Atunci când cumpărăm produse din pește, e bine să fim atenți la anumite aspecte. Dacă achiziționăm pește ambalat din magazin, ambalajul trebuie să conțină un cod. Dacă nu apare, e mai bine să evitați respectivul produs.
Peștele poate fi extrem de periculos pentru organism și tocmai de aceea apariția acelui cod FAO pe ambalaj este obligatorie. El face referire la originea peștelui, locul de unde a fost capturat de pescari, dacă e un loc sigur sau nu.
Citește și Cafeaua, prieten sau dusman? Iata beneficiile si riscurile consumului de cafea
Dacă codul lipsește de pe ambalaj există posibilitatea ca pescarii să ascundă originea peștelui, iar în acest fel consumatorii nu au garanția că e sigur pentru sănătate să-l consume.
Potrivit specialiștilor, cumpărătorii ar trebui să evite peștele provenit din Oceanul Pacific, iar acest lucru e indicat prin condurile FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 și 88.
În afară de acel pericol pe care e bine să-l evitați, peștele e printre cele mai sănătoase alimente. Are nutrienți importanți, proteine și vitamina D. În plus, e o sursă excelentă de acizi grași Omega-3, care sunt foarte importante pentru corp și creier.
În plus, peștele poate să reducă riscul apariției de atacuri de cord și accident vascular cerebral. Deloc surprinzător, multe studii arată că oamenii care mănâncă pește în mod regulat au un risc mai mic de atacuri de cord, accident vascular cerebral și deces din cauza bolilor de inimă.
Peștele conține substanțe nutritive esențiale pentru dezvoltare. E recomandat să fie consumat de femei însărcinate sau care alăptează. Consumul lui poate, de asemenea, să stimuleze sănătatea creierului. Multe studii arată că cei care mănâncă mai mult pește au rate mai lente de declin mental.
Un alt beneficiu e că ajută la prevenirea și tratarea depresiei. Numeroase studii controlate arată, de asemenea, că acizii grași omega-3 pot lupta împotriva depresiei și pot crește semnificativ eficacitatea medicamentelor antidepresive.