FMI a propus introducerea unei noi taxe în România, cunoscută sub numele de „taxa pe carbon”.
Taxa cerută de FMI afectează grav bugetul românilor
Această „taxă pe carbon” are scopul de a încuraja reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă și se aplică sectoarelor transporturilor și construcțiilor și presupune impunerea unui impozit în plus pentru cantitatea de carbon emanată în atmosferă de mașini sau case.
Citește și O stațiune de schi din Ucraina a devenit preferata românilor, în plin război. Turiștii sunt atrași de prețurile mici și nu mai țin cont de pericol
Asociația Energia Inteligentă a făcut calcule în vederea estimării impactului taxei asupra populației, însă rezultatele nu sunt prea optimiste.
- Apartamente cu două camere: Un astfel de apartament care utilizează gaze naturale emite aproximativ 2 tone de dioxid de carbon pe an. Conform nivelului stabilit la nivel european, prețul pentru o tonă de carbon emis este de 80 de euro. Astfel, proprietarii de apartamente cu două camere ar trebui să plătească aproximativ 160 de euro pe an, echivalentul a 800 de lei.
- Apartamente cu patru camere: Pentru apartamentele cu patru camere, care emit în jur de 3 tone de dioxid de carbon anual, taxa ar fi de aproximativ 240 de euro sau 1200 de lei pe an.
- Case izolate de 120 de metri pătrați: O astfel de casă ar emite aproximativ 6 tone de dioxid de carbon pe an, generând o taxă anuală de aproximativ 480 de euro sau 2400 de lei.
- Încălzirea cu lemne: În mediul rural din România, multe gospodării folosesc lemne pentru încălzire. Dacă o casă este încălzită cu lemne și emite aproximativ 11 tone de dioxid de carbon pe an, taxa ar fi semnificativ mai mare, de aproximativ 880 de euro sau 4400 de lei pe an.
- Emisiile auto: De asemenea, posesorii de mașini nu vor scăpa de această taxă. De exemplu, o mașină cu un motor de 1400 de centimetri cubi care rulează 15 mii de kilometri pe an va genera o taxă de aproximativ 800 de lei pe an.
Taxa pe carbon va afecta destul de mult bugetul românilor. În plus, va duce la o creștere a costurilor în domeniul transporturilor de mărfuri.
Citește și Românii plătesc încă facturi uriaşe la energie. Guvernul analizează schimbarea schemei de plafonare