Vouchere sociale 2024. S-au modificat radical listele cu beneficiari, cum afli dacă primeşti sau nu card

Mai mulţi români vor primi voucherele sociale după ce plafonul a fost ridicat la 2.000 de lei. Cum vor intra noii beneficiari în posesia cardurilor.
Filip Stan
03 feb. 2024, 09:18
Vouchere sociale 2024. S-au modificat radical listele cu beneficiari, cum afli dacă primeşti sau nu card

Vouchere sociale 2024. În ultima şefdinţă a Guvernului a fost adoptată o Hotărâre pentru aprobarea mecanismului de implementare a măsurilor de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, în perioada 2024-2027, regulile de acordare, modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin, precum și instituțiile responsabile.

Concret, Guvernul a reglementat modul în care vor fi acordate, în perioada următoare, voucherele sociale pentru alimente, precum şi pachetele cu ajutoare alimentare. În cazul voucherelor sociale, s-a decis ca plafonul veniturilor să fie ridicat la 2.000 de lei, ceea ce înseamnă că mai mulţi români vor beneficia de acest sprijin.

În anul 2024, sprijinul material sub formă de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde are o valoare nominală de 250 lei şi se acordă o dată la două luni următoarelor categorii de persoane defavorizate:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

e) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune , în condiţiile Legii nr. 196/2016, , cu modificările şi completările ulterioare;

f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare

Vouchere sociale 2024. Cum sunt întocmite listele cu beneficiari

Identificarea categoriilor de destinatari finali se realizează:

– de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii respectiv de către casele de pensii sectoriale şi casele de pensii ale sistemelor neintegrate sistemului public de pensii și reprezintă persoanele aflate în plată, în luna de plată anterioară celei pentru care se efectuează plata sprijinului;

– de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi reprezintă persoanele beneficiare de prestaţii sociale stabilite în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, drepturi de ajutor de incluziune, ajutor pentru familia cu copii acordate în baza Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare, aflaţi în evidenţă în luna anterioară celei pentru care se efectuează plata sprijinului.

Vouchere sociale 2024. Care este procedura de distribuire a cardurilor

Potrivit hotărârii de Guvern, distribuirea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde se face la domiciliul sau reşedinţa destinatarilor finali, cu confirmare de primire, prin Compania Naţională „Poşta Română“ – S.A. În cazul persoanelor fără adăpost, distribuirea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde se face de către Compania Naţională „Poşta Română“ – S.A. la autoritatea administrației publice şi vor fi distribuite prin grija acesteia, pe bază de tabel nominal, care se transmite ulterior Companiei Naţionale „Poşta Română“ – S.A.

Pentru toate cazurile în care destinatarii finali ai sprijinului material nu se regăsesc cu adresă în situaţiile centralizatoare, tichetele sociale pe suport electronic pentru achiziţionarea de produse alimentare şi/sau pentru asigurarea de mese calde se distribuie prin unitățile administrației publice în a cărei rază teritorială își au domiciliul sau reședința,, respectiv serviciul public de asistenţă socială în a cărui rază teritorială au fost identificaţi pe bază de tabel nominal.

Vouchere sociale 2024. Când începe încărcarea cardurilor sociale la alimente! Ministrul Adrian Câciu a făcut anunțul mult așteptat de români

Când începe încărcarea cardurilor sociale la alimente! Mai mult, oficialul a anunțat și cine sunt românii care vor beneficia de acest sprijin în 2024.

Citește și Ciolacu şi Câciu comentează propunerea PNL ca pragul pentru neimpozitarea pensiilor să crească la 3.000 de lei: „Să vedem dacă scenariul e sustenabil”

Când începe încărcarea cardurilor sociale la alimente!

Șeful de la Investiții a subliniat că începând din acest an, plafonul de eligibilitate a fost crescut, extinzându-se astfel beneficiile programului la un număr mai mare de persoane aflate în nevoie.

Anul acesta, cardurile sociale vor fi încărcate cu sumele corespunzătoare sprijinului financiar din două în două luni, pentru a asigura o intervenție rapidă și eficientă în sprijinul celor afectați din punct de vedere economic, a anunțat ministrul.

Mai mult, în 2024 datorită creșterii plafonului de eligibilitate, un număr mai mare de familii și persoane cu venituri reduse vor putea beneficia de sprijinul financiar acordat prin intermediul cardurilor sociale.

Prima încărcare a cardurilor va avea loc în a doua parte a lunii februarie.

”Am aprobat procedura, în a doua parte a lunii februarie începe încărcarea. Avem o cadență de șase tranșe pe an, deci 250 de lei o dată la două luni. Prima încărcare va avea loc în a doua jumătate a lunii februarie. Plafonul pentru persoanele eligibile a crescut la 2000 de lei. De ce o facem în a doua jumătate a lunii februarie? Având o nouă eligibilitate crescând plafonul și indexarea pensiilor, să fie timp să se facă actualizarea sistemului de date. Nu vreau să spun că se vor încărca în februarie, și începând cu data de 1 februarie să fiu întrebat de ce nu au fost deja încărcate . Dar pot să spun că, în a doua jumătate a lunii februarie, cu siguranță vor fi încărcate cardurile”, a declarat ministrul Investițiilor la Antena3.

Acum, toţi românii care au un venit de 2000 de lei vor beneficia de cei 250 de lei, bani oferiți de Guvern în patru tranșe, asta după ce Executivul a decis ridicarea plafonului până la care vor fi acordate voucherele pentru o masă caldă.

”În principiu, 2,5 milioane de cetățeni din România vor beneficia de aceste de aceste carduri după prima perioadă de eligibilitate, pentru că practic veniturile nu se schimbă în cursul anului. Pe prima perioadă de la final de ianuarie, început de februarie, atunci va fi cifra concretă, dar undeva 2,5 milioane de persoane este estimarea noastră”, a mai spus ministrul.

Întrebat ce ar trebui să facă românii care până acum nu se încadrau în plafon, însă acum devin beneficiari ai cardurilor de energie, ministrul Câciu a răspuns: ”Absolut nimic. Această acordare a voucherelor sociale se face automat pe baza datelor pe care le are la dispoziție Ministerul Muncii”.

Citește și Ciolacu şi Câciu comentează propunerea PNL ca pragul pentru neimpozitarea pensiilor să crească la 3.000 de lei: „Să vedem dacă scenariul e sustenabil”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
România, lovită de furtuni. După o lună de caniculă, ANM anunță temperaturi scăzute, vijelie și grindină
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Jurnalista Alsu Kurmasheva, condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru „răspândirea de informații false”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!