DESTINAŢIE DE VACANŢĂ. Brno, Cehia: Combinaţia perfectă de distracţie, bere şi istorie FOTO

Ne apropiem cu paşi repezi de lunile toride de vară şi cei mai mulţi dintre noi sunt deja cu gândul la următoarea destinaţie de vacanţă. Dacă aţi rămas în pană de idei, RTV.NET vă propune să vizitaţi un oraş european liniştit, încărcat de istorie şi cu nenumărate posibilităţi de petrecere a timpului liber. Mai puţin cunoscut decât Praga, Brno este al doilea oraş ca mărime din Cehia, care nu trebuie să lipsească din itinerariul vostru.
Ileana Popescu
26 mai 2013, 05:03
DESTINAŢIE DE VACANŢĂ. Brno, Cehia: Combinaţia perfectă de distracţie, bere şi istorie FOTO

Pentru aceia dintre voi care vor să-şi petreacă concediul într-o atmosferă de relaxare totală, să se bucure de un peisaj superb, să facă fotografii frumoase şi să bea una dintre cele mai bune beri care există, Brno este destinaţia perfectă de vacanţă.

Brno este situat în sud-estul Cehiei şi este înconjurat de dealuri împădurite. Cei care suportă cu greu temperaturile ridicate din timpul verii trebuie să ştie că în Brno vremea este extrem de plăcută, iar valorile climatologice rareori depăşesc 35 de grade. Astfel, vremea este ideală pentru plimbările lungi şi activităţile de recreere în aer liber.

Cum să ajungi în Brno

La Brno se poate ajunge uşor cu trenul, din orice parte a Europei aţi veni. Distanţa de la Praga la Brno este de 256 de kilometri, de la Viena la Brno este de 155 de kilometri, de la Bratislava la Brno, 132 de kilometri, de la Berlin la Brno, 566 de kilometri, iar de la Wroclaw la Brno, 312 kilometri. Gara din Brno este situată în centrul oraşului Brno, la numai câteva minute distanţă de centrul istoric.

De asemenea, Brno are propriul aeroport, unde vin şi de unde pleacă în mod regulat numeroase zboruri internaţionale.

Cei care aleg să meargă la Brno cu autocarul, trebuie să ştie că sunt o mulţime de curse spre acest oraş. Mai mult, Brno este foarte bine conectat cu Praga, autobuzele plecând din jumătate în jumatate de oră spre capitala Cehiei.

Locuri care merită văzute în Brno

Primul lucru care te impresionează atunci când ajungi în Brno este calmul care stăpâneşte oraşul. Un turist care vine dintr-un oraş aglomerat, plin de ambuteiaje şi oameni nervoşi la orice pas, are nevoie de puţin timp ca să se obişnuiască cu realitatea de acolo. Odată intrat în ritmul locuitorilor din Brno, turistul începe să simtă plăcerea de a se plimba nestingherit pe străzi, printre clădiri încărcate de istorie sau de a admira impozantele catedrale (şi nu sunt deloc puţine).

Sufletul oraşului Brno este centrul istoric, în Piaţa Libertăţii, unde locuitorii se întâlnesc cu ocazia deselor evenimente culturale şi sociale care se organizează acolo sau, pur şi simplu, la o cafea sau bere pentru a depăna poveşti. De aici, din Piaţa Libertăţii, cele mai multe atracţii turistice se află la numai câteva minute distanţă.

Turistul care ajunge în Brno nu are cum sa rateze măreaţa Catedrală Sfinţii Petru şi Pavel, care domină oraşul de pe stânca Petrov. Silueta ei unică şi-a pus definitiv amprenta asupra oraşului. Pentru vizitatori este deschis unul dintre turnurile catedralei, iar odată ajuns în vârf, turistului i se desfăşoară în faţa ochilor o privelişte ameţitoare.

Tot aproape de centrul oraşului se găseşte vechiul sediu al primăriei, cea mai „bătrână” clădire din Brno, dar şi noul sediu al primăriei. Turnul Vechii Primării are nu doar o arhitectură deosebită, dar le prezintă turiştilor şi simbolul oraşului Brno, un dragon. De menţionat că „dragonul” care atârnă de bolta turnului este, de fapt, un crocodil. 

În apropierea turnului vechii primării se află un alt punct de atracţie: Fântâna Parnas, construită din bolovani masivi, simbolizând o grotă. Sub piaţa în care se află Fântâna Parnas se află o reţea impresionantă de coridoare şi pivniţe în care se păstrau odinioară alimente şi butoaie cu bere şi vin. Subsolurile sunt deschise pentru vizitare.

Pasionaţii de poveştile macabre vor găsi în Brno un loc de-a dreptul înfiorător. Este vorba de un subsol descoperit în zona centrală a oraşului, în care zac zeci de mii de schelete ale celor care au căzut victime epidemiilor de ciumă sau holeră şi războaielor. O altă colecţie impresionantă de oase omeneşti este deschisă publicului în cripta Mănăstirii Capucinilor, de lângă piaţa veche a oraşului.

Un alt obiectiv turistic important din Brno este Castelul Spilberk. Impunător, acesta stă de veghe pe vârful unui deal împădurit. Castelul Spilberk, care datează din secolul XIII, a fost iniţial o reşedinţă regală, iar în secolul XVII a fost transformat în fortăreaţă şi apoi în temniţă. Pe timpul dominaţiei Habsburgilor, Castelul Spilberk a fost cea mai de temut închisoare a imperiului, iar după ocupaţia naziştilor a ascuns atrocităţile comise asupra populaţiei.

În prezent, castelul găzduieşte muzeul oraşului Brno, iar pe turişti îi aşteaptă o mare surpriză în subsolurile acestuia, acolo unde se află vechile celule ale condamnaţilor şi camerele de tortură. 

Nu puteţi pleca din Brno până nu vizitaţi un alt punct turist important. O plimbare pe străzile înguste şi singuratice din nord-estul oraşului vă va duce la Vila Tugendhat, o construcţie inclusă în patrimoniul UNESCO. Vila Tugendhar este una dintre cele mai importante clădiri ale curentului funcţionalist din arhitectura secolului XX, care promova întâietatea funcţiei faţă de formă. Vizitatorii pot vedea echipamentele tehnice ale casei construite între 1929-1930: boilerul, sistemul de aerisire, mecanismul special pentru geamurile retractabile.


Evenimente interesante care se organizează în Brno

Dacă te afli în Brno la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie, atunci nu trebuie să ratezi spectacolul de artificii care se organizează acolo, unul dintre cele mai frumoase din lume.

Ignis Brunensis este o competiţie internaţională de focuri de artificii, care atrage anual circa un milion de spectatori. Anul acesta, concursul a început pe 24 mai si se va încheia pe 16 iunie. Pentru orice turist, experienţa trăită acolo va fi unică şi greu de uitat.

Pentru pasionaţii de motoare, Brno are exact ceea ce ei au nevoie să vadă: un circuit de motoGP. În fiecare an, pe circuitul Masaryk din Brno se adună peste 200.000 de fani ai acestui sport.


Mâncare şi băutură în Brno

Este adevărat, călătorului îi stă bine cu drumul, însă nu poate face asta cu stomacul gol. Bucătăria cehă este foarte diversă, însă cele mai populare feluri de mâncare, care trebuie încercate, sunt: costiţe de porc, porc la grătar cu găluşte sau varză, brânză prăjită cu cartofi sau varza roşie şi găluşte umplute cu fructe. 

Pentru a mânca bine, trebuie să şi bei o băutură bună. Iar cea mai populară băutură din Brno este, desigur, berea. Chiar dacă nu eşti un consumator de bere, cu siguranţă vei deveni unul. Există bere pentru toate gusturile, iar preţul, foarte accesibil, te va îndemna să încerci mai multe tipuri.

Atunci când îţi comanzi o bere, cere-i chelnerului să îţi aducă şi o porţie de chipsuri (tot o specialitate locală), iar combinaţia dintre ele te va cuceri. După câteva zile petrecute în Brno, vei înţelege de ce locuitorii din Cehia sunt cunoscuţi ca fiind cei mai mari băutori de bere din Europa.

O altă băutură tradiţională cehească este Kofola. Asemănătoare la gust cu Coca-Cola şi la fel de răcoritoare, Kofola este făcută din ierburi şi ingrediente naturale, care îi dau un gust unic şi captivant. Atenţie, la fel ca berea, Kofola dă dependenţă! 

Pe lângă bere şi Kofola, cehii produc şi vin de foarte bună calitate, pe care localnicii îl numesc „sângele din Moravia”

Dacă plimbările lungi prin Brno te-au obosit şi vrei să te odihneşti în aer liber, pe un petic de iarbă verde, nu trebuie să mergi prea departe, spre marginea oraşului. În Brno veţi găsi parcuri enorme, pline de verdeaţă şi copaci seculari, în care vă puteţi încărca bateriile pentru următoarea destinaţie.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București