitate pentru cei aflați la început de drum și care consider că au nevoie de o locuință în loc să aleagă varianta cu chirie.

Creditul ipotecar este soluția oferită de bănci. Ofertele sunt diverse, aproape diferite de la bancă la bancă. Mai mult ca sigur, dobânzile sunt mai mari decât în cazul programului „Noua Casă”.

Pentru cei care doresc o locuință există doar două posibilități, în afara situației ca doritorul să aibă deja banii necesari.

Programul „Noua Casă” se remarcă prin costuri inițiale mai mici, fiind o opțiune atractivă pentru cei care îndeplinesc criteriile. Creditul ipotecar variază semnificativ în funcție de ofertele băncilor și poate implica costuri inițiale mai mari.

Perioada de rambursare poate varia, dar în general, creditul ipotecar oferă mai multe opțiuni în acest sens.

De asemenea, programul „Noua Casă” are termene fixe, adaptate specific programului. Cu toate aceste diferențe, alegerea între cele două tipuri de credite depinde în mare măsură de nevoile și circumstanțele individuale ale cumpărătorului.

Ce susțin agenții imobiliari

„Depinde foarte mult de buget. După cum bine știți, apartamentele de două camere pot să se încadreze într-un buget de 70000 € sau mult peste 70000 € în condițiile în care targeteaza o zona ultracentrală”, spune Alex Printz, specialist în imobiliare.

„Haideți să vorbim despre cea mai mare parte a populației și să ne gândim că, probabil, un apartament cu două camere costă în jur de aproximativ 70000 €. Oamenii au la dispoziție două produse. Vorbim de creditul ”Noua casă”, un produs care și-a dovedit deja fiabilitatea în timp, și creditul ipotecar”, adaugă Printz.

Cei care nu au, sau au doar un avans mic din valoarea creditului, pot accesa creditul ”Noua casă”, un credit extrem de bun pentru cei care nu au un avans mare pe care să-l plătească la începutul creditului.

„Programul ”Noua casă” are însă și dezavantaje, de care trebuie neapărat să țineți cont. Un credit ”Noua casă” se acordă undeva la două luni de zile și asta probabil din cauza birocrației. Asta înseamnă că trebuie să aveți înțelegere din partea proprietarului pentru a sta în relația de antecontract toată această perioadă”, adaugă specialistul în imobiliare.

„Totodată, trebuie să țineți cont de faptul că, dacă pe viitor o să ajungeți în situația în care să nu mai puteți plăti creditul, și veți avea nevoie să apelați la legea dării în plată, programul ”Noua casă” nu se supune legilor dării în plată. Mai mult decât atât, trebuie să știți că executare silită este super rapidă, poate avea loc chiar și în 60 de zile. Așadar, trebuie să fiți siguri că aveți, totuși, un venit constant pe termen lung care să vă permită să plătiți acest tip de credit”, a explicat Alex Printz, potrivit Infofinanciar.ro.

Citește și Noua Casă 2024. Programul rămâne cel mai avantajos credit ipotecar. Noile condiţii aprobate de Guvern

Printre altele, pare că creditul ipotecar vine la pachet și cu dezavantaje. Aici nu mai este vorba de avansul de 5 la sută sau de 15 la sută când pragul depășește 70000 €, ci de un avans între 25000 – 35000 €, ceea ce înseamnă că trebuie să ai o anumită sumă de bani înainte de a accesa creditul.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!