Europolis a primit Premiul pentru Cea mai bună actriţă, pentru Cea mai bună imagine, Cea mai bună muzică și Cele mai bune decoruri la Festivalul Internaţional de Film din Cipru, încheiat în urmă cu o săptămână, precedate de Premiul special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film Kimera, din Italia şi Premiul Juriului ecumenic la Festivalul Internaţional de Film Golden Apricot, din Yerevan, Armenia. Distincțiile recente continuă recunoașterea filmului la Festival des Films du Monde, Montréal, 2010, festival internaţional de categorie A, unde Europolis a primit menţiunea specială a Juriului. Co-producţie România-Franţa – „un eastern balcanic încântat de universul fantastic al prozei lui Mircea Eliade”, după cum afirmă regizorul -, lungmetrajul va fi lansat oficial în Franţa în 2 noiembrie, distribuit de Kanibal Films.
Adriana Trandafir, interpreta rolului principal feminin, a fost apreciată ca fiind cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film din Cipru. În Europolis, Adriana Trandafir este Magdalena, o femeie din Sulina ce primeşte vestea că fratele său Luca, pe care îl ştia dus demult, a murit în Franţa, iar ea trebuie să plece pentru a recupera corpul. Pe drum, Magdalena este însoţită de fiul ei, Nae (interpretat de Áron Dimény).
Ajunşi la celălalt capăt al continentului, pe malul Atlanticului, cei doi îl întâlnesc pe şamanul Ata (Joseph Otteno), prietenul cel mai bun al lui Luca, ce le dezvăluie ultima dorinţă a acestuia înainte să moară. Moartea lui Luca le marchează drumul de întoarcere mai mult decât Magdalena și Nae și-ar fi putut închipui. “În această tranziţie instabilă, sufletul întâlnește vămile văzduhului, diavolii, îngerii păzitori”, spune regizorul.
Puţin mai la est, în Armenia, în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Golden Apricot din Yerevan (10-17 iulie), Europolis a fost premiat de Juriul ecumenic, a căui motivație a fost: „în acest road movie, moartea nu reprezintă finalul, ci un nou început pentru un tânăr lipsit de speranţă. Călătorind prin Europa împreună cu mama sa, el suferă o transformare. Cornel Gheorghiţă îşi spune povestea în imagini pline de frumuseţe şi de magia cinema-ului. Simbolismul său potenţează graniţa dintre viaţă şi moarte.”
În vară, filmul s-a întors de asemenea cu un premiu special acordat de Juriul Festivalului Internaţional de Film Kimera, din Italia, dsfăşurat în perioada 1-4 iunie. Seria recentă a premiilor vine după ce, anul trecut, lungmetrajul primea menţiunea specială a Juriului la Festival des Films du Monde, Montréal, 2010, festival internaţional de categorie A. Europolis s-a remarcat prin originalitate, atingând dimensiunea fantasticului, a mitului şi a superstiţiilor, o zonă abordată de puţine ori în cinematografia românească.
Europolis a primit premiul HBO/TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind și printre scenariile premiate în 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent (ECU). Din distribuție mai fac parte Elena Popa, Dorin Andone, Joseph Otteno, Petrică Nicolae, Adina Cartianu, Ionela Nedelea.