Administratorii celor șapte fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au informat oficial participanții la sistem că sumele din conturile lor vor fi mai mari datorită majorării părții din CASS alocată sistemul cu administrare privată. De asemenea, cei care urmează să încaseze pensia rămân cu mai mulți bani pentru că se reduce substanțial baza de impozitare.
De la 1 ianuarie 2024 au intrat în vigoare două modificări importante privind regimul sistemului de pensii private din România. Vorbim despre creșterea contribuției de la 3,75% la 4,75% din salariul brut și reducere bazei de impozitare pentru cei care ating vârsta pensionării și încasează suma din cont.
Totuși, majorarea contribuției la Pilonul II nu înseamnă și o creștere a contribuției totale pentru CASS. Cei 4,75% sunt virați din contribuția totală de 20,5% pentru asigurări sociale, astfel că, dacă până acum 16,75% din salariul brut mergea către pensia oferită de statul român (Pilon I) și 3,75% către pensia privată (Pilon II), acum statul păstrează 15,75%, în timp ce 4,75% merg către Pilonul II. Cei care sunt, în prezent, participanți la sistemul de pensii private sunt toți angajații din România care, în 2008, la lansarea sistemului, aveau o vârstă mai mică de 35 de ani. Ei au devenit obligatoriu participanți, iar toți tinerii care se angajează pentru prima dată și au vârsta mai mică de 35 de ani vor fi înregistrați în același sistem.
„Regimul fiscal aplicabil pensiei Pilon 2 a fost modificat: dacă până la finalul anului 2023 baza de impozitare era reprezentată de întreaga sumă acumulată în contul de pensie privată, de la 1 ianuarie 2024 baza de impozitare se aplică doar asupra câștigurilor nete rezultate în urma investirii contribuțiilor, din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei”, au transmis administratorii pensiilor private referitor la persoanele care au atins deja vârsta pensionării.
Concret, la o sumă acumulată în cont de 10.000 de lei, impozitul care trebuia plătit de cei care au ieșit la pensie până la finalul lui 2023 era de 800 de lei, în timp ce de la 1 ianuarie 2024, impozitul a scăzut la 100 de lei.
Diferența dintre sistemul public de pensii (Pilon I) și sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) este că în cel de-al doilea caz banii participanților sunt investiți și aduc randament. Din acest punct de vedere, anul 2023 a fost cel mai bun din istorie, aducând un plus de circa 17% participanților. Principalele active în care investesc administratorii sunt titlurile de stat (circa 60%), acțiuni listate la BVB (20-25%) și obligațiuni corporative (10-15%).
Oricare dintre cei peste 8 milioane de români ce contribuie obligatoriu, cu 4,75% din salariul brut, la unul dintre cele șapte fonduri de pensii administrate privat din România, poate schimba oricând administratorul în cazul în care constată că alt fond are performanțe mai bune decât cel unde a fost alocat inițial.